Annons
Annons

19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen? Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken. Så yalla yalla – ut och skörda!

Redaktionen

23 maj, 2017
19 vilda och ätbara växter du ska plocka NU
Dela inlägget

Visste du att det finns många vilda växter, blad och blommor som du kan äta? Som är både milda och goda och dessutom erbjuder ett inslag av fräscht nytänk i sommarsalladen?
Men med flera av dem har du bara ett fåtal veckor på dig innan de antingen slutar blomma eller blir för beska i smaken.
Så yalla yalla – ut och skörda!

Här är 19 av alla de vilda blad och växter som är goda och nyttiga att äta. Det finns förstås betydligt fler än så här men någonstans måste man ju börja, eller hur?
Informationen kommer från tidningen Land och till viss del även Skogsskafferiet.
För att vara på den säkra sidan bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås, tipsar Land.

Läs också: Så kan du äta blad och ogräs! Här är några goda recepttips

 

Björklöv

Här är det de minsta bladen du ska äta i salladen, de som fortfarande är klibbiga. En handfull färska blad räcker för att sätta mycket smak i en sallad. De är också goda som utfyllnad i en paj, soppa med mer. Bladen kan även torkas och användas som bas i sällskapste tillsammans med exempelvis svartvinbärsblad, hallon eller blåbär.
Björken kan användas till mycket mer än sallad dock – och är väldigt näringsrik. Bladen har till exempel hög halt av C-vitamin, knopparna är mycket fiberrika och björksaven innehåller frukt- och aminosyror, C-vitamin, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, zink, och natrium.
Historiskt har björken använts för framställning xylitol, även kallat björksocker. Nu mera används istället olika sorters lövträ och majs för industriell framställning.

 

Skogsviol

Här är det skogsviolens små vackra blommor som du framför allt ska låta följa med ner i salladen. Jättegoda!
Men skogsviolen är bara ett exempel. Det finns många violarter och alla uppges de vara ätliga. Såväl violblomman som bladen kan användas i sallader eller som vackra tårt- eller dessertdekorationer. Du kan även koka saft på viol. Land tipsar om att du använder ett recept på fläderblomssaft och sedan bara ersätter fläderblommorna med doftande violer.

 

Lindblad

Dessa är jättegoda i salladen. Särskilt goda anses de späda bladen vara. De är milda och passar bra blanda i en sallad tillsammans med mer traditionella salladsblad.

Läs också: Därför ska du äta säsongsmart mat

 

Löktrav

Blad, blomma och rot är ätbara. Löktrav bör ätas färsk eftersom smaken försvinner vid torkning och kokning. Blommorna används som vacker dekoration i sallad. Roten liknar rädisa i smaken och bör skördas innan växten blommar.
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak och kan användas istället för vitlök eftersom den har en mild vitlökssmak. God att hacka ner i kryddsmör och för att sätta smak i en sallad. Bladen används färska och här kan du tänka att de kan användas som lökkrydda, i till exempel sallad, vinägrett och dipsås. Smaken är en blandning av gullök och vitlök.

 

Kärleksört

Många förvånas över att kärleksörten är ätlig men så är det. Här är det bladen du ska plocka och äta till en sallad eller en god varmrätt. Kärleksörtens blad kan användas som skärbönor färska (de får bättre smak om de först läggs i vatten) och kokta/stekta/stuvade.

Läs också: Örter och deras användningsområden

 

Harsyra

Både blomma och blad är syrliga och mycket goda, skriver tidningen Land.
Harsyran med sina små vita blommor är vanlig i skuggiga skogsmarker. De liknar klöver och kallas även surklöver. Harsyran är lättplockad och en god smaksättare i såväl sallader som till kött och fisk. Harsyrans syrliga smak beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan dock vara skadligt, så harsyra ska inte ätas i stora mängder.

 

Almfrö

Almens frön är med sin gröna, nötiga smak riktigt goda i en sallad. Fröna sitter i klasar på trädet och är lättplockade.

 

Lönnblommor

Lönnen har söta, välsmakande blommor. När de är nyutslagna är lönnblommorna både dekorativa och nektarsöta – så passa på!

 

Kirskål

Med sina långa rötter som kan sträcka sig flera meter under marken är kirskålen ett aggressivt och svårutrotat ogräs. Men tidig sommar går den också att äta och fungerar utmärkt i till exempel soppor, pajer, pesto, smoothies, dressingar, bröd och sallader.
Många blir förvånade när de hör att man kan äta kirskål, som brukar räknas upp som ett av våra mest avskydda ogräs. Men faktum är att du nu kan kirskål på mataffären (för omkring 600 kronor kilot). Kirskål har blivit kockarnas nya favorit, uppger tidningen Land, och godast är de när de är riktigt späda och fortfarande glansiga.
Här hittar du ett gott recept på kirskålspasta.

 

Maskros

Maskros brukar nämnas som det nyttigaste ogräset. Såväl maskrosens blad, stjälk som blomma går att äta. De späda mindre bladen brukar dock anses godast och funkar bra i till exempel sommarsallader. Tänk dock på att inte ta för många åt gången. Bitterämnet taraxacin stimulerar lever och galla och hjälper till att spjälka fett.

Land ger exempel på en god maskrossallad: En näve maskrosblad, en näve späda kirskålsblad, en näve våtarv, två späda röllekablad och 75 gram fetaost serverad med en dressing gjord av några myntablad, någon matskedar vitvinsvinäger, några matskedar rapsolja plus havssalt och nymald svartpeppar.

Blommorna kan stekas, jäsas till vin eller kokas till maskrossirap.
Recept på maskroste: Låt fyra matskedar färska eller två matskedar torkade blad dra i 15 minuter i en kopp kokhett vatten. Drick tre gånger om dagen i max 14 dagar. Maskrosen kan också jäsas till vin. Vinrecept finns här och maskrossirap kan du koka så här.

Läs också: 7 sorters ätbara blommor

 

Spansk körvel

En växt med grön stam och vita blommor. Både blad och stjälk går att äta och är goda till sallader, varmrätter och i kryddor. De spädaste bladen har en mild smak av lakrits. Färska blad ger bra smak i buljonger och örtsalt. Körvelsmaken passar utmärkt ihop med till exempel brännässla och svamp.
Mjuka stjälkar har samma smak och kan användas på samma sätt som bladen men även som tillbehör i en matig sallad. De ger även en bra smak till pickles och syltade grönsaker.
Körvelns smak gör att örten kan agera ”sockersparare” i rätter där sura växter ingår.

 

Gräslöksblommor

Dessa små blå bollar är inte bara vackra utan också väldigt goda och söta. De smakar som en söt lök och är perfekta att dekorera med, till exempel en grönsallad, gratäng eller en potatissallad med gräslöksblommor. Bara att noppa av en i taget och använda. Alla växter bör förstås tvättas innan användning, men det förstår de flesta.

 

Rödklöver

Gör som kossorna – ät rödklöver! De fina sommarblommorna smakar gott och är fulla av vitaminer och mineraler. Dessutom aminosyror, som blir proteintillskott. Rödklöverns blad kan du ha i salladen eller mixa till pesto. Blommorna är söta att lägga i salladen eller på efterrätten.

Läs också: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

 

Tusensköna

Både blommorna och bladen är ätliga och kan användas i som vacker, ätbar dekoration i sallader. Torkade blommor kan även användas för att göra örtté.
Inom folkmedicin används tusenskönan vid feber, mot eksem och svamp, som slemlösande medel vid hosta och andra sjukdomar i andningsorganen. Saften i stänglarna har smorts på finnar och kvisslor, uppger Skogsskafferiet.

 

Svinmålla

Svinmålla är den vanligaste av mållorna. Den har en mild smak och används som spenat, till exempel rå i sallad och pesto eller tillagad i soppa, paj, bröd och så vidare.
Här är det blad och frö som är ätbart.
Mållor (bland vilka svinmålla är vanligast förekommande) är bland de bästa ätliga vilda växterna, eftersom de har mild smak och kan därför användas i många olika slags maträtter och brödbak – på samma sätt som spenat. Exempel på sådan mat är: bröd, sallad, pesto, varmrätter som soppa, paj, gratäng, stuvningar, pastasås, piroger, pannkakor med mer.

Läs också: 6 nyttigare – och roligare – pannkakssmetar!

 

Våtarv

Ätbart: Blad, blomma, skott och stjälk. Gott till sallad, soppa, varmrätt – eller varför inte mixad i en god grönsmoothie?
Våtarven är vanlig i hela landet utom i fjällen. Den kan ätas såväl rå som kokt eller stekt.

 

Ramslök

Ramslök är ytterligare en vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor. Såväl blad som blommor och frön är ätliga och går att använda i till exempel soppor, varmrätter, oljor, sallader och i kryddor.

Läs också: Knoppar och ogräs i säsong – som du med fördel kan ta tillvara

 

Granskott

Granens skott kan användas i sallad, som smörgåspålägg och som ingrediens i viltgrytor och annan mat. Allra mest uppskattade är de allra spädaste granskotten.
Granskott är också en god smaksättare åt olja och vinäger.
Genom att blanda granskott, socker och citron är det möjligt att göra en granskottssirap som användas i te eller som hostmedicin.

 

Nässlor

Nässlan är en annan vild växt som letat sig in i vissa matbutikers grönsakshyllor – men denna växt är bäst att undvika i sallader och istället göra till exempel pesto eller soppa på.
Nässlor är som en riktig multivitamin – väldigt nyttigt och dessutom användbart i matlagningen. Vacker och smakrik i allt från pesto och soppa till omeletter och pastasås. Plocka späda blad som växer långt från trafikerade vägar och använd handskar.

Läs också: Därför ska du äta nässlor

Fler tips?

Fler jättebra tips på ätliga blommor, blad och växter hittar du på Skogsskafferiet.se.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons