Annons

”Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Redaktionen

16 februari, 2020
”Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”
Dela inlägget

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken ”Konsten att vara självsnäll” och i den här krönikan berättar hon om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Jag är övertygad om att du behärskar konsten att vara snäll. Du hjälper människor omkring dig, om de ber om det eller kanske till och med innan du ens har fått en fråga. Jag misstänker att det svåra blir när du, försöker att vända samma värme och omtänksamhet mot dig själv. Men visste du att hälsosamma vanor växer fram ur en självsnällhet och inte ur disciplin och karaktär?

Att vara snäll är att i tanke och handling visa omsorg och medkänsla för andra människor. Att vara självsnäll är att rikta samma omtanke mot sig själv. Men hur kommer det sig att det är så svårt? Jag tror att många av oss inte får möjlighet att blomma för att vi trycker ned oss själva. Vi är så upptagna med att tänka på allt vi borde och måste göra eller vara, att vi helt enkelt glömmer bort att se det vi redan gör eller den vi är. Och vi är så inskolade i att försöka lista ut vad andra vill att vi totalt har glömt att fråga oss själva vad vi vill eller vad vi behöver.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

När jag föreläser om självsnällhet möter jag ofta argumentet att ”om jag skulle bli självsnäll kommer jag att bli egoistisk”. När vi säger nej till människor omkring oss eller försökte prioritera oss själva känner vi oss själviska. Jag tror att vi gör ett tankefel när vi upplever att omtänksamhet om andra utesluter omtänksamhet om oss själva. Att ge tid och omsorg till andra människor är något som får oss att må bra, så länge vi upplever att det är okej att vi sätter gränser. Det behöver finnas en frivillighet bakom snällheten. Om vi har kraven som drivkraft kommer vår ork snabbt att ta slut och vi känner oss slitna. Kraven behöver inte alltid komma från vår omgivning, utan de kan vara vi själva som skapar dem.

Annons

LÄS OCKSÅ: Snällhet kan förbättra världen över en natt – elakhet aldrig

En grundregel är att du behöver fylla på din egen energi för att ha kraft och glädje att orka ge till andra. Men att ta hand om sig själv står inte i motsatsförhållande till att kunna ge till andra – tvärtom. Med det sagt är det inte alltid lätt att börja prioritera sig själv. Om vi genom åren har tagit för vana att ständigt finnas tillgängliga för andra kan det vara svårt att lyssna in sig själv och ens veta vilka behov vi har.

LÄS OCKSÅ: Genom att bada året runt är jag starkare och gladare”

I mitt arbete med mina klienter ser jag hur självsnällhet är grunden till hälsa. Att tro att vi kommer att bli friska och sunda genom att driva på oss med självdisciplin och hårda ord gör att vi snart tappar motivationen till att skapa hållbara vanor. Vi behöver kunna peppa och coacha oss igenom motståndet och det förhållningssättet växer fram ur en omtanke om oss själva. Självsnällhet är inget som kommer att göra dig passiv, utan kan snarare hjälpa dig att upptäcka dina egna behov och vad just du mår bra av – både på kort och lång sikt.

Så övar du upp din självsnällhet
• Du behöver öva dig i att vara självsnäll. Din hjärna lär sig genom upprepning.
• Kom ihåg att din egentid och dina må-bra-saker även gynnar din omgivning. Om du är snäll mot dig själv orkar du vara snäll mot andra.
• Motivation och glädje är något vi själva skapar genom att göra mer av det vi tycker om och mår bra av. Också när du är stressad, bör du försöka prioritera att fika med bästa vännen eller ägna en stund åt din hobby. Din hjärna kommer att belöna dig med må-bra-hormoner.
• Fråga dig själv ofta ”vad vill jag och vad behöver jag?”. Även om du inte alltid kan prioritera dina egna behov så är det viktigt att du lyssnar på dem.

Annons

Av Maria Helander

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons
Fakta

Maria Helander

Yrke: Beteendevetare, samtalsterapeut och yogalärare
Bor: Stockholm och Avesta
Aktuell med: Boken ”Konsten att vara självsnäll”, har tidigare givit ut ”Viktfällan”
Mer info: Läs mer om Maria på hennes blogg och hemsida, Maria driver även Självsnällpodden.

Annons