Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?
Det kan nog vara väldigt förvånande för många att bli sjuk när man går på en ledighet. Det borde ju vara tvärtom, inte sant? Jobb, stress, möten, tidiga morgnar och så vidare sliter på kroppen, medan semester borde bygga upp.
– Det sista man räknat med inför semestern är väl att bli sjuk. Men när du jobbar och har ett ständigt stresspåslag använder sig kroppen av alla sina resurser för att klara sitt uppdrag. VI gör det som krävs för att orka och i slutändan överleva, säger stresscoachen och terapeuten Karins Isberg, som är utbildad inom neurovetenskap och positiv psykolog.
LÄS OCKSÅ: Stress – en allvarlig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom
Det känns som ett motorstopp
Stress är utformad på så sätt att ju mer långvarig den är, desto mindre känner vi att vi är stressade. Om vi tänker oss en situation där våra liv är hotade och vi springer bort från faran ska vi inte känna oss trötta. Vi ska fortsätta springa så att vi överlever, även om vi är helt utmattade.
– Om du frågar en person som varit under press länge, om den är trött så svarar den troligen nej. Det har inte att göra med att personen är ointelligent, utan att den faktiskt inte upplever sig trött, förklarar Karin.
Går det för långt säger kroppen till slut stopp. De som upplevt detta känner det som om de går rakt in i en vägg. All fysisk ork bara försvinner, och det gör även den mentala förmågan. Karin förklarar att det känns som att få motorstopp, det är slut med bensin i tanken och då kommer vi ingenstans.
LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig
Ett friskhetstecken att bli sjuk
När vi varvar ner, sätter oss vilsamt på stranden eller läser en bok i hängmattan sjunker stresshormonerna och kroppen inser att det plötsligt finns utrymme att återhämta sig. Då känner vi hur trötta vi är, och att bli sjuk är egentligen ett friskhetstecken, eller åtminstone ett tecken på att kroppen fungerar som den ska.
– Lång tids press och stress gör att vi bygger upp en återhämtningsskuld, som man kan likna vid den vårdskuld som byggts upp under corona. När krisen är över behöver sjukvården ta tag i alla uppskjutna operationer och patienter som inte har bedömts vara akuta. Även om de sköts åt sidan har de inte försvunnit. De har funnits där hela tiden.
Precis så är det med stress och återhämtning. Varje vecka, och helst varje dag behöver vi tid för återhämtning. Skjuter vi undan det behovet för att hantera mer akuta problem hemma och på jobbet kommer återhämningsskulden att göra sig påmind.
Sov och ta det lugnt
– Även om det inte är lika extremt som att gå in i väggen känner många av det här när semestern kommer. Det blir en jättebesvikelse när man sett fram emot att umgås och ha trevligt och så orkar man ingenting. Men det är som att vara förkyld och få feber. Då höjs din kroppstemperatur för att ta död på det som gör dig sjuk. Kroppen är fantastiskt intelligent. Den gör nästan alltid det som är bäst för oss – även när det inte alls är vad vi själva har planerat.
Hur ska man göra om man vet med sig att vintern och våren varit enormt påfrestande och är orolig för att kollapsa inför semestern?
– Om det går är det bra att inte planera in något de första dagarna. Att sova och ta det lugnt är antagligen vad din kropp behöver. För den som har familj kan det bli svårt om alla andra vill komma i väg och göra saker, men man kan ju ha detta i åtanke i alla fall. Det kanske är bättre att ge sig själv några dagars ordentlig vila för att ha mer ork resten av semestern?
LÄS OCKSÅ: Stressexperten: “Steg ett för att minska ohälsosam stress”
Vila är inte det viktigaste
Karin Isberg berättar att i en balanserad kropp växelverkar det sympatiska nervsystemet med det parasympatiska. Det parasympatiska hanterar återhämtning och processer som ger oss energi. En kropp som har varit väldigt stressad under en längre tid kan ha svårt att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Då är det svårt att sitta ner och ta det lugnt, men det behöver inte vara ett problem. Återhämtning handlar nämligen inte bara om vila.
– Man kanske tror att stillsamma aktiviteter som yoga, läsa en bok eller gå en skogspromenad är det som behövs, men det viktiga med återhämtning är att vi känner att vi mår bra. Allt som gör att vi slappnar av är återhämtning, så du kan lika gärna dricka ett glas rosé med goda vänner och ha en trevlig kväll med skratt och härliga samtal, gå på en fotbollsmatch eller köra ett hårt träningspass om du känner dig stärkt av det. När du kan blicka tillbaka och känna ”Åh vad skönt vad det där var och åh vad bra jag mådde” – då har du gett dig själv riktigt bra återhämtning.
Av Inger Palm
Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Hemsida: karinisberg.se