Annons

Experten: Därför får vi hormonella obalanser och PMS

PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom, som ofta uppstår 3-14 dagar före mens och sedan upphör när mensen börjar. PMS är inte ett naturligt tillstånd, utan ett tecken på att kroppen är i obalans. Kroppens biokemi är som en finstämd orkester. Alla körtel- och organfunktioner är beroende av varandra och samverkar med varandra. Så resonerar näringsterapeuten Madeleine Marcus som menar att hormonella obalanser till stor del beror på stress.

Redaktionen

11 november, 2015
Experten: Därför får vi hormonella obalanser och PMS
Dela inlägget

PMS är förkortningen för premenstruellt syndrom, som ofta uppstår 3-14 dagar före mens och sedan upphör när mensen börjar. PMS är inte ett naturligt tillstånd, utan ett tecken på att kroppen är i obalans.
Kroppens biokemi är som en finstämd orkester. Alla körtel- och organfunktioner är beroende av varandra och samverkar med varandra.
Så resonerar näringsterapeuten Madeleine Marcus som menar att hormonella obalanser till stor del beror på stress.

Näringsterapeuten Madeleine Marcus arbetar med näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk rådgivning. Hon har erfarenhet av att råda vid hormonella besvär, som till exempel PMS. Kurera tog sig en pratstund med henne.
– PMS tyder framförallt på att den hormonella balansen är satt ur spel. Min erfarenhet är att det aldrig finns en enskild orsak till varför en kroppslig obalans uppstår, det är en mängd olika faktorer som spelar in. Miljö, kost, näringsbalans, känslor, arv och livsstil är viktiga pusselbitar, säger Madeleine Marcus.

Madeleine Marcus.
Näringsterapeuten Madeleine Marcus.

Stresshormon och hjärnans kemi
Stress leder till att kroppen till en början insöndrar ökade mängder stresshormon, varav kortisol är ett av dessa. Kortisol är ett hormon som bildas i binjurebarken. Det bildas framförallt de sista två till tre timmarna av nattsömnen och ger dig kraft att ta itu med nästa dags aktiviteter.
– Jag är benägen att tro att långvarig stress kan vara den allra största orsaken till varför PMS uppstår, säger Madeleine Marcus.

Läs också: Hormonella obalanser hos kvinnor

Kortisolets påverkan på kroppen
Normala mängder kortisol ger dig energi, ökar din tålighet för stress, bidrar till ett starkt immunförsvar och håller nere inflammationer. Kortisolet är också med och reglerar ditt blodsocker och bidrar till en bra balans mellan de olika signalsubstanserna i hjärnan, sköldkörtelhormon och könshormon.

Läs också: Sju tecken på att du har för mycket kortisol

Annons

”Stress förändrar vår hormonella balans”
Långvarig stress kan däremot leda till för låga kortisolnivåer, vilket gör dig mer stresskänslig, blodsockerkänslig, lättirriterad, tröttare och mer håglös. Det kan även leda till att nivåerna av hjärnans signalsubstanser som serotonin och GABA minskar, vilket kan visa sig som nedstämdhet, ångest, irritation, trötthet, ökad aptit och sömnstörningar.
– Stress förändrar hela vår hormonella balans och den inbördes balansen hos hjärnans signalsubstanser. Den förändrar vårt näringsbehov och näringsupptag samt påverkar våra tankar, känslor, beslut, kost- , sömn- och motionsvanor, förklarar Madeleine Marcus.

Läs också: Lider du av PMS? Ät mer vegetabiliskt järn

Vi behöver mer återhämtning
Stress i sig självt är egentligen inte skadligt, vi behöver en viss nivå av stresshormon för att fungera. Det är när återhämtningsperioderna blir för få eller för korta som kroppen tar skada. Tid är idag en bristvara.
– Jag kan verkligen själv vittna om det. Jag var tidigare en supereffektiv person, men hade aldrig ”tid att sitta ner och göra ingenting”. När det närmade sig mens blev tillvaron helt svart och jag kunde slåss för något som bara jag upplevde som orättfärdigheter. När första mensdroppen kom blev allt normalt igen.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Tydligt samband mellan lågt progesteron och PMS
Progesteron är ett könshormon som fungerar som ett modershormon för kortisol. Det bidrar alltså till kortisolproduktionen. Progesteronet gör dig lugn och behövs för att sköldkörtelns hormoner ska fungera normalt. Långvarig stress kan sänka progesteronnivåerna då hormonet används för att bilda kortisol. Det finns ett tydligt samband mellan lågt progesteron och PMS, men fallande östrogennivåer kan också ge upphov till PMS.

Annons

Läs också: Lilla guiden till hormoner

En obalans som ökar med åren
Många kvinnor upplever att deras PMS ökar med åren. Långvarig stress är en trolig orsak, resonerar Madeleine Marcus, men även progesteronnivåerna sjunker naturligt i takt med att vi åldras. Mellan 40- och 50-års ålder kan progesteronet sjunka med så mycket som 90 procent.
– Jag ser även många unga stressade kvinnor som har låga nivåer av progesteron. Frågan är om de är stressade för att de har lågt progesteron eller om progesteronet är lågt för att de är så stressade? Genom åren som jag har arbetat som näringsterapeut har jag sett ett mönster där symptom på långvarig hög stress och medföljande PMS verkar bli allt vanligare, i allt yngre år, säger Madeleine Marcus.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Obalans i sköldkörteln
Det är vanligt att kvinnor med hypothyreos, underfunktion hos sköldkörteln, även lider av PMS samt har rikliga och smärtsamma menstruationer. Även lättare obalanser hos sköldkörteln kan ge problem kring mensen. Ibland blir kvinnan fri från PMS då hon får läkemedel med sköldkörtelhormon, men många gånger är problemet mycket mer komplext än så.
– För att sköldkörtelhormon ska kunna utnyttjas i cellerna, behövs det bland annat lagom mängd kortisol, progesteron och östrogen. För högt och för lågt kortisol stör sköldkörtelns finstämda balans, liksom ett alltför högt östrogen och ett för lågt progesteron, säger Madeleine Marcus.

Läs också: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelhormon

Mäta könshormon och kortisol
Progesteron, östrogen och kortisol ger mycket tillförlitliga svar via salivtester då upp till 96 procent av steroidhormonerna är bundna i blodet och därmed inte är biokemiskt aktiva. Eftersom det är de verksamma, fria hormonerna man vill veta något om, är salivtester det säkraste sättet att mäta dessa på. Kortisolnivåerna ändras över dagen, därför bör man mäta det vid flera tillfällen över en dag för att få en tydligare bild över hur hormonnivåerna verkligen ligger.
– Oftast testar man kortisolet vid fyra tillfällen under en dag. Vanligtvis erbjuder inte sjukvården dessa tester, utan man får bekosta dem själva. Många terapeuter som arbetar med hormonella obalanser kan ofta hjälpa till att förmedla dessa analyser till sina klienter, men de går också att köpa utan terapeutkontakt via internet, avslutar Madeleine Marcus.

Läs också: 3 sätt att minska din PMS

Av Malin Duvstedt

 

Annons
Fakta

Fakta

Vanliga PMS-besvär
• Humörförändringar som gråtmildhet, ångest, ilska eller nedstämdhet
• Koncentrationsproblem, trötthet
• Svettningar
• Sömnstörningar
• Ömma bröst
• Svullnad i kroppen
• Huvudvärk
• Sötsug

Om Madeleine Marcus
Madeleine Marcus är utbildad Certifierad Näringsterapeut (NMTF) och arbetar med näringsmedicinsk- och funktionsmedicinsk rådgivning. Hon har själv haft stora problem med sin hälsa och genom sitt sökande efter läkning, utbildade hon sig inom hälsa för att i första hand läka sig själv.
Förutom att hon själv fick ett nytt liv, så har hon sedan 1999 den stora glädjen att få hjälpa andra i sitt arbete varje dag.
Du kan läsa mer om hur Madeleine arbetar här: www.madeleinemarcus.se.

Annons