Vår mage kan vara både vår bästa vän och vår värsta fiende.
Hur den mår, och hur miljön – tarmfloran – i den ser ut, är avgörande för hur vi mår.
Här är fem saker alla borde känna till om magen.
1. Samband mellan maghälsa och flera fysiska och psykiska tillstånd
Ny forskning tyder på att ADHD, autism, depression och ångest kan ha ett samband med en rubbad tarmflora. Man har även sett tydliga samband mellan sjukdomar som IBS, Crohns och ulcerös colit och psykiskt välmående. Vad som är hönan och vad som är ägget är i dagsläget oklart men det finns en tydlig samsjuklighet.
► Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism
2. Hem för dina signalsubstanser
95 procent av kroppens signalsubstanser finns i tarmen. Endast några procent finns i hjärnan.
Studier har visat att signalsubstansen serotonin påverkar både hjärnans och tarmens funktion. Man tror därför att det finns ett nära samband mellan tarmens bakterieflora och psykiskt välbefinnande. Är magen glad blir du glad.
► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker
3. Tugga noga för att hjälpa dina matsmältningsenzymer
Nedbrytningen av maten börjar redan i munnen. Vi finfördelar maten när vi tuggar men en viktig del av nedbrytningen utförs av de matsmältningsenzymer som vår saliv innehåller. Ta dig tid att tugga noga eftersom att maten då blandas upp ordentligt med enzymer och saliv. Dricker du mycket under måltiden späds enzymerna ut och matsmältningen kan fungera sämre.
► Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa
4. Ät inte för sent! Magen jobbar hårt på dagen – låt den vila på natten
Det tar ungefär fyra timmar för kroppen att tömma magsäcken helt efter en måltid. Lika lång tid tar det för tunntarmen att bearbeta maten. Passagen i tjocktarmen kan ta så lång tid som tio timmar. Av de åtta till nio liter vätska vi får i oss via mat och dryck på en dag lämnar endast cirka två deciliter kroppen via avföringen.
5. En bra syrabasbalans
Vår kropp ska vara basisk för att vi ska må bra, men i magsäcken ska pH-värdet vara surt. Detta för att matsmältningen ska fungera som den ska. Det sura pH-värdet beror på magsyrorna, däribland saltsyran, som är en viktig pusselbit i matsmältningen och ett skydd mot bakterie-, virus- och svampangrepp.
► Läs också: Så basar du kroppen
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!