Är du nyfiken på veganska pålägg och annat veganskt? Och kanske även vill veta mer om begreppet ”mat för miljön och hälsan”? Titta då in hos Sophie Bohnstedt och hennes blogg om just detta, där du hittar massor av veganinspiration.
Här följer receptet på Sophies underbara Caviar d’aubergines – det vill säga augberginekaviar.
Den passar väldigt bra till väldigt mycket, till exempel som pålägg till knäckebröd, mjuk smörgås eller som dippsås till grönsaker.
Sophie Bohnstedt minns väl när hon för första gången fick smaka kaviar gjord på aubergine – ett veganskt tillbehör som hon ända sedan dess håller högt.
– Min svärmor är fransyska. Det var hos henne jag åt Caviar d’aubergines för första gången. Auberginekaviar är en fransk specialitet. Jag älskar denna röra, säger hon till Kurera.
– Den är god som pålägg på knäckebröd eller på lätt rostat bröd, men även som dipp till grönsaker. Det här är min version av auberginekaviar. Använd gärna en extra fin och god ekologisk olivolja.
LÄS OCKSÅ: Aubergine – på listan över minst besprutad frukt och grönt
Fakta
Receptet kommer från härliga Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen ”Bästa maten för din hälsa och planeten”.
Ingredienser
2 stora auberginer
2 vitlök, rivna
2 msk färskpressad citronjuice
3 msk olivolja av god kvalitet
Salt och peppar
2 msk finhackad koriander
LÄS OCKSÅ: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela aubergineskivorna på hälften och pensla med olivolja.
Lägg snittytorna nedåt på en bakduk och pricka ovansidan med en gaffel.
Baka i ugnen i cirka 30 minuter eller tills dess att de är helt mjuka. Det är viktigt att auberginen är ordentligt tillagad.
Låt svalna.
2. Mosa köttet från auberginen tillsammans med citron, salt och peppar. Traditionellt görs detta med sked vad jag har hört… men en gaffel går också bra.
Tillsätt olivoljan, lite i taget.
Tillsätt slutligen de färska örterna och blanda väl.
Av Isabelle G Hedander