Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Maria Helander

Yrke: Beteendevetare, samtalsterapeut och yogalärare
Bor: Stockholm och Avesta
Aktuell med: Boken ”Konsten att vara självsnäll”, har tidigare givit ut ”Viktfällan”
Mer info: Läs mer om Maria på hennes blogg och hemsida, Maria driver även Självsnällpodden.

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Maria Helander är samtalsterapeut och beteendevetare, hon känns igen av TV-tittarna från programmen "Gift vid första ögonkastet" och "Lyxfällan" där hon medverkat som expert. Nu är hon aktuell med boken ”Självsnäll”. I sin roll som terapeut möter hon ofta personer som satt sig själva åt sidan i sådan omfattning att det till slut gjort dem sjuka.

Hur ser du med de glasögonen på vikten av att ta hand om oss själva?

– Det finns många fördelar med att vara mer självsnäll. Jag skulle våga påstå att all hälsa börjar i en önskan att ta bättre hand om sig själv.
Att vara snäll mot sig själv är den bästa förutsättningen för att åstadkomma förändringar till det bättre i livet menar Maria. Enligt henne händer det händer saker i hjärnan när vi är byter ut negativt självprat till självmedkänsla, då bildas belöningshormonet oxytocin som dämpar stress och skapar välbehag. Vilket i sin tur gör att det blir lättare att coacha oss själva till att göra sunda val och sätta tydligare gränser mot andra.

 

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödins bästa tips för återhämtning

Varför brister så många av oss på det området tror du?

– En anledning till det är att vi använder självkritiken som en slags motor för att kunna prestera bättre. Att disciplinera sig, skärpa sig och skaffa en karaktär tror vi är vägen till att lyckas. Och då blir vi hårda mot oss själva och den inre självkritikern får fritt spelrum, när vi inte orkar prestera som vi har förutsatt oss. Många tänker att om de blir snälla mot sig själva så kommer de att bli lata eller tappa kontrollen. Men det är precis tvärtom. Självsnällhet hjälper oss att välja att göra det som vi mår bra av. 

Är det egoistiskt att avsätta tid att ta hand om oss själva?

– Många av oss har redan tidigt fått lära sig att sätta andras välbefinnande före våra egna behov. Vi fostras till att vara snälla och ställa upp, men glömmer att vi behöver ta hand om oss själva också för att orka ta hand om andra. Vi är också rädda att andra ska tycka att vi är slöa eller egoistiska om vi går hem tidigt från jobbet när kollegorna jobbar vidare, eller tackar nej till en fest för att vi hellre vill vila. Fast det troligen är precis tvärtom – att de flesta omkring oss skulle tycka att vi gjorde ett klokt val som tar hand om oss själva.

LÄS OCKSÅ: Lisen Sundgrens nybörjarguide till skogsbad

Maria Helander

Är det vanligt att de som söker dig har svårt att prioritera sig själva?

– Det är mycket vanligt och när man till slut söker upp mig kan det ha gått så långt att stressen har gjort en sjuk. Det första steget är alltid i att börja öva sig i att lyssna in sina egna behov. Vad behöver jag just nu? Hur kan jag stötta mig själv i den här situationen? De allra flesta är så vana vid att lyssna på andras behov att de inte längre vet vad de själva vill och behöver. 

Vad är det för skillnad på självmedkänsla och att unna sig, exempelvis att köpa ett nytt plagg eller en bakelse?
– Självmedkänsla är att kunna möta sig själv med en värme och förståelse även när det är tufft. Det gör att vi kan hantera våra känslor bättre och då behöver vi inte styras av impulsen att unna oss. Att shoppa eller äta något sött är många gånger en flykt ifrån en obehaglig känsla. Om du känner dig stressad, så känns det lite bättre en kort stund om du äter den där bakelsen. Men känslan kommer tillbaka när bakelsen är slut. Med självmedkänsla kan du hantera stressen istället för att fly ifrån den. 

När vi förstår skillnaden är det lättare att skilja på vad som är vad. menar Maria.
– Du kan ju fortfarande vilja unna dig något när du är självsnäll, men då är det ett val du gör och inte en impuls som kommer ur att du vill trösta dig själv eller fly ifrån något obehagligt. 

 

På vilket sätt hänger självmedkänsla ihop med vårt egenvärde?

– Självmedkänsla är något du kan ge dig själv även i de stunder då du inte känner dig värdefull. Du blir din egen bästa vän som kan ge dig värme och tröst även när du känner dig liten och svag. Det är väldigt vanligt att vi skapar vårt värde utifrån det vi presterar. Som att vi är värda att älskas om vi ställer upp för andra, har det städat och fint hemma eller har ett bra jobb. Den dagen du förlorar ditt jobb eller inte orkar vara den som alltid lyssnar är det lätt att känna sig värdelös. Att aktivt arbeta med sin självmedkänsla gör att du kan hitta en trygg grund i dig själv oavsett hur livet ser ut omkring dig.

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Hur bra är du själv på att vara självsnäll?

– Jag skrev den här boken för att jag ville lära mig att vara självsnäll. Under alla år jag jobbat med att hjälpa mina klienter så har jag sett hur viktigt det är att kunna behandla sig själv med respekt och värme. Men det var svårt att vända de känslorna mot mig själv. I takt med att boken växte fram övade jag mig i självmedkänsla och upptäckte att det är ett förhållningssätt som vi kan välja att ha till oss själva varje dag. Idag väljer jag det förhållningsättet varje morgon. Vissa dagar är det lättare, andra dagar är det tufft. 

3 tips på hur du kan bli mer självsnäll

• När du märker att du blir självkritisk – ställ dig själv frågan ”Hur kan jag stötta mig själv just nu?”
• Små förändringar i din vardag eller i ditt tankesätt är vägen till självsnällhet. Bestäm dig för en sak du vill öva på och börja där. Det kan vara att du väljer att lyssna på dig själv eller övar dig att säga nej till andras krav. Om du ska förändra allt på en gång har du bäddat för att tappa sugen.
• Kom också ihåg att förändring tar tid och att din hjärna lär sig genom upprepning och misslyckanden. Om du inte gör självsnälla val en dag innebär inte det att det är kört, du kan fortfarande välja att vara självsnäll nästa dag.

Av Nina Törmark


Maria Helander

Yrke: Beteendevetare, samtalsterapeut och yogalärare
Bor: Stockholm och Avesta
Aktuell med: Boken ”Konsten att vara självsnäll”, har tidigare givit ut ”Viktfällan”
Mer info: Läs mer om Maria på hennes blogg och hemsida, Maria driver även Självsnällpodden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.