D-vitaminbrist är allvarligare än man tidigare trott och kan ge upphov till en rad sjukdomar, däribland fetma, autism och depression. Problemet måste tas på större allvar och svenska myndigheter måste göra mer för att komma tillrätta med problemet, menar nu forskare.
D-vitaminbrist är ett vanligt problem i nordligare länder med få soltimmar – och att brist påverkar vårt allmäntillstånd är välkänt. Men att det är så allvarligt som det faktiskt är har inte folk förstått. Mer kunskap och forskning på området har gjort att man idag vet att brist är betydligt allvarligare än man tidigare trott.
► Läs också: Därför behöver du extra D-vitamin
Många experter höjer sina röster
Problemet med D-vitamin måste tas på allvar. Det menar allt fler läkare och experter. Däribland Susanne Bejerot, psykiater och docent vid Karolinska institutet och Mats Humble, psykiater och forskare vid Örebro universitet (och en av Sveriges främsta forskare på området) som skrev ett debattinlägg om saken i Svenska dagbladet i januari 2015.
Även mild brist måste tas på allvar
Mats Humble har tidigare engagerat sig mycket på området och framhöll till exempel i Läkartidningen redan 2007, att även mild D-vitaminbrist kan ge upphov till allvarlig ohälsa, till exempel benskörhet och neuropsykiatriska sjukdomstillstånd.
► Läs också: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer
Brist en del av orsaken bakom cancer, diabetes, fetma och autism
D-vitaminet är nödvändigt för en hel del, bland annat för ett välfungerande immunförsvar. Att brist på vitaminet kan ge ökad mottaglighet för infektioner, problem med värk och muskelsvaghet, är något som många idag känner till. Vad få däremot vet att D-vitaminbrist även kan ha en hel att göra med utvecklingen av ett flertal sjukdomar, såsom till exempel tjocktarmscancer, fibromyalgi, barndiabetes, fetma, MS, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, schizofreni, autism, utvecklingsstörning och depression.
► Läs också: Lindra din PMS med D-vitamin, kalcium – och vetegroddar
Tas inte på allvar
I sin debattartikel skrev forskarna bland annat att de ansåg att problemet inte tas på tillräckligt stort allvar – trots att så många i Sverige lider brist på vitaminet. Och problemet är störst för gravida och personer med mörk hy, detta på grund av att kroppen producerar vitaminet med hjälp av solljus – och vi här på norra halvan jordklotet har väldigt få soltimmar en stor del av året.
► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar
Kronisk D-vitaminbrist påverkar – psykiskt som fysiskt
I studier har det visat sig att personer med låg inkomst, låg utbildning och invandrarbakgrund som löper större risk för att må dåligt, såväl psykiskt som fysiskt. Enligt forskarna skulle detta kunna bero på en kronisk brist på D-vitamin. I sin artikel uppmanar de de ansvariga myndigheter att ta sitt ansvar:
”Fortfarande är D-vitaminfrågan ”ingens bord”. Man kan fråga sig hur många sjukdomar som måste kopplas till låga D-vitaminnivåer för att något ska hända, skriver de.
► Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
Av Isabelle G Hedander