Drömmer du om att få bli äldre, friskare och smalare?
Här är då livsmedlen du bör ha hemma – och framför allt se till att äta mer av.
Att frukter och bärs färgpigment – så kallade fytokemikalier – innehåller nyttigheter har nog de flesta någon gång hört vid det här laget.
Särskilt hälsosam sägs röd kost vara. För vikten, immunförsvaret, blodtryck och hjärta – bland annat. Röd kost från växtriket bör tilläggas, inte från köttdisken.
Läs också: Maten som kan lindra din värk
13 viktiga ingredienser för hälsan och vikten
1. Tomat
Ger starkare prostata. Innehåller kalium som sänker blodtrycket, motverkar benskörhet och minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Niacinet bidrar till att sänka kolesterolet. Lykopenet skyddar mot tjocktarmscancer. Kromet håller blodsockernivån stabil hos personer som har diabetes. A-vitaminet är bra för synen. Bör tillagas/värmas upp för bästa effekt.
Läs också: Tomater tros kunna halvera risken för stroke
2. Chili
Ökar mättnadskänslan och förbränningen. Smakämnet capsaicin kan öka kroppens produktion av endorfiner och lindra smärta. Rikligt med antioxidanter som kan skydda mot hjärtkärlsjukdom och vissa cancertyper i och med att de bygger upp kroppens immunförsvar och bryter ner skadliga, fria radikaler.
Läs också: Nyttigare recept på kladdkaka med chili
3. Rödbetor
Innehåller nitrat som visat sig kunna sänka blodtrycket och ökar uthålligheten genom att öka effekten i mitokondrierna – cellernas kraftverk – och gör att mindre syre krävs för att bilda energi.
Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice
4. Röd paprika
Ger fler näringsämnen än gul och grön paprika och innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. Perfekt som snacks eller att låta barn knapra på när man lagar mat. Är bakteriedödande och bra för blodtrycket och cirkulationen. Innehåller även E-vitamin och folsyra.
Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv
5. Jordgubbar
C-vitaminerna och fibrerna förebygger mag- och tarmcancer. Innehåller liksom hallon och smultron ett ämne som skyddar mot cancer, speciellt i matstrupen.
Läs också: 6 skäl att jordgubbsfrossa
6. Hallon
Ha i salladen, i smoothien eller på gröten. Energisnåla och cancerskyddande.
Läs också: Nyttig och somrig citronfromage med hallon
7. Röda linser
Mättar, hjälper dig att hålla vikten och innehåller antioxidanter som skyddar mot cancer. Innehåller folsyra och är rika på protein, fibrer och mineraler. Goda i soppor, grytor och biffar. Perfekta att göra en snabb ”falsk” hummus på.
Läs också: 6 nyttigare – och roligare – plättar! En med hemliga ingrediensen röda linser…
8. Kidneybönor
Innehåller starka antioxidanter som minskar risken för cancer. Rika på folsyra, protein, fibrer, kalium och magnesium. Jättebra snabbmat i och med att de går så snabbt att koka.
Läs också: Här är maten som skyddar mot cancer
9. Rooibos-te
Koffeinfritt, innehåller fler antioxidanter än grönt te, varav flera sådana antioxidanter som vi har svårt att få i oss i vanlig kost. Kan skydda levern.
Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer
10. Rödkål
Rik på B- och C-vitaminer och kalium. Fibrerna är bra för mag- och tarmfunktionen. Innehåller även K-vitamin som hjälper blodet att koagulera.
Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan
11. Rädisor
Bra för levern och magen då de hjälper till att producera galla som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig fett. Innehåller natrium, vitamin C och kostfiber.
Läs också: Svarta vinbär – en bortglömd C-vitaminbomb
12. Granatäpple
Rik källa till C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Ska bromsa skador från högt kolesterol, minska blodtrycket och mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet. Saktar enligt en studie ner tillväxten hos prostatacancerpatiener. Granatäpple tros även kunna hämma åderförkalkning.
Läs också: Juicer som påskyndar självläkning
13. Blodapelsin
Rik på C-vitamin och lykopen (precis som tomater). Lykopen är känt för att skydda mot prostatacancer.
Läs också: En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer
Källor: Expressen, näringsfysiologen Kristina Andersson, ”Diabetes – du kan själv påverka” (Ica Bokförlag), ganerivikt.org, www.sund.nu med flera.
Av Isabelle Hedander