För att veta om vår partner är rätt för oss måste vi först veta vad vi vill ha ut av vårt förhållande. När vi vet det bör vi ställa oss själva några viktiga frågor — och svara på dessa också.
Här är sju frågor vars svar kan hinta dig om att du är med en person som är bra för dig — eller om att du är ute och cyklar och borde tänka om.
Ja, hur vet man att ens partner är den ”rätta”? För att kunna svara på den frågan bör vi först veta varför vi vill vara i ett förhållande, menar sajten MindBodyGreen. Enligt dem är vi nämligen i förhållanden främst på grund av någon av dessa anledningar:
1. För att få kärlek, trygghet, bekräftelse, materiell trygghet eller ett barn.
2. För att dela med oss av vår kärlek och vår kamratskap till någon annan och växa och utvecklas som människor.
Vill du ge kärlek – eller längtar du främst efter att få kärlek?
Du måste vara ”rätt” partner innan du kan svara på frågan om du är med ”rätt” partner. Med det menas att du måste älska dig själv, kunna se ditt eget värde och veta tricket för hur du fyller dig själv med kärlek (som du sedan kan ge av) — snarare än att ha behov att få kärlek och bekräftelse utifrån.
Så fråga först dig själv: ”Är jag fylld av kärlek som jag vill dela med mig av — eller är jag mest desperat efter att själv känna mig älskad?
► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag
Viktigt att ta ansvar för sin egen utveckling
Om din önskan är att få kärlek snarere än att ge kärlek är det sannolikt så att inget förhållande kommer att vara rätt för dig. Du har i så fall först en del jobb att göra med dig själv innan någon kommer att vara rätt för dig, menar sajten.
Du behöver däremot inte vara perfekt på att älska dig själv — alla tvivlar vi ibland — men du behöver i alla fall jobba på att lära dig ta ansvar för hur du ser på ditt eget värde, din tillräcklighet och trygghet.
Om du placerar dig själv i den andra kategorin (du vill vara i ett förhållande för att ge kärlek och för att växa), bör du fråga dig själv följande frågor:
7 tecken på att du är med rätt — eller fel — person
1. Är din partner öppen för att lära sig nya saker om sig själv — och om dig?
Att vara öppen för att lära sig mer om hur man älskar sig själv och andra snarare än att vara stängd/stänga ner och gå i försvar — är nödvändigt för att att lyckas få och hålla liv i ett kärleksfullt förhållande. Inget par kan lösa (och komma vidare i) konflikter utan att vara öppna för nya lärdomar. Frågan du ska ställa dig är: ”Vad gör min partner i en konflikt?”
En del människor kan verka vara öppna och kärleksfulla tills någon typ av konflikt inträffar och då blir de arga, undvikande, motarbetande (destruktiva), helt passiva eller alltför medgörliga. Om din partner är en sådan som ”stänger ner”, hur lång tid tar det då att öppna upp igen?
Och — så klart — blir din partner fysiskt eller psykiskt våldsam är denne sannolikt inte rätt person för dig.
Att lösa konflikter på ett kärleksfullt sätt — eller att vara öppen och nyfiken på hur man lär sig detta — är nödvändigt om man ska lyckas hålla kärlek vid liv.
► Läs också: Därför lämnar kvinnor männen de älskar
2. Är din partner kapabel att känna värme, medkänsla, empati och acceptens för den du är?
Tycker din partner om den du är och finns förmåga till acceptens (kärleksfullt överseende) för det som upplevs mindre bra?
Att leva lycklig utan att få det som nämns i rubriken är svårt för de flesta. Nöj dig inte med ett sådant liv. Vad händer om du blir sjuk? Hur skulle du då bli bemött?
Om du upplever att din partner är okapabel att kunna känna empati är han eller hon inte rätt partner för dig. Bristande empati är ett av tecknen på narcissism. Bland annat.
3. Känner du en grundläggande attraktion till din partner? Tycker du om att vara nära personen? Tycker du om dennes lukt?
Känner du dig inte fysiskt attraherad av din partner någon gång under förhållandets sex första månader är det troligtvis så att någon attraktion heller aldrig kommer att utvecklas. Den här personen kan vara en god vän men inte en romantisk partner.
► Läs också: Forskarnas tips till småbarnsföräldrar: ”Så räddar ni kärleken!”
4. Måste din partner alltid vinna eller ha rätt?
Det är i så fall motsatsen till att vara öppen för nya lärdomar och bådar inte gott för ett lyckligt och sunt förhållande.
5. Delar ni några intressen?
Kan ni göra vissa saker tillsammans eller har ni helt skilda intressen? Om ni har helt separata intressen – eller om din partner helt enkelt vägrar visa ens en gnutta engagemang för dina intressen – kan det vara ett tecken på att din partner inte kommer att göra dig lycklig i längden.
6. Har ni samma syn på saker? Har ni samma grundvärderingar?
Håller ni med varandra eller har ni vilt skilda åsikter när det gäller saker som religion, politik, invandring, genusfrågor, miljö, hur ni spenderar pengar, uppfostran, kost- och, eller träningsvanor, städning och punktlighet?
Att ha för skilda kärnvärden och hjärtefrågor brukar sällan vara ett bra tecken.
► Läs också: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken
7. Har din partner några beroenden som du inte kan tolerera?
Finns det redan nu beteenden som du känner att du inte kommer att orka med i längden? Till exempel en övermått (enligt dig eller/och enligt resten av världen) av: Alkohol? Droger? Läkemedel? Mat? Sex? Porr? Spel? Shopping? TV, internet, videospel? Spenderande av pengar? TV, internet, videospel?
När vi älskar någon djupt älskar vi deras innersta natur — den de verkligen är. Men vi har alla ett egosårat jag (och vi blir alla i viss utsträckning som små barn ibland) och den värsta versionen av din partner behöver också kunna tolerera dig. Och tvärtom.
Förvänta dig inte att din partner ska förändra sig. Du får det du ser.
► Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD
Hoppas inte på förändring
Om det, när du går igenom denna lista, finns saker som du vet att du inte kan tolerera med din partner men som du hoppas kommer att ändra sig — ja, då är du inte med rätt person. Du måste acceptera – eller lämna.
Att förvänta sig förändring kommer bara att leda till hjärtesmärta.
Vi attraherar det vi är
Kom ihåg, du måste vara rätt partner för att hitta rätt partner.
Vi attraherar personer speglat utifrån vårt eget genomsnittliga, emotionella mående — oavsett om det bygger på självförakt eller på kärlek till oss själva.
Ju bättre du är på att älska dig själv, desto större chans har du att attrahera och behålla ett kärleksfullt förhållande.
► Läs också: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!