Annons

Zeina Mourtada och Paul Svensson: ”Här är maten som ska rädda planeten”

Larm om klimatkrisen varvas idag med ständigt nya hälsorön. Vilken sorts mat ska man egentligen välja om man vill äta riktigt god mat – som samtidigt gör gott för både hälsan och planeten? Zeina Mourtada och Paul Svensson har svaren!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
29 december, 2021
Zeina Mourtada och Paul Svensson: ”Här är maten som ska rädda planeten”

Larm om klimatkrisen varvas idag med ständigt nya hälsorön. Vilken sorts mat ska man egentligen välja om man vill äta riktigt god mat – som samtidigt gör gott för både hälsan och planeten? Zeina Mourtada och Paul Svensson har svaren!

I deras nya bok ”Middagskompassen” (Bonnier Fakta) bjuder stjärnkocken Paul Svensson och populära matbloggaren Zeina Mourtada på hela 80 inspirerande vardagsrecept och går igenom både klimatsmart fakta och smarta tips.

Paul har tidigare gjort sig känd som en miljömedveten kock med böcker som ”Rädda maten” och ”Grönsaker A-Ö” i bagaget. Han driver även restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm, som serverar hållbar och växtbaserad mat. Zeina har blivit känd som kvinnan bakom en av Sveriges största matbloggar, Zeinas Kitchen, som i sin tur givit upphov till flera kokböcker, till exempel Zeinas Green kitchen. Hennes Instagram-konto är också välbesökt (drygt 307 000 följare i skrivande stund) där hon bland annat lägger ut frestande veckomatsedlar. Tillsammans utgör Zeina och Paul en superduo inom matlagning, och resultatet av deras samarbete har alltså blivit en bok med rätter som alla är välsmakande, lättlagade och klimatsmarta. Boken är utgiven i samarbete Naturskyddsföreningen för att ge oss alla den hjälp vi behöver för att kunna fatta bra beslut för vår planet.

LÄS OCKSÅ: Så ökar klimatförändringar risken att bli sjuk av mat

Boken Middagskompassen

Annons

Behandlar råvarorna med vördnad

– Det allra roligaste har verkligen varit att få jobba med Paul. För mig är han en jättestor inspiratör – genom sättet han ser på och respekterar maten och råvarorna, behandlar dem med en slags vördnad. Jag har alltid sett upp till honom för det, berättar Zeina Mourtada.

Var har du hittat inspiration till rätterna i boken?

– Jag vill gärna att man ska känna igen sig i min matlagning, känna att det är mina recept, så jag har gjort som jag brukar, researchat mat från hela världen och lagt tid på att försöka hitta nya guldkorn. Och så har jag gått tillbaka till recept jag skrivit tidigare och tweakat till dem för att de ska passa upplägget i den här boken, till exempel hittat råvaror som verkligen stämmer överens med hållbarhetstankarna. Det mesta går att laga på andra sätt än man är van vid, utan att det mister sin karaktär.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Hållbar och god mat ska inte vara krånglig

Som läsare får du bland annat tips på hur du bäst använder hela råvaran och hittar ett hållbart sätt att laga mat.

Annons

– Jag har tänkt att recepten ska kännas inspirerande och lätta att laga, och vara och se läckra ut. Att det ska gå att hitta något för alla tillfällen och plånböcker. Det får inte vara krångligt att laga njutningsfull och hållbar mat, säger Paul Svensson.

Vad ska jag tänka och göra om jag öppnar kylskåpet och tycker att det är tomt?

– Bra jobbat, ska du tänka! De flesta av oss har alltför ofta överfulla kylskåp, men ingen plan för vad vi ska göra med allt. Är kylskåpet tomt visar det att du jobbar i rätt ordning. Och något att laga något på har de flesta av oss alltid om vi bara tittar efter. Soppa, det kan du alltid tänka. Bara töm grönsakslådan, tillsätt en krydda du gillar och buljong, mixa slätt och servera med rostat bröd. Grytor funkar på samma sätt.

LÄS OCKSÅ: Debatt: “Vego minskar risken för framtida pandemier”

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Zeina om att snabbt få middagen på bordet

– Det viktigaste är att planera sina inköp. Om man inte har en aning om vad man ska laga när barnen är trötta och hungriga, då blir det inte kul. Så försök vara lite förberedd. Och så ska du se till att ha ett basskafferi. Kokta bönor är superbra att ha hemma, då kan du till exempel göra min ”falafel-ish” på en kvart (som finns i boken reds.anm). Pasta är också fantastiskt, ett riktigt måste i basskafferiet. Och så lite grönsaker i frysen. Frysta grönsaker i stekpannan med nudlar eller spagetti – klart!

Zeinas och Pauls 6 tips för hållbar vardagsmatlagning

Ingen kan göra allt, men var och en kan göra något. Kanske kan du börja med att välja sådant som är bra för både dig och planeten, och minska ner på några av de saker som är mest problematiska, säger Zeina och Paul.

  1. Ät massor av ekologiska grönsaker, baljväxter och frukter – det är det bästa du kan göra för klimatet och miljön. Kanske kan du bestämma dig för att åtminstone en av de måltider du äter under dagen ska vara vegetarisk?
  2. Ät mindre kött, välj det med omsorg – och om du äter kött, tänk på att ta en mindre bit (till förmån för exempelvis baljväxter). Välj svenskt ekologiskt kött från betande djur, helst Krav-märkt kött, viltkött eller svenskt naturbeteskött. Välj bort kyckling och gris.
  3. Dra ner på mejeriprodukterna – framför allt ost som är en doldis bland klimatbovarna. Varva mjölk, yoghurt och smör med växtbaserade, ekologiska alternativ.
  4. Ät mindre fisk och skaldjur – och när du väl gör det, leta till att börja med efter fisk och skaldjur som är märkta med Krav eller MSC och undvik bottentrålad sjömat. Kolla in Naturskyddsföreningens ”Fisk är lyx-lista” för tips på schyssta fiskar!
  5. Släng inte mat – det är det allra enklaste du kan göra för miljön. Planera dina inköp, lukta och smaka och lita mer på dina sinnen än på bäst-före-datumet. Skapa nya måltider av dina rester.
  6. Viktigast av allt: byt ut så mycket du kan till eko. Poängen med att handla ekologiskt är inte en, utan många. Du som gör det bidrar till att mindre elände sprids i vår miljö, att färre lantbrukare blir sjuka av skador från bekämpningsmedel, att djuren har det bättre, att såväl barn som vi vuxna får i oss mindre kemikalier och att vi får en landsbygd med fler surrande bin, fåglar och blommor.
Annons