Foto: Maya Dilek

Indien – färgsprakande och hett

Frukt, kryddor, mängder av olika dofter, mängder av människor, färglada kläder, cricket, kor, fattigdom, badstränder, storstadspuls, yoga, hett klimat och ännu hetare mat. Ett stort och snabbt växande land. Konservativt i vissa aspekter, modernt i andra. Indien är verkligen ett spännande land och ett fascinerande resemål.

Vi landar i Mumbai efter en cirka 12 timmar lång flygresa och tar oss vidare i en taxi mot staden Pune, där vi kommer att bo under större delen utav vistelsen. Redan i taxin slås vi av mängder med nya intryck och taxiresan genom den indiska rusningstrafiken är en upplevelse i sig.
Pune är en stor stad med sina fem miljoner invånare men staden är inget stort turistmål. Högt tempo, människor i vackert färgglada kläder, mopeder och rickshaws (mopedtaxi) var man än vänder blicken.

Bilar och mopeder lämnar företräde för kor
Vi slås av det varma klimatet, dofter från kryddor, mat och rökelser. Kor och bufflar strosar längst vägarna som om det vore den mest självklara saken i världen, vilket det i och för sig är här.
En grupp kor bestämmer sig för att korsa den högt trafikerade vägen för att se om gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Den annars så kaotiska och snabba trafiken stannar av runt korna. Bilar och mopeder väjer och lämnar företräde för djuren som i sin sakta mak säkert kan ta sig över till andra sidan.
Tempot är högt och folkmängden betydligt större än man är van vid i våra svenska städer. Man förstår snabbt varför en moped är att önska om man vill ta sig fram i någorlunda fart i staden.

 

Divali – en hinduisk ljusfestival
Under vårt besök i landet firades Divali, en hinduisk ljusfestival. Husen i staden pyntades med levande ljus och ljusslingor i både vita och färglada lampor. Vackra konstverk av färgglad sand dekorerade portarna till hus och byggnader. När skymningen föll fylldes himlen av fyrverkerier och vi klädde oss i traditionella indiska dräkter för att fira kvällen med vänner och bekanta. Inom hinduismen firas många olika festivaler och detta är en intressant upplevelse som jag rekommenderar att ta del av om man får möjligheten.

Maya Dilek och resesällskap

Maya Dilek och resesällskap.

Ett land med stora variationer
Indien är ett enormt stort land vilket leder till stora variationer från norr till söder, öst till väst. Allt ifrån stora förändringar i klimatet, till kläder, språk samt variationer i maten. I Indien kan du få känna på storstadspulsen men även få en fantastisk upplevelse nära djur och natur. En resa hit kommer att ge dig en upplevelse skiljt från den vanliga semesterresan, och ett äventyr utöver det vanliga. Här är det väldigt billigt att hitta något att äta samt att ta sig runt med en rickshaw om man vill åka på upptäcktsfärd. Jag kan verkligen rekommendera en tur i en rickshaw då man får uppleva staden på ett närmare sätt än i en taxi. Överlag möttes vi av gästvänliga och artiga människor. De flesta, i alla fall i de större städerna, förstår och pratar engelska vilket gör det relativt lätt att ta sig fram och göra sig förstådd.

► Läs också: Johan Örlander: ”Därför valde jag att flytta ut i skogen”

Det smakrika indiska köket 
I maten syns tydliga variationer beroende på i vilken del av landet du befinner dig. Maten i norra Indien har influerats av angränsande länder som tog med sig biryanis, en kryddig risrätt med grönsaker eller kött, kebab och tikkas. I öst är maten rik på fisk och skaldjur med lättare kryddning och ackompanjerat med en mängd olika chutneys. Här används även andra tillagningsmetoder så som ångkokning, till exempel momos som är ångad dumpling med kyckling eller grönsaksfyllning.

Kryddigt i norr och sött och fruktigt i söder
En kycklingrätt tillagad i norr är ofta kryddad med torkad kanel, i Punjab/Delhi är det vanligt med koriander och lök till skillnad från i de södra delarna där man ofta smaksätter med en krämig kokosmjölk och de kända currybladen. Maten i söder är också ofta lite sötare, fruktig och mer tropisk.
Överlag äts det mycket kolhydrater då bröd och ris är ett måste till de flesta rätter. Riset används även på många fler sätt än att ätas som det är, till exempel till att baka bröd. Kyckling och lamm är det kött som äts främst i landet och linser är något som används rikligt i rätter som till exempel dal som är en indisk linsgryta.
Brödet används istället för bestick och vi blev snabbt skickliga på att äta maten med händerna på detta avslappnade sätt.

► Läs också: Det visste du inte om kryddor

Ett vegoparadis
En stor del av befolkningen i Indien utesluter kött i sin kost och resemålet är en dröm om man är vegetarian. Vegetariska restauranger är lätta att hitta och på de flesta restauranger finns flertalet grönsaksbaserade rätter vilket gör valmöjligheten stor. Grönsaker, baljväxter och linser används flitigt. Paneer är också något som man stöter på mycket i de vegetariska rätterna. Paneer är en indisk färskost, som är en viktig proteinkälla i det indiskvegetariska köket. Osten känns som ett mellanting till halloumi och fetaost. Den är mild i smaken och bryter av en kryddigt het gryta fantastiskt bra.

Kryddor viktiga i tillvaron – både för matlagning och som husapotek
Det gemensamma med den indiska maten är att mycket kryddor används och rätterna är ofta väldigt smakrika, däremot kan hettan variera från riktigt starkt till mild. Kryddorna verkar spela en viktig roll i tillvaron, allt ifrån att användas i maten till det indiska apoteket. I samband med en tung måltid används ofta örter och kryddor för att hjälpa till med matsmältningen. Före en måltid blir man ibland serverad rå rödlök med citron eller lime, vilket sägs hjälpa matsmältningen. Efter maten är det vanligt att man får en kryddblandning av till exempel anisfrön och mynta. Även detta för att hjälpa matsmältningen och som en liten smakrensare eller munfräschare.

► Läs också: Att vandra 80 mil på El Camino: ”Varje dag var ett äventyr”

Foto: Maya Dilek

Foto: Maya Dilek

Indiska läkekonsten ayurveda
Ayurveda är en indisk hälsolära och livsfilosofi som bland annat handlar om att man ska leva och äta efter sin kroppstyp, vata, pitta eller kapha, för att uppnå balans.
På våra upptäcktsfärder såg vi många ayurvediska kosttillskott, mat och kroppsvård, där kryddor och örter spelar en viktig roll.

► Läs också: Intervju med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya

En fantastisk och annorlunda upplevelse
Vår resa var en fantastisk upplevelse. I Pune och runt staden gick vi på marknader, i vackra fort, grottor och tempel, gick på museum och åt god mat. Under ett par dagar var vi på utflykt i västra Indien i Mumbai och mindre byar längst kusten. Efter en av dagarnas långa resa i taxi samt i en kokhet buss stannade vi i staden Alibag lagom tills att solen gick ner. Trötta, hungriga och varma gick vi in på en liten restaurang och beställde mat och dryck, bland annat rätten dosa som är en pannkaksliknande maträtt gjord på ris med olika sorters fyllning. Du äter rätten genom att bryta den i bitar och doppar i olika chutneys. Enkelt, gott och det perfekta tilltugget efter en lång dag.

Kaffeförsäljare på cykel
Vi spenderade eftermiddagen på en strand och tog oss vidare mot Mumbai senare på kvällen. Vi fick uppleva Mumbai ”by night” på motorcykel, vilket var en fantastisk upplevelse då klimatet var svalare och det var betydligt mindre folk än under dagen. Vi passade på att se Gateway of India som är ett monumentet byggt i gul sandsten och format som en triumfbåge samt ”The Queen’s necklace” vilket är gatlyktor länst en boulevard utmed bukten som på kvällarna ser ut som ett pärlhalsband. Längst kusten kunde man se kringcyklande kaffeförsäljare. Vi köpte varsin kopp kaffe av en äldre indisk man för några få rupis och fortsatte sedan vår promenad.

► Läs också: Äventyraren Annelie Pompe – Sverige coolaste kändisdoldis

Indien som resmål

Foto: Maya Dilek

Indien – ett minnesvärt resmål
Oavsett om du är ute efter en badsemester i solen eller en yogaresa med nyttig mat så kan du hitta det här. Ta del av den fantastiska maten, vandra i berg och natur eller titta på sagolika tempel och museum. Indien är ett resmål för dig som vill få en annorlunda och minnesvärd upplevelse.
Indien är ett folktätt land med stora samhällsklyftor med många fattiga människor. Men landet utvecklas snabbt och gör stora ekonomiska framsteg. Du kommer att få se fattigdom och samhällsklyftor, åka rickshaw i kaosartad trafik igenom tjock dimma av avgaser, äta mat med händerna, uträtta dina behov i ett hål i golvet och det är stor risk att du blir lite risig i magen under resan.

Tips! Glöm inte probiotikan
Låt dig inte skrämmas av detta, för du kommer att få med dig så många härliga upplevelser och landet är absolut värt ett besök! Ett extra tips inför resan är att ladda packningen med probiotika och handsprit.

Av Maya Dilek

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.