Att dricka te är ett enkelt och gott sätt att boosta sin hälsa! Och grönt te i all ära – men det finns så otroligt många fler tesorter som är rena hälsobomberna. Här listar vi de fem populäraste hälsoteerna just nu.
Matcha
Matcha är ett grönt tepulver gjort på torkade och pulveriserade teblad. Pulvret blandas i hett vatten och ska inte silas bort innan det dricks. Matcha innehåller 10 gånger mer antioxidanter än en vanlig kopp bryggt grönt te. Det är både avstressande och uppiggande eftersom det innehåller L-teanin och koffein. L-teanin lugnar kropp och sinne samtidigt som koncentrationen förbättras vid intag. Koffein ökar energin och orken. En oslagbar kombination helt enkelt!
Matcha är rikt på bland annat C-vitamin, selen, krom, zink, kalium och magnesium. Det innehåller även fibrer och klorofyll.
► Läs också: Därför ska du dricka – och äta – matcha
Pau d’Arco
Pau d’Arco-trädet växer i Amazonas regnskog och användes i medicinskt syfte redan av inkaindianerna för 1000 år sedan. Den torkade innerbarken används till att brygga ett te med många hälsofördelar. Pau d’Arco är naturligt svampdödande och har även bakteriedödande effekter vilket gör den mycket effektiv i behandling av bland annat candida som ofta är mycket svårbehandlat. Det används även för att minska symptom vid fibromyalgi och andra smärttillstånd, motverka blåskatarr och behandla magsår.
Pad A’rco ska vid tillagning sjuda minst åtta minuter för att avkoket skall bli kraftfullt och verksamt.
Chaga
Chaga-te är te bryggt på en svamp som på svenska heter sprängticka. Sprängticka är en parasitsvamp som ofta lever på björkar. Svampen torkas och mals innan den bryggs till te eller görs avkok på. Den har länge använts inom traditionell läkemedicin i Ryssland och Östeuropa där den har ansetts lindra matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes samt att den har använts för att motverka cancer. Chaga innehåller kraftfulla antioxidanter, B-vitaminer, K-vitamin och flera viktiga mineraler och spårämnen som magnesium, kalium, selen och mangan.
För att få maximal effekt av chaga rekommenderas att man gör ett avkok som får koka länge.
► Läs också: Stress – en allvarlig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom
Kombucha
Kombucha är en fermenterad, naturligt lätt kolsyrad te-dryck som är rik på bland annat B-vitaminer och antioxidanter. Den innehåller även naturligt levande bakteriekultur och enzymer som kan bidra till god maghälsa. Kombucha har också en detoxande effekt på kroppen och vid regelbundet intag upplever många en bättre kvalitet på hud och naglar, starkare immunförsvar och mer energi.
Kombucha görs genom att man blandar te med socker och tillsätter en levande bakteriesvamp (SCOBY). Jästsvampen använder sockret i teblandningen som foder i processen när drycken jäser bildas och frigörs massor av näringsämnen i drycken.
Visste du att…
…när jäsningen av kombuchan är färdig bildar kombuchasvampen en liten avkomma, en kombuchabebis, som går att använda till att sätta nya satser kombucha på jäsning.
► Läs också: Drick dina örter – njut av ett te som också gör gott
Vitt te
Vitt te kommer från samma planta som grönt och svart te men tebladen skördas alltid inom 48 timmar från att de slagit ut. Den tidiga skörden gör att så gott som alla tebladets näringsämnen är intakta och att mängden antioxidanter blir extra hög. En kopp vitt te innehåller upp till tre gånger så mycket näringsämnen som grönt te. Tack vare sitt antioxidanta och näringsrika innehåll tros vitt te kunna minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, öka förbränningen och bidra till viktminskning. Vitt te innehåller även stora mängder av ämnet L-teanin som hjälper kroppen att bilda ”må bra”-signalsubstanserna serotonin och GABA.
► Läs också: Grönt te kan förbättra kognition hos personer med Downs syndrom
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!