Annons
Annons

Därför ska du äta och dricka havre

Visste du att havre är supernyttigt? Havre innehåller bland annat betaglukan som bidrar till att sänka ditt onda kolesterol. Det är även blodsockerreglerande, mättande, underlättar återhämtning efter träning – och är dessutom extremt näringsrikt. Här är 15 anledningar till varför du ska äta och dricka mer havre.

Redaktionen

2 oktober, 2015
Därför ska du äta och dricka havre
Dela inlägget

Visste du att havre är supernyttigt? Havre innehåller bland annat betaglukan som bidrar till att sänka ditt onda kolesterol.
Det är även blodsockerreglerande, mättande, underlättar återhämtning efter träning – och är dessutom extremt näringsrikt.

Här är 15 anledningar till varför du ska äta och dricka mer havre.

Många studier har visat hälsofördelarna med fullkorn. Till exempel ökad bentäthet, sänkt blodtryck, fler hälsosamma tarmbakterier och minskad risk för diabetes.

Läs också: Grötätare lever längre

Näringsrikt och förebyggande
Fullkorn är även en vanlig rekommendation på grund av sitt höga innehåll av näringsämnen som zink, koppar, mangan, järn och tiamin. Dessutom ökar fullkorn nivåerna av antioxidanter vilket motverkar fria radikaler.
Det finns dock särskilt en sorts fiber som även visat sig kunna sänka högt kolesterol. Fibersorten kallas betaglukan och finns bara i havre.
En bioaktiv förening, kallad avenanthramide, också förekommande i just havre tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna.
Här är fler hälsofördelar med spannmålet havre.

Läs också: Ny forskning: Nordisk kost och gröt kan motverka hjärt-kärlrisk

 

15 hälsofördelar med havre:

 

1. Är blodsockerreglerande
Havrets betaglukaner har ett lågt glykemiskt index och hjälper bland annat till att reglera blodsockernivån.

2. Håller dig mätt längre (vilket i förlängningen ofta gynnar vikten)
Havre är fiberrikt och (all) fiber mättar. Är du mätt håller du dig oftast dessutom från att småäta mellan måltiderna.
Just det höga fiberinnehållet gör dock att ovana havreätare kan få mildare magbesvär i början.

Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

3. Minskar risken för cancer
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger cancer.
Fiberrika livsmedel av fullkorn, inklusive havregryn, har visat sig minska risken olika former av cancer, däribland kolorektal cancer.
En översyn från 2011 i British Medical Journal visade att personer som konsumerade 90 gram mer fullkorn varje dag hade 20 procents lägre risk att utveckla kolorektal cancer.

4. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar
Havre innehåller hälsosamma fettämnen som förebygger hjärtkärlsjukdomar. Det innehåller dessutom hjärt- och kärlskyddande växtkemikalier, så kallade lignaner. Lignaner finns också i andra livsmedel som linfrön, broccoli och aprikoser.

Läs mer: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsa

5. Är gynnsamt för blodkärlen
En bioaktiv förening i havre kallad avenanthramide tros även kunna motverka att fett bildas i artärerna. Detta minskar risken även för åderförkalkning

6. Sänker kolesterolet
Mat med högt innehåll av fiber är gynnsamt för kolesterolnivåerna. Havre är inget undantag. De lösliga fibrerna (betaglukan) i havregryn hjälper till att minska kroppens upptag av det onda LDL-kolesterolet, som kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke.

7. Ofta okej för glutenkänsliga
Havre är något av ett specialfall när det gäller gluten, och många som annars är glutenkänsliga klarar faktiskt av att äta havre.
En stor svensk studie visade till exempel att ingen av de glutenintoleranta deltagarna uppvisade några skador på tarmslemhinnan efter att ha ätit 80 gram havre dagligen under två år. Är du glutenintolerant rekommenderas att du diskuterar saken med din läkare innan du börjar äta havreprodukter.

Läs också: Nu förbjuds transfetter i USA – anses för dödliga

8. Är effektivare än sportdryck för återhämtning
Såväl sportdrycker som havregryn med någon typ av mjölk (varför inte havremjölk?) hjälper till att fylla på musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen. Havregryn gör det dock ännu snabbare och effektivare. Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt.

9. Gynnar matsmältningen
Havregryn innehåller matsmältningsfrämjande fibrer.

10 . Är mycket näringsrikt
Havre är en superfood och mycket näringsrikt. Havre är bland annat (utöver fiber) rikt på B-vitamin, magnesium, järn, fosfor och zink.
Havre innehåller dessutom alla essentiella/nödvändiga/livsviktiga aminosyror (extra viktigt för vegetarianer).

Läs också: Så äter du dig friskare med supermat

11. Är en stark antioxidant (som gynnar humöret)
Havre innehåller ämnen som gör livsmedlet till en stark antioxidant. Bland annat ämnena avenanthramider och avenasteroler. Havre innehåller dessutom ganska mycket av aminosyran tryptofan, vilket behövs för hormonet serotonin.

12. Bra mot inflammationer i tarmen
Havre innehåller precis som bland annat råg och malt även den nyttiga fettsyran smörsyra som tillsammans med probiotiska bakterier anses kunna göra mirakel mot inflammationer i tarmen.

Läs också: Läckande tarm – starten för ohälsa

13. Bra som uppladdning innan fysisk aktivitet
Havregrynsgröt är enkelt och nyttigt att ta innan fysisk träning eftersom stärkelsen omvandlas till glukos, vilket lagras i musklerna och ger snabb energi.

14. Är proteinrikt
Havre är dessutom ganska proteinrikt – och havremjölk föreslås ofta som en perfekt sportdryck vid träning.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

15. Är billigt
Havre är inte ett dyrt livsmedel. Du får mycket mat för lite pengar. Och vad som är än viktigare: nyttig mat.

Källor: Iform.se, Aftonbladet, Expressen, American Health Magazine, Hälsosidorna, Kurera.se.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons