Annons

Nya supernäringen: Moringa!

Hört talas om Moringa? Moringa är en enormt näringsrik trädväxt som i Afrika länge använts som näringsstöd till undernärda barn och kallas därför ”Livets träd”. Det bästa ur näringssynpunkt är att använda bladen torkade och malda till pulver. Det är också denna form som västvärlden nu börjar få upp ögonen för. Här får du veta mer om varför du bör upptäcka nya supernäringen: Moringa.

Redaktionen

20 november, 2015
Nya supernäringen: Moringa!
Dela inlägget

Hört talas om Moringa? Moringa är en enormt näringsrik trädväxt som i Afrika länge använts som näringsstöd till undernärda barn och kallas därför ”Livets träd”.
Det bästa ur näringssynpunkt är att använda bladen torkade och malda till pulver. Det är också denna form som västvärlden nu börjar få upp ögonen för.
Här får du veta mer om varför du bör upptäcka nya supernäringen: Moringa.

Moringa är ett mycket tålig och snabbväxande träd som växer i subtropiska klimat. Trots att det överlever i mycket fattiga jordar och bara behöver små mängder vatten har det extremt stort näringsinnehåll i sina ätbara delar. Eftersom trädet växer i många av de delar av världen som lider av undernäring och svält så tror vissa att moringa kan bli en viktig nyckel i arbetet att motverka detta. I Afrika har moringa länge använts som näringsstöd till undernärda barn och kallas där för ”Livets träd”.

Läs också – Näringsterapeuten: ”Även barn behöver vitaminer”

Anses inom ayurvedisk medicin behandla över 300 åkommor
Moringa är bland annat rikt på antioxidanter, protein, växtfibrer, A-vitamin, kalium, kalcium och C-vitamin. Vissa studier tyder även på att moringa kan ha viss antibiotisk effekt och inom den ayurvediska läkekonsten använder man den för att behandla och förebygga över 300 åkommor.

De traditionella användningsområdena har bland annat varit att:
• förbättra matsmältning
• stärka immunförsvaret
• motverka trötthet och höja humöret
• sänka blodtrycket
• behandla magsår och skydda slemhinnan i magen

Annons

Många användningsområden
När man tillagat moringa på traditionellt sätt så har man gjort upprepade avkok på färska blad för att minska den beska smaken innan intag. Med detta tillagningssätt försvinner den mesta av näringen och man anser nu att det bästa, ur näringssynpunkt, är att använda bladen torkade och malda till pulver.
Pulvret kan till exempel användas i smoothies, te, hälsodrycker och matlagning. För att behålla så stor del av näringsinnehållet som möjligt bör man dock undvika att hetta upp det då detta förstör vissa av de viktiga näringsämnen som finns i.

Läs också: Därför ska du dricka – och äta – matcha

Ett gram moringa innehåller bland annat:
• 18 aminosyror varav 9 är essentiella
• 3 gånger mer kalium än banan
• 4 gånger mer A-vitamin än morötter
• 7 gånger mer C-vitamin än apelsiner
• 4 gånger mer kalcium än mjölk
• 46 olika antioxidanter
• 36 olika anti-inflammatoriska ämnen

Läs också: Näringen du behöver för att hålla dig pigg i höst och vinter

Av Therese Hagberg

Annons

Annons