Annons
Annons

Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar. Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom. Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp. Här är en ayurvedisk rödbetssoppa anpassad för vata, kapha och pitta.

Redaktionen

26 januari, 2017
Ayurvedisk rödbetssoppa för vata, kapha och pitta
Dela inlägget

Har du hört talats om ayurveda har du säkert också hört orden vata, pitta och kapha, som är de tre doshorna, det vill säga de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar.
Enligt ayurveda ska det finnas lagom av dessa för att kroppen ska vara frisk, och obalans kan medföra sjukdom.
Men – du kan ställa balansen till rätta genom att äta för din kroppstyp.
Här är en ayurvedisk rödbetssoppa anpassad för vata, kapha och pitta.

Rödbetor är värmande, fuktskapande och ger tyngd till kroppen. Det är egenskaper som den lätta, torra och kalla vata mår så bra av. Fänkålsfrön, stekt vitlök och en klick yoghurt bättrar på den vata-sänkande och stärkande effekten hos denna soppa.
Se längre ner hur du kan anpassa soppan till din kroppstyp.

Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Holistic och är skapat av den ayurvediska läkaren Kristofer Edlund.

Fakta
Den indiska läkekonsten ayurveda är en hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp: Vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
När det finns lagom av doshorna i kroppen skapar de hälsa. När det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de däremot sjukdom. Ayurveda handlar om hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans. Hälsa är ett individuellt tillstånd och ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.

Sex kroppstyper
För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper: Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandtyperna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.
Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha. Enligt ayurveca bestäms det redan vid befruktningsögonblicket hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp. Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.
Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.

Läs mer om Ayurveda här (extern länk)

Ingredienser

Rödbetssoppa för vata
4-5 rödbetor
2 potatisar
3 msk olivolja
1–2 msk smör eller ghee
½ röd lök
1 liter buljong
1 tsk fänkålsfrön (eller timjan)
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad dill
Himalayasalt, svartpeppar
2 dl grekisk yoghurt
Mald kanel
Flytande honung
Sesamfrön

Läs också: Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan

Kryddig yoghurt
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk honung
salt
kanel

Läs också: Därför ska du välja rätt sorts kanel

Gör så här

Rödbetssoppa för vata
Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och rödbeta i bitar, häll över cirka två matskedar olivolja samt fänkålsfrön och rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka.

Skala och hacka löken grovt. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt den hackade löken. Stek tills genomskinlig. Tillsätt nu de rostade rödbetorna och buljongen och låt puttra under lock i åtta till tio minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i hackad dill och smaka av med salt och färskt mald svartpeppar.

Skala vitlök och skär i tunna strimlor. Hetta upp smör eller ghee i en liten stekpanna. Stek den strimlade vitlöken tills den blir gyllenbrun. Häll upp soppan i en skål. Häll den stekta vitlöken och smöret ovanpå soppan. Garnera gärna med lite hackad dill och några nypor rostade sesamfrön (se nedan). Servera soppan rykande varm med en klick av den kryddiga yoghurten (se recept nedan).

Rostade sesamfrön
Rosta i ugnen i 200° tills de får en ljusbrun färg.

Kryddig yoghurt
Blanda samman ingredienserna och servera till soppan.

Anpassa rödbetssoppan till pitta

Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Hoppa över vitlöken
Tillsätt extra dill
Servera soppan med en skvätt citronsaft och lite hackad ruccola
Hoppa över yoghurten

Anpassa rödbetssoppan till kapha

Minska ner mängden olja och smör
Tillsätt gärna extra svartpeppar och
Servera med hackad blekselleri eller lite ruccola istället för yoghurt

Läs också: Ayurvedisk linssoppa med spenat

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons