Får det lov att vara en bulle bakad på insekter eller en tröja tillverkad av sur mjölk?
Eller kanske ett betalkort som räknar ut köpets klimatpåverkan och dessutom är biologiskt nedbrytbart?
SvD Näringsliv har listat 12 innovationer som på grund av sitt klimattänk, och sina utanför boxen-tänkande grundare, kan hjälpa till rädda världen.
Återvinn konstgräset på fotbollsplanen
De flesta fotbollsfans vill nog inte tänka på konstgräsets miljöpåverkan. Det danska företaget Re-matchs grundare tillhör dock inte de flesta och har specialiserat sig på återvinning av just konstgräs.
De har hittat en metod för att återvinna de stora mängder plastavfall som konstplanerna skapar – i stället för att plastavfallet bränns eller hamnar på deponi. Det är möjligt att ta till vara 99,9 procent av en förbrukad konstgräsplan, enligt företaget.
► Läs också: Res klimatsmart – tre tips
Eldrivna flygplan
Elbilarna är redan här. Snart kommer elflygplanen. I början av juli testkörde Siemens ett eldrivet plan vars motor enligt Siemens sätter rekord i genererad kraft kontra motorns vikt, uppger SvD.
Siemens utveckling av flygplan som drivs på el görs i ett omfattande samarbete med flygtillverkaren Airbus. Planet med rekord-motorn är ett mindre plan, utan plats för passagerare. Men nu sätter de båda företagen ihop en utvecklingsgrupp med 200 medarbetare i förhoppning om även större flygplan, som åtminstone delvis drivs på el. Till år 2020 ska man ha klart för sig vilka drivsystem som lämpar sig bäst, till 2030 ska ett hybridflygplan för upp till 100 passagerare vara klart.
Brödbak med malda syrsor
Josefin Strömberg är entreprenören bakom företaget Qvicket som nu satsar på att få svenskarna att äta malda insekter. Vill man så kan man redan nu alltså baka bullar och bröd på glutenfritt mjöl på malda syrsor. Varför skulle någon vilja äta insekter, tänker kanske en del. Varför inte, tänker andra. Insekter har ett högt proteininnehåll, ett lågt koldioxidavtryck och dessutom kryllar det av dem.
Du hittar ett recept på bananplättar med syrsmjöl här. Du hittar sex anledningar att äta syrsmjöl här.
► Läs också: Guide till olika sorters mjöl (varav 7 glutenfria)
En spindelinspirerad silkestråd kan skapa hållbart mode och erövra textilbranschen
My Hedhammar är professor vid Kungliga tekniska högskolan och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Hon är också grundaren bakom företaget Spiber Technologies, som lyckats härma spindelns produktion av den mycket slitstarka spindelväven. Resultatet? En silkesliknande tråd med många användningsområden, ämnad att användas i industriell skala.
Till exempel har silkestråden stor potential i textilindustrin – där en stor utmaning är att ersätta bomullen vars odlingar kräver mycket vatten och dessutom är på väg att bli en bristvara – för att skapa ett mer hållbart mode.
Tråden kan dessutom produceras i vanlig rumstemperatur med hjälp av förnybara resurser.
► Läs också: Guide till 7 hållbara material i klädbutiken
Kläder av sur mjölk
Textilindustrin som sagt ivrigt efter nya, mer miljö- och klimatsmarta material. Även företaget Qmilch (eller Qmilk som de också kallar sig) har en lösning som sticker ut när det gäller nya miljösmarta textilval: sur, gammal mjölk.
Idén, som dock fortfarande är i ett utvecklingsstadium är att återanvända mjölkprotein från mjölk som inte längre går att konsumera och som annars skulle ha slängts – och med hjälp av proteinet producera ett helt nedbrytbart textilfiber.
Enligt företaget går det åt maximalt två liter vatten för att producera ett kilo textilfiber. Mjölkfibern uppges vara antibakteriell, passa textilallergiker och framställningen kräver heller inga kemikalier.
► Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!
Solblomman Smartflower som genererar el
Solpaneler på taket som genererar el har nog många hört talas om vid det här laget. Är att sätta solblomman Smartflower i rabatten nästa steg? Smartflower POP är en 18 kvadratmeter stor solcellsblomma som följer ljuset och fäller ihop sig när solen går ner. Den är världens första all-in-one system för egen solel. Det går även att även att ladda elbilen direkt i blomman, som dock kostar runt 150 000 kronor.
Mataffär utan förpackningar
Många plastpåsar hamnar i haven där de orsakar stora problem för olika marina arter. Även tillverkning av plast är en klimat- och miljöpåverkande process. Entreprenörerna Sara Wolf och Miena Glimbovski har tagit fram konceptet med en mataffär utan förpackningar. I mataffären The Original Unverpackt i Berlin säljs allt i lösvikt och hälls upp i papperspåsar. Grundarnas tanke är att kunderna, förutom att förbruka färre plastförpackningar, även bara handlar hem så mycket de behöver. Förhoppningen är att på så sätt även minska hushållens matsvinn.
Projektet finansierades genom så kallad crowdfunding, gräsrotsfinansiering, vilket innebär att vem som helst får bidra med valfri summa. Sara och Miena fick in dubbla summan mot vad de behövde.
► Läs också: 6 tips som motverkar matsvinn!
Automatisk skräpfångare på båten
De australienska surfarna Pete Ceglinski och Andrew Turton har kommit på idén med projektet Seabin, en marin soptunna som är en automatisk ”skräpfångare”. Men den hoppas de kunna bidra till att världens hav inte ska förvandlas till soptunnor. Deras förhoppning är att soptunnan ska finnas storskaligt på marknaden i flera länder redan vid slutet av 2016 och målet är att varje båt ska ha en.
Soptunnan sänks ner i havet och suger i sig skräp tack vare en elektrisk pump. I tunnan finns ett filter där allt skräp fångas så att det sedan kan återvinnas. Kan även placeras på lyxyachter, skriver företaget.
Världens första smarta elväg
Strax innan midsommar 2016 invigdes världens första smarta elväg, och det faktiskt här i Sverige. Teststräckan ligger på E16, strax väster om Sandviken. Totalt 50 stolpar förser (ungefär som för spårvagnar) tunga fordon på vägen med ström. Själva spårvagnstekniken har funnits i 120 år, enligt TT, men den invigda teststräckan är den första satsningen av det här slaget görs för tungt lastade fordon (upp till 60 ton), på allmän väg och i höga hastigheter.
Textsträckan är på två kilometer och tanken är att fordonen laddar upp energi ute på de stora vägarna för att sedan gå över till drift på batteri när de kommer in i städerna, skriver SvD.
► Läs också: Klimatavtalet – på tre minuter!
Solcellslampan Giwewatts ger barn utbildning, familjer bättre allmänhälsa – och mer pengar och tid över!
I Kenya växer solenergi kraftigt. Framförallt är det solcellslampor som skapar nya möjligheter för vuxna och barn på landsbygden. I skenet från lampan kan barnen skolbarnen läsa sina läxor trots kvällens mörker. Familjerna slipper också använda fotogenlampor med skadlig rök, som kan ge såväl huvudvärk och yrsel som blodproppar, koncentrationssvårigheter och kolmonoxidförgiftning.
Det största skälet till solcellslampornas succé på den kenyanska landsbygden är dock inte förbättrade skolresultat eller hälsofördelar utan pengar – och tid, menar svensken Jesper Hörnberg, grundare av solcellsföretaget Givewatts som verkar i Kenya.
– Effekterna är enorma. Fattiga familjer i Kenya lägger mellan 10 och 40 procent av sin inkomst på fotogen. Kvinnorna lägger i snitt fyra timmar om dagen på att hämta bränsle, säger han till SvD.
► Läs också: 5 sätt att klimatmaxa dig själv
Ett betalkortet som räknar ut köpets klimatpåverkan
Det första miljövänliga betalkortet i världen som även räknar även ut vilken klimatpåverkan du bidrar till varje gång du handlar.
Kortet är framtaget av Ålandsbanken och uträkningen sker med hjälp av en metod som banken utvecklat tillsammans med Mastercard och KPMG – och som går ut på att kortet känner av vilken typ av affär du handlar i (om det exempelvis rör sig om klädinköp eller matinköp). Sedan räknar den ut ditt köps klimatpåverkan utifrån kostnaden och redovisar hur stora koldioxidutsläpp du bidragit till. Kortet, som är biologiskt nedbrytbart, lanseras i Finland under sommaren och beräknas komma till Sverige under hösten.
► Läs också: 14 tips för att bli mer energismart
Svensk solteknik ska minska smog i Kina
Kina måste hantera sina akuta problem med luftföroreningar och satsar därmed aggressivt på solenergi. Ben Wu:s solenergiföretag Advanced Solar Power säljer svensk solteknik i Kinas luftförorenade städer, skriver SvD. En av teknikerna företaget säljer i Kina är framtagen vid KTH i Stockholm och integrerar solpanelerna i taket genom att de ligger under takpannor i glas. På grund av att panelerna är transparenta nås de av solen och på så sätt ska taket också bli mer estetiskt tilltalande jämfört med när solpaneler sätts upp ovanpå. Smart. Ben Wu att de transparenta solpanelerna i framtiden ska komma att användas som byggmaterial i fasader.
Av Redaktionen
Källa: SvD Näringsliv
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!