Annons

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

Redaktionen

22 juli, 2020
Boosta immunförsvaret – naturens apotek
Dela inlägget

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar – där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller.
Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter.
Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

    1. Fläderbär
      I århundraden har det svarta fläderbäret använts i medicinska syften för att bota sjukdomar och olika krämpor. Vid första förkylningssymptom kan du äta bären som en huskur mot influensa. De c-vitaminrika bären är både infektionshämmande och kan lindra symptom som luftrörsbesvär. Flavonoiderna hjälper till att korta sjukdomstiden och är slemlösande och bra vid torrhosta. Bären ska dock inte ätas råa.
      LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila
    2. Timjan
      Örten har använts som hostmedicin i tusentals år. Stimulerar blodcirkulationen, är bakteriedödande och håller immunförsvaret i god form. Den eteriska oljan thymol har bakterie- och virushämmande egenskaper. Drick gärna timjante, eller använd timjan i maten under vinterhalvåret. Även timjansirap är bra vid hosta.
    3. Chili
      En c-vitaminbomb som anses pigga upp immunförsvaret och verkar inflammationsdämpande genom att den bland annat ökar blodgenomströmningen i kroppen. Chili innehåller också kalium, magnesium, järn, B-vitamin och antioxidanter, är bakteriedödande och kan lindra symptom när du är förkyld. Drick gärna citron- och chilivatten på morgonen.
    4. Ingefära
      Har antibakteriella egenskaper och innehåller antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar. Ingefära är även antiinflammatoriskt och kan dämpa både illamående och migrän. Är också bra för matsmältningen och stärker andras växters effekt genom att hjälpa andra ämnen att komma ut i cellerna.
    5. Andrographis
      En antibakteriell bitterört som växer vilt i Indien och som länge har använts inom den traditionella kinesiska medicinen och inom ayurveda. Örten ökar utsöndringen av galla och skyddar mot infektion och inflammation i luftvägarna och är infektionsdödande och har ofta använts till feber och halsont då den kortar sjukdomstiden. Örten stärker även levern och hjälper matsmältningen, vilket är en viktig del i immunförsvaret.
      LÄS OCKSÅ:Diamantis: Så jobbar vi inom kinesisk medicin för att stärka immunförsvaret
    6. Gurkmeja
      Är bra vid ledbesvär och kan även motverka inflammation. Den fungerar dessutom som en kraftig antioxidant och är immunstärkande. Här behöver man kombinera kryddan med fett och svartpeppar för att tillgodogöra sig de nyttiga ämnena i gurkmejan.
    7. Oregano
      En medelhavsväxt som länge har använts inom naturmedicinen och som du med fördel kan odla hemma. Örten innehåller både antioxidanter och mineraler som kalcium, zink, koppar, järn och kalium och är både kraftigt bakteriedödande, bra för matsmältningen och ger en ökad blodcirkulation. Gör gärna te på oregano.
      LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft
    8. Nässlor
      Nässlan innehåller rikligt med klorofyll och är inflammationshämmande och stärker vävnaden tack vare att den innehåller så mycket mineraler som zink, kalcium, järn och magnesium. Nässlor stimulerar njurarna och gör så att kroppen utsöndrar slaggprodukter, så man bör vara försiktig att äta för mycket nässlor om man har njurproblem. Plocka gärna nässlor själv och frys in och använd sedan i smoothies och liknande, annars finns nässelpulver att köpa på hälsokostbutiker.
    9. Nypon
      En av de c-vitamin- och antioxidantrikaste växterna vi har. Nypon är bra som ett stöd för immunförsvaret och har även bra effekt på leder med sin antiinflammatoriska verkan. Köp ekologiskt nyponpulver och gör egen nyponsoppa, det ger massor av betakaroten som är stärkande för kroppen och immunförsvaret.
    10. Pepparrot
      Har länge använts som en traditionell huskur vid exempelvis bihåleinflammation då roten är extremt bakteriedödande och också är c-vitaminrik. Pepparroten stimulerar både matsmältningen och blodcirkulationen, är antiseptisk och kan användas mot infektioner.
      LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta nypon
    11. Rölleka
      En aromatisk blomma som har många verkningsområden, inte minst för att stärka lever och matsmältning. Har också använts för att behandla pms och andra typer av menstruella besvär. Röllekan är inflammationshämmande, och har använts för att behandla blödande sår då den effektivt drar samman blodkärlen, och kallas därför också ibland för soldatört. Vid feber kan det vara bra att dricka te på rölleka, vilket är svettdrivande.
    12. Echinacea
      Kallas även röd solhatt och är ett populärt förkylningsmedel som länge har använts för att behandla eller förebygga förkylning, influensa och andra infektioner. Är bäst dokumenterad vetenskapligt.

Av Tina Harr

Annons