Med en växande befolkning och inför en hotande klimatkris behöver vi tänka om när det kommer till kosten för både hälsans och miljöns skull. Det menar 37 forskare från olika inriktningar som i en rapport som släpptes förra veckan gick ut med uppmaningar om att bland annat dra ned på köttet. Vi har talat med Sophie Bohnstedt som bloggar om mat och miljö på Kurera och frågat om råd.
Nyligen släpptes en rapport författad av 37 forskare från olika bakgrund som menar att vi måste ändra vår kost radikalt om vi vill rädda både miljön och vår hälsa. De kroniska välfärdssjukdomarna bara ökar och en färsk undersökning visar att 50 procent av svenskarna numera är överviktiga. I samband med att rapporten släpptes hölls ett rundabordssamtal på Stockholm Recilience Center där deltagare från flera myndigheter och departement diskuterade hur man ska gå tillväga för att skapa den omställning som efterfrågas.
Omställning för planeten och hälsan
I rapporten “Our Food In The Anthropocene” även kallad EAT-rapporten som publicerades i The Lancet finns förslag på radikala omställningar när det kommer till vad vi äter. Jordens befolkning beräknas vara 10 miljarder 2050 och som Kurera rapporterat tidigare menar forskarna att det krävs en stor omställning av både jordbruk och matvanor för att förse så många med hälsosam och hållbar mat.
Sophie Bohnstedt som driver bloggen ”Mat för hälsan och planeten” på Kurera är utbildad nationalekonom med naturresursinriktning och drivs av ett stort engagemang i frågan. Vi frågade hur hon ser på rapporten och vilken väg vi måste gå.
Hur tänker du kring rapporten som släpptes nyligen som säger att vi behöver ändra kosten?
– Det är en väldigt viktig rapport. Medvetna matval är ett av de mest avgörande stegen vi som individer kan ta för oss själva, andra människor, djur, naturresurser och klimat.
Ekologisk vs konventionell odling
Vad som är mest klimtsmart, ekologisk eller konventionell odling med bekämpningsmedel har debatterats flitigt senaste tiden. Sophie Bohnstedt menar att det är av stor vikt att välja ekologisk mat som gärna dessutom får vara närproducerad och i säsong. Det är den totala miljöbelastningen som räknas menar hon. Transporten utgör en mindre del av den totala miljöbelastningen, medan produktionssättet utgör en större del.
– Ekologisk odling ger dessutom drygt 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med konventionell odling, säger Sophie.
Hon instämmer även i rapportens slutsats att matsvinnet måste ned.
– Av all den mat som produceras i världen kommer en tredjedel slängas.
Vi behöver bland annat ändra vår syn på datummärkningar och standarden när det kommer till färg och form menar Sophie som även slår ett slag för att utnyttja hela råvaran och att äta upp sina rester.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk odling bra för mångfalden
Hur behöver vi tänka kring kosten enligt dig?
– Mycket av den mat som är naturresurs- och klimatvänlig, är även bra för vår hälsa. Vi mår bra av att äta växtbaserat och minska på mejerivaror och kött från djur uppfödda på spannmål, säger Sophie som menar att vi behöver lägga om vår kost för att minska risken att utveckla till exempel cancer, hjärt- och kärlsjukdom och allergier.
Genom att välja ekologisk mat minskar dessutom risken att få i sig bekämpningsmedel som – bland annat genom cocktaileffekten – kan orsaka ökad risk för infertilitet, allergier och cancer. Vi minskar också risken att få i oss hormonstörande ämnen något som utöver biologisk mångfald är ett tungt argument för att satsa mer på ekologisk odling. Dessutom är det mer näringsrikt menar Sophie.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent
Vad är den största utmaningen tror du?
– Att bryta vanor och göra tillagningen av den miljövänliga och nyttiga maten mer bekväm, rolig, variationsrik och god säger Sophie som är positiv till utvecklingen med veganalternativ och veganrätter. Samtidigt varnar hon för att veganalternativen i affärerna kan innehålla ingredienser som är tveksamma för hälsan.
– Men det blir bättre och bättre. Jag tror också kockar och entreprenörer som kan inspirera till en mer hälsosam och miljövänlig matlagning kan göra stor skillnad.
Sophie efterlyser också större engagemang från politikerhåll.
– Men för att de ska våga driva igenom sin politik behöver de tydligare stöd från folket, säger Sophie som menar att det behövs fler styrmedel som både uppmuntrar och tvingar oss att äta mer naturresurs- och klimatvänligt.
LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!
Hur äter du själv?
– Hemma äter jag helst veganskt, men inkluderar gärna ekologiska närproducerade ägg som jag köper från marknaden här på Mallorca där vi bor samt musslor. Ibland äter jag miljöcertifierad makrill. Den fångas i säsong, ligger långt ner i näringskedjan och är en fisk som inte är utrotningshotad. Jag äter mycket rotfrukter, kål och lök, olika svampar och kryddar gärna med torkade och färska örter. Jag bakar gärna glutenfritt bröd och gör smarriga vegandesserter sötade med dadlar. Jag köper i stort sett allt ekologiskt, och gärna närproducerat.
Sophie berättar vidare att hon försöker äta efter säsong och strävar efter minimalt med svinn samt att hon komposterar eventuellt matavfall. Utöver det blötlägger och tryckkokar hon baljväxter för att minska antinäringsämnen som fytinsyra och lektiner samt att hon undviker mejeriprodukter.
– Mejeriindustrin bidrar liksom köttindustrin till stor negativ naturresurs- och klimatpåverkan. Dessutom separeras i regel kon från sin kalv direkt eller inom tre dagar efter födseln som i kravmärkt mjölk, vilket jag inte tycker är ok. Jag tror inte heller att komjölk med dess uppsättning av hormoner och andra inflammationsökande substanser är bra ur hälsoperspektiv.
Tips på bra livsmedel
• Baljväxter orsakar i snitt 100 gånger lägre klimatutsläpp per kalori jämfört med nötkött.
• Rotfrukter, kål och lök är några av de minst klimatkrävande råvaror vi kan äta. De odlas ofta på friland och inte i växthus vilket ger mindre påverkan.
• Alger och miljömärkta musslor är ett bra miljöval. Musslor betar växtplankton och en positiv bieffekt med musselodlingar är minskad övergödning.
• Fisk och skaldjur, det finns flera bra fiskeguider för vad som utgör ett hållbart fiske.
Följ Sophies blogg för fler tips på hur du kan äta bättre för både hälsan och miljön.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!