Inflammation är en vanlig orsak till ohälsa. Moderna forskningsrön är förvånansvärt ofta i linje med vad den 5000-åriga indiska läran om ayurveda säger. Livsstilen har stor betydelse.
– Med rätt vanor, bra mat och örter går det ofta att undvika och även bota inflammationer, säger Dr. Tejal Athavle-Limaye som är ayurvedisk läkare.
Inom ayurveda har det alltid varit grundläggande att hitta orsaken till alla sjukdomar. I 5000 år har förklaringsmodellerna prövats och målet för ayurvediska läkare, som kallas vaidyas, är att utifrån en helhetssyn på människan åtgärda varje symptom på ohälsa från grunden. Det som västerländsk medicin kallar sjukdom betraktas alltså utifrån ett ayurvediskt helhetstänk främst som symptom på grundläggande obalanser. Och som begreppet obalans antyder går det att balansera upp obalanser genom att addera något som är dess motsats.
LÄS OCKSÅ: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat
Justera obalanser
Det bästa är att åtgärda obalanser innan de utvecklats till inflammation. Då räcker det ofta att bara justera sin livsstil. Det finns också specifika örter (gurkmeja, boswellia och ingefära är några exempel) att använda. Men eftersom det ofta är något i livsstilen som orsakat obalansen behöver också vanor förändras.
– Man måste bli av med orsaken till inflammationen annars är man inte frisk, säger Tejal Athavle-Limaye, Bachelor of Ayurvedic medicine and Surgery (B.A.M.S.) från University of Mumbai och post graduate profiency in panchakarma (P.G.P.P.) från University of Pune.
LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros
Eld och hetta
Vid en inflammation är det framför allt det som i ayurveda kallas pitta, som står för metabolism och innefattar eld och hetta, som är i obalans. Det är därför inflammationer ofta är rodnande, varma och ibland kan svida.
– Inflammation innebär att man har en eld som behöver kylas ned för att det ska bli balans, förklarar Tejal.
För att förstå varför inflammation utvecklas behöver man också förstå pittas funktion i kroppen. Pitta reglerar bland annat matsmältningen. Om man lever och äter på ett sätt som inte gynnar metabolismen hamnar pitta i obalans. Då blir mat ofta kvar för länge i magen och det produceras slagg och toxiner som leder till inflammation.
LÄS OCKSÅ: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar
Stress orsakar obalans
– Stress och processade matvaror är vanliga orsaker till pittaobalans i dag, säger Tejal.
Modern forskning är samstämmig med ayurvedan om att processad mat, stress och toxiner leder till inflammation. Tejal nämner även kaffe, alkohol, för mycket animaliska produkter, kemikalier, socker, kolsyrade drycker och transfett. Men oavsett vad man äter och gör är måttfullhet centralt. Hälsosamma saker som träning, nötter, starka kryddor eller sol i stora mängder kan också bidra till pittaobalans och försämrad matsmältning. Inflammation kan i sin tur visa sig nästan var som helst i kroppen. Alla har någon svaghet, det kan vara huden, musklerna eller lederna. När det samlas toxiner i magen går de till den svaga delen av kroppen och det blir inflammation där, förklarar Tejal.
LÄS OCKSÅ: De indiska kryddornas många hälsofördelar
Gurkmeja är antiinflammatorisk
Inom ayurveda används gurkmeja för många sjukdomar som drabbat hud, lever, mag-tarmkanalen och vid läkning av sår. Gurkmeja är en slags ingefärsväxt, där roten skördas och färgar den indiska maten gul. Gurkmejans aktiva ämne curcumin är känt för sina antiinflammatoriska, antivirala, antibakteriella och antioxidanta egenskaper.
Curcumin minskar också smärta och stelhet relaterad till ledgångsrematism, osteo-artrit och annan ledsmärta och svullnad. Studier vid tarmsjukhdomen ulcerös colit visar också att samtliga indikatorer för inflammation minskade vid intag av gurkmeja. Curcumin är en antioxidant som tar bort toxiner från kroppen och stärker immunförsvaret.
LÄS OCKSÅ: 15 intressanta fakta om gurkmeja
Starkare tillsammans
Inom ayurvedan kombineras ofta gurkmejan med boswellia serrata, eller salai guggul eller shallaki, en slags kåda som skördas i bergstrakter i Indien. Inom ayurvedan har den använts i hundratals år för att behandla kroniska inflammatoriska sjukdomar som artros, osteoartrit, ledgångsreumatism, inflammatoriskt tarmsyndrom, astma, ledsmärta kopplad till menopaus och ulcerös kolit.
Boswellia innehåller en syra, acetyl-11-keto-boswellic acid (AKBA), som skyddar leder och brosk. Kådan har naturliga smärtstillande och antiinflammatoriska egenskaper.
Effekten av boswellia och gurkmeja förstärks när de tas tillsammans, studier visar att de bör intas i lika delar för att bäst antiinflammatorisk effekt ska uppnås. Kombinationen gynnar cirkulation och rörlighet, minskar ledsmärta och svullnad.
LÄS OCKSÅ: Naturens ”mirakel” vid artros, inflammation och ledvärk
Doktor Tejals råd för en antiinflammatorisk livsstil:
Rätt mat, väl valda dagliga rutiner och örter kan kyla pitta och dämpa inflammation. Grunden till en antiinflammatorisk livsstil ligger i enkla men viktiga rutiner som hjälper matsmältningen att fungera optimalt.
- Vakna samma tid varje dag. Observera ditt andetag och gör någon form av meditation. Gör gärna också solhälsningar så tränas hela kroppen.
- Drick varmt vatten på morgonen. Gå på toa. Om du är hungrig – ät frukost. Annars vänta.
- Planera dina måltider och ät på regelbundna tider. Ät färsk mat och lagad från grunden. Lägg till örter och kryddor, det hjälper kroppen att smälta maten och göra sig av med skadliga ämnen. Ät bara när du är hungrig och sluta äta när du är mätt. Dra ner på rött kött, alkohol, kaffe och tobak.
- Välj bra fett. Ghee och kokosolja är bra för pitta eftersom det kyler.
- Drick te med färsk ingefära mellan måltiderna, det minskar toxiner.
- Komplettera gärna med kurkumin och boswellia, framför allt om du har problem med leder eller har smärtor. Även ashwagandha är bra eftersom det stärker kroppen, reducerar stress och ökar cellenergin.
Av Helena E. Källgren
Källa: Efficancy and safety of curcumin and its combination with boswellic acid in osteoarthritis: a comparative, randomized, doubleblind, placebo-controlled study.
BMC Complementary and Alternative Medicine 2018; 18:7, 2017
Detta är en ayurvedisk läkare
En ayurvedisk läkare har en akademisk läkarexamen, precis som en ” västerländsk läkare”, men är specialiserad på ayurvedisk medicin. Dr. Tejal Athavle-Limaye har t.ex. studerat medicin på universitet i 6,5 år och är utbildad både för att arbeta med ”västerländsk” och ayurvedisk medicin. Dr. Tejal har varit verksam läkare i drygt 15 år och arbetat både i Indien och USA innan hon kom till Sverige.
Så förstärks effekten
Studier har visat att renframställd curcumin är svårt för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig – och man har hittat den felande länken. Turmeronerna saknas. Turmeroner är de eteriska oljor som naturligt förekommer i gurkmeja. När de saknas hämmas upptaget då kroppen upplever curcuminoiderna som främmande.
I en ny produktionsprocess behålls curcuminoider och turmeroner i sina naturliga former – men i 30 gånger högre koncentration än den som finns i torkad gurkmeja. Resultatet är ett extrakt som kallas BCM95, som uppfattas av kroppen som en ”vän” och släpps in, precis som den hela gurkmejan, och kan verka ända in i cellen. Det stannar kvar i kroppen lika länge som naturlig gurkmeja, ungefär åtta timmar.
För extrakt av boswellia är det istället ett naturligt ämne som tas bort för att effekten ska optimeras. Detta för att det hämmar den antiinflammatoriska effekten. Ämnet som tas bort är beta boswellic acid. Resultatet är ett extrakt som kallas BosPure. De båda extrakten finns i Curamin.