Annons
Annons

Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan

D-vitamin kan skydda mot både MS, tarmcancer och barndiabetes. Men den sannolika skyddseffekten uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag. Dessutom verkar d-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna.

Redaktionen

8 april, 2013
Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan
Dela inlägget

D-vitamin kan skydda mot MS, tarmcancer och barndiabetes. Men den sannolika skyddseffekten uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag. Dessutom verkar D-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna.

Ny forskning tyder på att D-vitamin kan skydda mot både barndiabetes, tarmcancer och MS. Men för skyddseffekt krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, säger forskaren Jonatan Salzer från Umeå Universitet.

Forskaren Jonatan Salzer från Umeå Universitet
Forskaren Jonatan Salzer från Umeå Universitet

Ovanligt med optimala nivåer
Nyligen publicerade Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström en stor studie om sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade att optimala nivåer D-vitamin kan minska risken för MS med 61 procent.
– Det har blivit väldigt ovanligt med de högre, optimala nivåerna. I de tidigaste proverna från 1975 hade 14 procent optimala nivåer jämfört med knappt två procent av de senaste proverna, säger Jonatan Salzer.

Varför har nivåerna sjunkit?
– Vi vet inte säkert. Vi gissar på ett samband med minskad tid utomhus och att människor använder mer solskydd. Man verkar ha glömt bort att det även finns fördelar med att vara i solen – särskilt för oss som bor norr ut.

Solljus är en viktig D-vitaminkälla. Sveriges geografiska läge gör dock att är solljuset under vinterhalvåret är helt verkningslöst från Stockholm och norrut.
– Det spelar ingen roll om du är utomhus helt naken under alla dagens soltimmar, säger Salzer. Solljuset är för svagt för att det ska kunna bildas D-vitamin i huden.

Era resultat gällde gravida. Kan resultaten generaliseras till icke-gravida och män?
– Ja, det kan de sannolikt. Det finns en amerikansk biobanksstudie som är mycket lik den vi har gjort. Där kom två tredjedelar av proven från män och en tredje del från kvinnor. De fick samma resultat.

Forskaren Inger Öhlund
Forskaren Inger Öhlund

Viktigast för barn och unga
Salzer och Sundströms studie visar att skyddseffekten mot ms grundläggs tidigt i livet.
– Om man är ung, säg under 20-25 år, verkar effekten av D-vitamin vara som störst. Vi har mycket att vinna på att se till att barn och ungdomar får i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Salzer.
På senare tid har dessvärre rapporterna om D-vitaminbrist i Sverige duggat tätt. En studie av förskolebarn i Västerbotten visade att många barn hade D-vitaminbrist redan i slutet av sommaren och att bristen förvärrades under vinterhalvåret. Det trots att deras D-vitaminintag var enligt rekommendationerna. Inger Öhlund är en av forskarna bakom studien.

Varför har barnen D-vitaminbrist trots att de äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna?
– Uppenbarligen är det fel på rekommendationerna. Det kan ju inte vara fel på barnen. Tanken med våra näringsrekommendationer är att de ska förhindra brist på gruppnivå, säger Öhlund.

Er studie gjordes på barn i Västerbotten. Kan resultaten även gälla för barn på andra orter i Sverige?
– Det vet vi inte. Men solens effekt skiljer sig inte så mycket mellan olika platser i Sverige, och barnens kost och dagliga rutiner är troligen liknande.

I vår väntas livsmedelsverket komma med nya rekommendationer för D-vitamin.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Annons