Annons
Annons

9 olika typer av hunger

Lär känna skillnaden mellan olika sorters hunger - och ta kontrollen över mer än bara dina kilon. Här är nio olika typer av hunger.

Redaktionen

12 januari, 2015
9 olika typer av hunger
Dela inlägget

Lär känna skillnaden mellan olika sorters hunger – och ta kontrollen över mer än bara dina kilon.
Här är nio olika typer av hunger.

1. Hedonisk hunger = inbillad hunger
Hedonism kommer från grekiskans hedone och betyder njutning eller lustkänsla. Hedonisk hunger innebär att du blir hungrig när du utsätts för frestelser – som till exempel det strategiskt placerade sockerstinna godiset precis intill kassakön – eftersom hjärnan då lurar dig att känna sug efter mat och sötsaker. Denna inbillade hunger kan upplevas lika stark och verklig som den hunger som orsakas av att det var länge sen vi åt och kroppen behöver energi, skriver Expressen.

Läs också: Det visste du inte om hunger! Knepen som kan få kilon att rasa

2. Homeostatisk hunger = verklig hunger
Du är hungrig för att kroppen behöver energi. Kan kännas som värk i magen, du kan få ont i huvudet, bli trött, torr i munnen, lättirriterad, yr och få svårt att koncentrera sig.
Fasta kan vara ett bra sätt att utforska hur verklig hunger känns. Att få ökad kontakt med sina hungerkänslor brukar resultera i ökad kontakt även med sina mättnadskänslor, vilka blir tydligare.

3. Kvällshunger
Två exakt likadana maträtter kan mätta på helt olika sätt beroende på när du äter dem. De starkaste mättnadskänslorna upplever vi på morgonen och de svagaste på kvällen. Att aptiten stiger på kvällen beror på att maten mättar sämre då, vilket är anledningen till att lätt äter för mycket på kvällstid.
Kroppen är sämst på att bearbeta kalorier kvällstid och därför lagras de lättare som fett då. Våra insulin– och glukosvärden blir markant högre efter en måltid klockan 22.00 på kvällen, jämfört med efter samma måltid klockan 10.00 på förmiddagen – eftersom kroppen inte är inställd på att äta och smälta stora mål sent.

4. Teknikhunger
Vi får i oss fler kalorier om vi distraheras av till exempel tv-tittande enligt en studie från American Journal of Clinical Nutrition. Vi äter inte bara mer utan även snabbare om vi samtidigt surfar, spelar spel eller ser på tv.
Matsmältningen försämras om vi tar med oss tekniken till måltiden, och studier har visat att barn som spelar datorspel vid matbordet äter mer och snabbare.

5. Känslohunger
När vi är stressade och oroliga är det vanligt att vi, omedvetet, försöker dämpa känslorna genom att äta något. Ofta är det de lite hjälplösa känslorna – som besvikelse, stress, mindervärdeskänslor – som väcker denna hunger.
Tänk efter: När åt du senast? Är du hungrig på riktigt eller gömmer sig andra känslor, som till exempel stress eller deppighet, bakom suget? Finns det i så fall något annat sätt att minska denna känsla än att äta?

6. Mörker- och kylahunger
När det är kallt och mörkt ute och vår kroppstemperatur är låg blir vi hungrigare, detta på grund av att kyla och mörker stimulerar lusten att äta fet och energirik mat.
Ett okänt vikttips: Var medveten om att värme och solljus däremot ökar suger efter vattenrik och kalorisnål mat. Så vill du hålla vikten – se till att hålla dig varm och få mycket dagsljus.

7. Vanehunger
Hunger är en rutinkänsla. Vi blir ofta hungriga då det närmar sig till exempel lunchtid, om vi vanligtvis äter lunch vill säga.
När forskare mätte halten av hungerhormonet ghrelin 38 gånger under ett dygn kunde de se hur deltagarnas hunger steg brant inför en förväntad måltid. Men det var inte i första hand den tomma magsäcken som fick hungern att strömma till utan deltagarnas vanemönster.

8. Lunchhunger
Vår hunger brukar kulminera mitt på dagen, enligt studier. Kroppen ropar då efter protein och halten av proteaser – som är enzymer som bryter ner protein – är som högst vid lunchtid.
Lunch är ett bra tillfälle att äta dagens huvudmål, gärna proteinrikt.

9. Trötthetshunger
Vid sömnbrist stiger halten av hormoner som stimulerar aptiten, medan hormonerna som ger oss mättnadskänsla minskar.
Detta är alltså en hunger som människor lätt luras av eftersom kroppen tolkar behovet av energi fel. Vi upplever att vi behöver mat för att få energi när vi egentligen är i behov av sömn för att ladda energi.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta hunger

Intressant gällande kvällshunger: Äter du bara en måltid under ett dygn på 2 000 kcal till frukost kan du gå ner i vikt. Men äter du samma måltid på kvällen i stället, och inget mer resten av dygnet, går du troligen upp i vikt, enligt studier vid University of Minnesota.

Intressant gällande mörker- och kylahunger: När en människa äter stiger värmeproduktionen i levern och temperaturen höjs kring tarmar och magsäck, vilket resulterar i mättnad. Blir vi varma i ett varmt klimat tolkar hjärnan det som att vi behöver mindre energi och aptiten brukar därmed också minska. Människor har en biologisk klocka som påverkas av ljus och mörker. När dagsljuset minskar på hösten varnas vi, via våra hormoner, för kommande matbrist. Mörker signalerar nämligen köld och ont om mat och halten av sömn­hormonet melatonin stiger. Melatonin gör oss lite slöare och sömnigare, vilket gör att vi lättare samlar på oss fett. Hormoner som stimulerar aptiten ökar.

Tips!
Vänta in mättnaden
Det tar 20-30 minuter innan måltiden sätter sig och vi känner hur mätta vi faktiskt blev av den.

Få bättre sömn
…genom att inte lägga dig hungrig. Vi får svårt att sova när vi är hungriga på grund av att hormonet orexin frigörs vid hunger och bidrar till ökad vakenhet. Spara kalorier under dagen så att du med gott samvete kan äta en banan, en liten omelett eller något annat som mättar bra innan läggdags.

Välj mat rik på vatten
Att välja vattenrik mat är ett knep för ökad mättnad.
Vätskehalt:
Grönsaker 90-98 %
Bär, frukt och rotfrukter 85-90 %
Baljväxter som bönor, linser och ärtor 65-75 %
Ägg 75 %
Fisk och kött (tillagat) 55-65 %
Jämför med…
Godis och snacks 1-5 %

Källa: Expressen

Annons
Annons