Annons
Annons

Prostatacancer har längst väntetider av alla cancerformer – och kötiderna ökar

Ett år efter regeringens stora satsning för att korta väntetiderna i cancervården syns ingen förbättring för prostatacancer – som är den vanligaste diagnosen och den cancersjukdom som har de längsta väntetiderna. Väntetiderna för prostatacancer är fyra gånger längre än genomsnittet för andra cancerformer. Utgångsläget är att hälften av patienterna idag måste vänta mer än fem månader. "Det är oroande att det på riksnivå inte syns någon förbättring alls", säger Calle Waller, vårdpolitisk talesman på Prostatacancerförbundet.

Redaktionen

5 november, 2016
Prostatacancer har längst väntetider av alla cancerformer – och kötiderna ökar
Dela inlägget

Ett år efter regeringens stora satsning för att korta väntetiderna i cancervården syns ingen förbättring för prostatacancer – som är den vanligaste diagnosen och den cancersjukdom som har de längsta väntetiderna. Väntetiderna för prostatacancer är fyra gånger längre än genomsnittet för andra cancerformer.
Utgångsläget är att hälften av patienterna idag måste vänta mer än fem månader.
– Det är oroande att det på riksnivå inte syns någon förbättring alls, säger Calle Waller, vårdpolitisk talesman på Prostatacancerförbundet.

November månad är månaden då den mest vanliga cancerformen för män, prostatacancer, ägnas särskild uppmärksamhet. Nu visar ny statistik att prostatacancer har längst väntetider av alla cancerformer – och att väntetiderna ökar.

Läs också: Nya rön om ärftlighet för prostatacancer

”Dagens situation är närmast skandalös”
Calle Waller, vårdpolitisk talesman på Prostatacancerförbundet, kommenterar:
– Prostatacancerförbundet kräver krafttag mot de orimligt långa väntetiderna som leder till ett oerhört lidande för de drabbade och medför risk för att sjukdomen förvärras. Dagens situation är närmast skandalös, väntetiderna måste helt enkelt bli kortare.

2015 skulle bli förändringens år
Utgångsläget var att tiden mellan remiss och påbörjad behandling i genomsnitt var 167 dagar. 2015 skulle bli förändringens år. Regeringen avsatte två miljarder kronor för att under fyra år stimulera landstingen att ta tag i vårdköerna och minska onödig väntan. Det framgår nu att en viss förbättring skett i enstaka landsting men att detta uppvägs av att tiderna ökat i flertalet andra, rapporterar Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.

Läs också: Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Stor variation över landet
Därtill är variationen mycket stor över landet. I Stockholm är till exempel är väntetiden i genomsnitt 223 dagar medan Södermanland har en väntetid på i genomsnitt 123 dagar.
Sedan 2015 arbetar landstingen på uppdrag av staten med införande av standardiserade vårdförlopp. Målet är att minska väntetiderna från välgrundad misstanke om cancer till dess behandling sätts in.
– Enligt det standardiserade vårdförloppet ska den maximala väntetiden för en prostatacancerpatient vara 60 dagar, det vill säga två månader, säger Calle Waller.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

50 procent måste vänta mer än fem månader
Utgångsläget är att hälften av patienterna måste vänta mer än fem månader, berättar Calle Waller, något han inte alls finner tillfredsställande.
– Det är oroande att det på riksnivå efter det första året inte syns någon förbättring alls. Endast en region, den sydöstra, visar en viss minskning medan övriga har oförändrade eller längre väntetider än förgående år, säger han.

Läs också: Nytt test kan upptäcka prostatacancer tidigare (extern länk)

Minskning av väntetiden fokus vid årets mustaschkamp
I november arrangerar Prostatacancerförbundet kampanjen Mustaschkampen tillsammans med 26 prostatacancerföreningar och 200 företag och organisationer för att uppmärksamma kampen mot prostatacancer och samla in pengar till forskning och opinionsbildning.
– Den absolut viktigaste frågan är att minska väntetiderna inom samtliga landsting, säger Torsten Tullberg som är kampanjledare för Mustaschkampen.

Intresserad av naturlig hjälp?

Vill du läsa om naturlig hjälp vid prostataförstoring, cancer, höga PSA-värden och andra prostatarelaterade besvär? Vad bra, Kurera har nämligen skrivit en hel del om dessa ämnen. Här är ett urval:

Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp
Onkologen: ”Här är kosttillskottet alla cancerläkare borde känna till”
Tomater minskar risken för prostatacancer med 20 procent
En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer
Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer
Prostatacancer kan hämmas av naturligt polyfenol-tillskott
Läsk ökar risken för prostatacancer
Isländsk kvanne lindrar besvär vid överaktiv blåsa
Problem med prostatan? Så här råder experten!
Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin
Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons