Annons
Annons

Bitterörter motverkar orolig mage

När vi för mycket sött och fett och kanske för stora portioner då brukar magen knorra. För mycket av det goda kan göra att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Inger Palm

5 april, 2023
Bitterörter motverkar orolig mage
Dela inlägget

När vi för mycket sött och fett och kanske för stora portioner då brukar magen knorra. För mycket av det goda kan göra att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Högtider som den stundande påsken inbjuder till fetare mat, godis och desserter. Den med en känslig mage kan få problem relativt snabbt. Symtom som uppkördhet, gasbildning, för-stoppning och smärta är vanliga reaktioner. Dessa beror oftast på att matsmältningen kommit i obalans, men är inte farliga, utan innebär mest obehag i mage och tarm.

Förutsatt att problemen med magen inte blir alltför besvärliga, så tycker nog de allra flesta att allt det goda är värt obehaget.

Men det går faktiskt att på ett både enkelt och snabbt sätt lindra symtom som magknip och ballongmage, oavsett om problemen funnits en tid eller om de uppstår när matvanorna förändras. Det är betydelsefullt för allmänhälsan och inte minst för magen att tarmrörelserna fungerar väl, för det behövs för att näringsupptaget ska bli så bra som möjligt.

Att bitterörter har en lugnande effekt på magen är urgammal kunskap. De kallas för bitterörter för att de innehåller ämnen som smakar just bittert. Det finns fyra olika grundsmaker; salt, surt, sött och beskt. De förstärks när de landar på tungan, och på vägen genom kroppen sätts olika processer igång.

I vår västerländska kost är just de bittra smakerna något som saknas eller finns för lite av. Sött och salt tar mest plats, och stimulerar till ökad aptit medan de beska ämnena hjälper kroppen att ta hand om maten.

LÄS OCKSÅ: ”Visste inte att magen kunde må så bra”

Svullen av olika livsmedel

När matsmältningen är störd kan det bero på att bukspottskörtelns och leverns produktion av matsmältningsenzym har hamnat i obalans. Om spjälkningen av fett och proteiner inte fungerar som den ska är det vanligt att innehållet i magen och tarmen börjar jäsa, och när det jäser reagerar magen med att bli spänd, bullrig och gasig.

När vi äter för mycket socker och kolhydrater blir de flestas magar upprörda. Andra kan reagera på starka kryddor och fett, men en del med känslig mage kan bli svullna av nyttig mat som bönor, lök och äpplen.

Ungefär 25 procent av svenskarna har till och från problem med magen. Bitterörterna boldo, maskros, kronärtskocka och pepparmynta bidrar till att stödja den övre matsmältningen, gallan och levern samt att få igång tarmens rörelse. Dessa bitterörter kan lindra symtom redan efter en kvart, men effekten blir tydligare över tid.

Det går alltså utmärkt att ta bitterörterna direkt efter en måltid, men de kan också användas förebyggande en till två gånger per dag. Även de som har dålig aptit kan dra nytta av att prova bitterörter.

LÄS OCKSÅ: Fem års magproblem försvann på några dagar

Tinktur eller te

En studie gjord på dessa bitterörter visade att bland de 75 personerna som deltog tyckte nio av tio att svullnad, gaser och smärta minskade med 90 procent. Forskarna förklarade det ovanligt höga positiva resultatet med att det är bitterörternas speciella förmåga att aktivera bildandet av matsmältningsenzymer i bukspottskörteln och gallan som ger effekt.

Boldo är en bitterört från Sydamerika som har använts inom folkmedicinen för att minska på kramper och knip i magen. Den kan dämpa svullnad och stimulera gallproduktionen. Boldo har även en bakteriedödande effekt och kan skydda mot mask och parasiter.

Maskros är en ört som har en lätt vätskedrivande effekt, den har också en gynnsam effekt på långsam matsmältning och ökar produktionen av galla samtidigt som den underlättar tömningen av tarmen.

Kronärtskocka är en typisk medelhavsört och äts inte bara för att den är god, utan också för att den kan aktivera produktionen av matsmältningsenzymer och har en inflammationshämmande effekt.

Pepparmynta bidrar till att mildra kramper och stimulera leverns funktioner. Den har en lugnande effekt på magen, vilket är speciellt bra för de med extra känslig mage.

Du kan dricka örtte på färska egenplockade örter eller torkade. Förr var det vanligare att folk plockade och blandade ihop tinkturer med olika örter och lät dem dra i alkohol. Till exempel dracks snaps med bitterörter vid högtider för att hålla magen nöjd och lugn.

Av Inger Palm

Fakta

Bitterörter

En av fyra svenskar upplever problem med gaser, uppkördhet och smärta i magen. Beror symtomen på att matsmältningen hamnat i obalans kan du snabbt och enkelt komma tillrätta med problemet.
Genom att ta en mixtur med bitterörterna boldo, maskros och kronärtskocka kan du mildra symtom inom en kvart. Du kan också ta bitterörter som en kur under en period för att komma till rätta med problemen.

Annons
Annons