Årets influensavaccin fungerar dåligt, visar färska siffror från Stockholm. Bland dem som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten inte ens 30 procent.
– I år är vaccinet något sämre än det brukar vara, säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist till TV4 Nyhetsmorgon.
Mitt influensakulmen riktas kritik mot årets influensavaccin.
Influensasäsongen väntas nå sin topp denna eller nästa vecka – i alla fall i Stockholm, berättar Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.
– Det har varit väldigt tungt på sjukhusen under storhelgerna. Många har varit lediga samtidigt som vi haft många sjuka, säger han till TT.
► Läs också: Larmet år 2015: Årets influensavaccin skyddar bara 3 procent
Många sjuka trots vaccinering
Dessutom verkar årets influensavaccin fungera ovanligt dåligt, att döma av färska siffror från Smittskydd Stockholm. ”En flopp”, kallar TV4 årets influensavaccin.
Bland dem som är 65 år eller äldre och som sökt sjukvård på grund av influensasymtom är skyddseffekten 28 procent, uppger TT. Och bland dem som har underliggande sjukdomar är den bara 24 procent, oavsett ålder. Det innebär att risken att drabbas av influensa som kräver sjukvård är 28 respektive 24 procent lägre om du är vaccinerad, jämfört med om du är ovaccinerad, skriver nyhetsbyrån.
– Det säger alltså inget om hur skyddseffekten är totalt sett. Å andra sidan är det bland dem som söker sjukvård och som riskerar att bli svårt sjuka som skyddseffekten behöver vara så bra som möjligt, säger Åke Örtqvist.
Statistiken bygger på 1 234 laboratorieverifierade fall, och siffror från Finland visar på liknande effekt, berättar Åke Örtqvist.
Nu uppmanas läkare vara extra frikostiga med influensaläkemedlet Tamiflu
På grund av den dåliga skyddseffekten uppmanar Smittskydd Stockholm nu läkarna att vara frikostiga med influensaläkemedlet Tamiflu till riskgrupper med influensalik sjukdom, oavsett om patienten är vaccinerad eller inte.
– Om antivirusbehandling sätts in tidigt i förloppet minskar risken för svår sjukdom, samtidigt som antalet sjukdagar minskar. Smittsamheten blir också lägre, säger Åke Örtqvist.
► Läs också: Den vanligaste kritiken mot vaccinationer
”Finns en överdödlighet på grund av influensan”
Trots att effekten är dålig tycker Örtqvist att landstingens vaccinationskampanjer är mödan värd.
– Vissa år skyddar vaccinet bättre än andra. Men en skyddseffekt på 30 procent innebär ändå att var tredje inte drabbas av sjukdom, samtidigt som vi vet att det finns en överdödlighet på grund av influensan. Varje år dör mellan 3 000 och 4 000 svenskar som inte hade dött annars, säger han.
► Läs också: Forskningschefen: ”Sverige är lurade – Tamiflu fungerar inte”
Av Redaktionen
Källor: TT och TV4 Nyhetsmorgon
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Förkylning och influensa orsakar tillsammans mer sjukfrånvaro än någon annan sjukdom. Gemensamt för de båda sjukdomarna är att de orsakas av virus, vilket antibiotika inte biter på.
Så skyddar du dig – med naturliga virusskydd
(finns att köpa på hälsokosten):
Immunosan
Bevisat i kliniska tester att det stimulerar makrofager, neutrofila granulocyter (neutrofiler) och mördarceller (kroppens immunceller), som tar hand om bakterier och virus.
Zink och D-vitamin
Stärker ditt immunförsvar. Dåligt immunförsvar är ett av de vanligaste symtomen vid både zinkbrist och D-vitaminbrist.
Sambucol
Fläderbärsextrakt som fäster på viruset. Det kan då inte kan ta sig in i cellen och hindras från att föröka sig.
Anti-V
Det är bra att komplettera med ett tillskott av humussyra under extra utsatta perioder. Det ger ditt immunförsvar extra kraft.
Humussyra har i studier visat sig vara effektivt mot samtliga kända virus. Det verkar genom att det binder virus, bakterier och tungmetaller bildar en blockering så att viruset inte kan fästa till våra celler och därmed inte föröka sig.
Oscillococcinum
Omöjligt att uttala men fungerar effektivt för att stärka immunförsvaret. Systemmodulator!
Viraway
Olivbladsextrakt som har en patenterad effekt mot bakterier och virus.
Probiotiska bakterier
75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och dess bakterieflora och balansen mellan goda och de mindre goda bakterierna är viktig. Har vi för lite goda bakterier får vi ofta magbesvär och ett sämre immunförsvar, vilket ger upphov till flera sjukdomstillstånd, inklusive allergier, autoimmuna sjukdomar och inflammationer. Fråga på hälsokosten om ett bra tillskott med mjölksyrebakterier, så kallad probiotika. Läs mer här.
Tänk även på att…
• Tvätta händerna ofta, alltid före måltider och efter toalettbesök. Använd tvål och vatten.
• Undvika fasta tvålar, speciellt om de inte får torka ordentligt. Tvålar som ständigt är blöta är känsliga för bakterier.
• Använda egen handduk hemma och på jobbet och tvätta den ofta.
• Undvik bufféer och salladsbord där många äter och lutar sig över maten.
Källa: Kurera.se