Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

Maria Helander

Yrke: Beteendevetare, samtalsterapeut och yogalärare
Bor: Stockholm och Avesta
Aktuell med: Boken ”Konsten att vara självsnäll”, har tidigare givit ut ”Viktfällan”
Mer info: Läs mer om Maria på hennes blogg och hemsida, Maria driver även Självsnällpodden.

Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

Maria Helander är samtalsterapeut och beteendevetare, hon känns igen av TV-tittarna från programmen "Gift vid första ögonkastet" och "Lyxfällan" där hon medverkat som expert. Nu är hon aktuell med boken ”Självsnäll”. I sin roll som terapeut möter hon ofta personer som satt sig själva åt sidan i sådan omfattning att det till slut gjort dem sjuka.

Hur ser du med de glasögonen på vikten av att ta hand om oss själva?
– Det finns många fördelar med att vara mer självsnäll. Jag skulle våga påstå att all hälsa börjar i en önskan att ta bättre hand om sig själv.
Att vara snäll mot sig själv är den bästa förutsättningen för att åstadkomma förändringar till det bättre i livet menar Maria. Enligt henne händer det händer saker i hjärnan när vi är byter ut negativt självprat till självmedkänsla, då bildas belöningshormonet oxytocin som dämpar stress och skapar välbehag. Vilket i sin tur gör att det blir lättare att coacha oss själva till att göra sunda val och sätta tydligare gränser mot andra.

 

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödins bästa tips för återhämtning

Varför brister så många av oss på det området tror du?
– En anledning till det är att vi använder självkritiken som en slags motor för att kunna prestera bättre. Att disciplinera sig, skärpa sig och skaffa en karaktär tror vi är vägen till att lyckas. Och då blir vi hårda mot oss själva och den inre självkritikern får fritt spelrum, när vi inte orkar prestera som vi har förutsatt oss. Många tänker att om de blir snälla mot sig själva så kommer de att bli lata eller tappa kontrollen. Men det är precis tvärtom. Självsnällhet hjälper oss att välja att göra det som vi mår bra av. 

Tror vi att det är egoistiskt att avsätta tid att ta hand om oss själva, var kommer det ifrån?
– Många av oss har redan tidigt fått lära sig att sätta andras välbefinnande före våra egna behov. Vi fostras till att vara snälla och ställa upp, men glömmer att vi behöver ta hand om oss själva också för att orka ta hand om andra. Vi är också rädda att andra ska tycka att vi är slöa eller egoistiska om vi går hem tidigt från jobbet när kollegorna jobbar vidare, eller tackar nej till en fest för att vi hellre vill vila. Fast det troligen är precis tvärtom – att de flesta omkring oss skulle tycka att vi gjorde ett klokt val som tar hand om oss själva.

LÄS OCKSÅ: Lisen Sundgrens nybörjarguide till skogsbad

Maria Helander

Är det vanligt att de som uppsöker dig i din roll som samtalsterapeut har svårt att prioritera sig själva?
– Det är mycket vanligt och när man till slut söker upp mig kan det ha gått så långt att stressen har gjort en sjuk. Det första steget är alltid i att börja öva sig i att lyssna in sina egna behov. Vad behöver jag just nu? Hur kan jag stötta mig själv i den här situationen? De allra flesta är så vana vid att lyssna på andras behov att de inte längre vet vad de själva vill och behöver. 

Vad är det för skillnad på självmedkänsla och att unna sig, exempelvis att köpa ett nytt plagg eller en bakelse?
– Självmedkänsla är att kunna möta sig själv med en värme och förståelse även när det är tufft. Det gör att vi kan hantera våra känslor bättre och då behöver vi inte styras av impulsen att unna oss. Att shoppa eller äta något sött är många gånger en flykt ifrån en obehaglig känsla. Om du känner dig stressad, så känns det lite bättre en kort stund om du äter den där bakelsen. Men känslan kommer tillbaka när bakelsen är slut. Med självmedkänsla kan du hantera stressen istället för att fly ifrån den. 

När vi förstår skillnaden är det lättare att skilja på vad som är vad. menar Maria.
– Du kan ju fortfarande vilja unna dig något när du är självsnäll, men då är det ett val du gör och inte en impuls som kommer ur att du vill trösta dig själv eller fly ifrån något obehagligt. 

 

I boken har du ett kapitel om att känna sig värdefull, på vilket sätt hänger självmedkänlsla ihop med vårt egenvärde?
– Självmedkänsla är något du kan ge dig själv även i de stunder då du inte känner dig värdefull. Du blir din egen bästa vän som kan ge dig värme och tröst även när du känner dig liten och svag. Det är väldigt vanligt att vi skapar vårt värde utifrån det vi presterar. Som att vi är värda att älskas om vi ställer upp för andra, har det städat och fint hemma eller har ett bra jobb. Den dagen du förlorar ditt jobb eller inte orkar vara den som alltid lyssnar är det lätt att känna sig värdelös. Att aktivt arbeta med sin självmedkänsla gör att du kan hitta en trygg grund i dig själv oavsett hur livet ser ut omkring dig.

LÄS OCKSÅ: Åsa lämnade ekorrhjulet – och skrev en bok om det

Handen på hjärtat, hur bra är du själv på att vara självsnäll?
– Jag skrev den här boken för att jag ville lära mig att vara självsnäll. Under alla år jag jobbat med att hjälpa mina klienter så har jag sett hur viktigt det är att kunna behandla sig själv med respekt och värme. Men det var svårt att vända de känslorna mot mig själv. I takt med att boken växte fram övade jag mig i självmedkänsla och upptäckte att det är ett förhållningssätt som vi kan välja att ha till oss själva varje dag. Idag väljer jag det förhållningsättet varje morgon. Vissa dagar är det lättare, andra dagar är det tufft. 

3 tips på hur du kan bli mer självsnäll
• När du märker att du blir självkritisk – ställ dig själv frågan ”Hur kan jag stötta mig själv just nu?”
• Små förändringar i din vardag eller i ditt tankesätt är vägen till självsnällhet. Bestäm dig för en sak du vill öva på och börja där. Det kan vara att du väljer att lyssna på dig själv eller övar dig att säga nej till andras krav. Om du ska förändra allt på en gång har du bäddat för att tappa sugen.
• Kom också ihåg att förändring tar tid och att din hjärna lär sig genom upprepning och misslyckanden. Om du inte gör självsnälla val en dag innebär inte det att det är kört, du kan fortfarande välja att vara självsnäll nästa dag.

Av Nina Törmark


Maria Helander

Yrke: Beteendevetare, samtalsterapeut och yogalärare
Bor: Stockholm och Avesta
Aktuell med: Boken ”Konsten att vara självsnäll”, har tidigare givit ut ”Viktfällan”
Mer info: Läs mer om Maria på hennes blogg och hemsida, Maria driver även Självsnällpodden.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.