Havsplastingenjör, aquaponibonde, klimatsykolog eller odlingskonsult… ? Här är de innovativa framtidsjobb som kommer att efterfrågas i en värld som ställer om i klimatkrisens spår.
Larmrapporten från FN:s klimatpanel IPCC som nyligen släppts visar att det är bråttom att göra något åt klimatkrisen. Redan inom 20 år väntas vi passera 1,5 graders uppvärmning.
Nyhetsrapporteringen om extrem hetta, enorma bränder, smältande isar och stigande havsnivåer är alla tecken på att vi nu måste agera kraftfullt och minska utsläppen drastiskt för att bromsa de negativa effekterna av den globala uppvärmning som skapats av mänskligheten. Det är inte längre en dystopi som berör platser och länder långt borta – klimatrkisen är redan här.
LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor
Ny kompetens behövs
Och inom en snar framtid där klimatförändringarna är verklighet, måste vi ha ställt om samhället i allt från miljö och teknik till cirkulär ekonomi och matförsörjning. Den ideella föreningen Klimatklubben har, ihop med organisationen ”Våra barns klimat” och en expertjury från bland annat KTH, Institutet för framtidsstudier och Friluftsfrämjandet, tagit fram en lista på 101 framtidsyrken, som kommer behövas i den nya verklighet vi behöver anpassa oss till. Visst kommer vi som tidigare även behöva personal inom ”vanliga yrken” som tandläkare, pedagoger, omsorgspersonal, elektriker, brandmän och en massa andra yrken som redan finns. Men med listan belyser de att vi efter en omställning kommer ha helt andra kompetenskrav än idag – inom områden som mat, teknik, transport, stadsplanering med mera.
20 jobb som behövs inom en snar framtid:
1. Odlingskonsult/kommunal odlingsrådgivare
En kommunal odlingsrådgivare är en tjänsteman som hjälper privatpersoner, skolor och förskolor med sin kompetens inom odling. Att vara odlingskonsult handlar om att hjälpa bönder att bli mer hållbara genom att koordinera växelbruk mellan olika gårdar, implementera ett regenerativt jordbruk – vilket är ett jordbruk som med ekologiska metoder bevarar och bygger upp jordhälsan – och minska klimatpåverkan från gårdar på olika sätt.
2. Havsplastingenjör
Det behövs experter som hittar lösningar på hur man bäst samlar upp, återvinner och bryter ner allt den havsplast som finns. Att städa haven, helt enkelt!
3. Miljörättsadvokat
Vi kommer behöva specialistkompetens inom naturens rättigheter för att komma på rätt köl på jorden. En bred kunskap behövs om hur vi ska ta oss an miljöförstöring i stor skala, även kallat ekocid, i form av förorenade områden, stora oljespill i haven och djur vars naturlig hem i naturen blivit skövlade, till exempel i regnskogen.
LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa
4. Biologisk mångfald-skötare
Hur står det till med kommunens och regionens offentliga ytor? En biologisk mångfald-skötare ser till att skog och mark gynnar den biologiska mångfalden inom kommun och region, och planerar de offentliga ytorna så de kan vara gynnsamma för fler än människor.
5. Skolträdgårdsanläggare
Förskolor och skolor kommer än mer i framtiden använda egna trädgårdar som viktig miljö för lärande. En medveten generation kommer skapas i dessa och få värdefulla kunskaper – samtidigt som trärgårdarna bidrar till produktionen av mat.
6. Aquaponibonde
Det handlar om bönder som säkrar en hållbar, lokal matproduktion på ett sammanlänkat sätt. De odlar till exempel fisk, skaldjur eller alger och sedan använder de vattnet i hydroponisk odling.
7. Labbodlare av kött
Vårt köttätande kommer behöva minska drastiskt, och när vi väl äter kött så väljer vi svenskt naturbeteskött, viltkött – och exklusivt kött gjort i labb. Att göra labbkött innebär att man tar ut celler från ett visst djur och sedan odlar kött från dessa i ett labb.
LÄS OCKSÅ: Köttkonsumtionen gick ner förra året
8. Industriell matavfallskomposterare
Jorden får inte förorenas med plast eller hamna på soptippen bara för att vi inte har kunskap om hur den ska tas tillvara. En person som skapar ”riktig” jord av matavfall eller trädgårdsavfall från såväl bostäder som företag är en Industriell matavfallskomposterare. Jorden kan sedan säljas tillbaka för de som vill syssla med små och storskaliga hemmaodlingar.
9. Vind- och solkrafttekniker, installatör och rådgivare
Specialkompetens behövs för både privatpersoner och samhället i stort när vi ska utveckla och anpassa energiförsörjningen med hjälp av sol- och vindkraft.
10.Elkraftingenjör
Det kommer finnas ett omättligt behov lång tid framöver för denna yrkeskategori, enligt expertjuryn.
LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar
11. Energilagringskonsulent
Det blir alltmer av vikt att producera och lagra energi eftersom den förnybara energin tillförs periodvis eller stötvis. Exempelvis: solen lyser inte alltid när energibehovet är som störst, och vinden blåser inte alltid. Vi behöver alltså lagra energi för att det inte ska uppstå glapp mellan behov/efterfrågan och tillgång.
12. Klimatpsykolog
Med allt fler personer som oroar sig och känner ångest inför klimatförändringar behövs psykologer som är specialiserade på just klimatoro och klimatångest, för att behandla de drabbade.
13. Skräpfiskare
Precis som det kommer behövas havsplastingenjörer som klurar ut och konstruerar tekniska lösningar för att rensa haven från plast, blir ett viktigt och praktiskt jobb särskilda fiskare som rensar haven från skräp.
LÄS OCKSÅ: Covid-19 banar väg för framtidens syntetiska flygbränsle
14. Integrationsoptimerare
Vi behöver ta tillvara på såväl kunskap som resurser som inflyttade individer till Sverige kan erbjuda – oavsett om de kommer av egen vilja eller på grund av exempelvis klimatflykt. En integrationsoptimerare matchar bland annat dessa personers kompetens med behov av arbetskraft inom våra kommuner, de hittar sysselsättning och språkträning som underlättar asylprocessen och ser till att inflyttning sker till avfolkningshotade bygder.
LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten
15. Vetenskapskommunikatör/klimatkommunikatör
Det blir enormt viktigt att alla i befolkningen förstår vad som händer och hur dessa händelser påverkar oss när världen befinner sig i kris och under omställning. En klimatkommunikatör jobbar med att synliggöra kommunernas klimatarbete för medborgarna.
16. Klimatinspektör
Dessa utvärderar om företag och verksamheter arbetar mot klimatmålen som satts
17. Tågutvecklare/tågmanager
När fler väljer bort flyget och trycket ökar på tågen krävs nya yrken kopplade till det rälsburna, miljövänliga transportmedlet. Det kan handla om att göra tågstationer till levande knutpunkter, om serviceyrken inom biljett bokning och för att planera rutter samt samordning av upplevelser kopplade till tåget.
LÄS OCKSÅ: Vi vill flyga mindre – även efter pandemin
18. Vatten- och avloppsexpert
Vi har stora upprustningsbehov inom VA-sektorn men det saknas massor med kompetent personal. Det beror dels på stora pensionsavgångar och dels på att det fylls på för långsamt med yngre arbetskraft.
19. Material- och återbruksmäklare
Det här en innovativ sorts mäklare som parar ihop resurser, material och saker med de eller det som har behov av dem inom exempelvis renovering och nybyggnation.
20.Koldioxidingenjör
Dessa ska hitta lösningar på hur vi fångar upp och förvarar koldioxid i atmosfären.
För att läsa och inspireras av alla 101 framtidsyrken, se hela listan på Klimatklubbens hemsida!
Av Carolina Eriksson