Viktminskning, bättre minne, kondition och balans – och en starkare känsla av god allmänhälsa som gör under, inte minst mentalt.
Ja, de flesta vet att vardagsmotionen är en viktig nyckel till välmående. Varför är den då så svår att få till?
Här får du veta varför – och hur – du ska lyckas öka din rörelse i vardagen.
Egentligen finns det många sätta att få till vardagsmotionen. Till exempel att ställa bilen och cykla eller gå istället, ta en lunchpromenad (och under vår och sommar slå tre flugor i en smäll och D-vitamintanka under tiden), tvätta bilen för hand istället för ta turen genom biltvätten – eller ta små omvägar när du hämtar posten eller går och handlar.
Även om vi hört dem förut är de värda att upprepa. För även om det inte är svårt, är det svårt att få till.
Samtidigt blir vårt behov av att lyckas få till den där vardagsmotionen allt större. En en av de saker som denna nya, digitala tidsålder har inneburit är nämligen ett ännu mer utbrett stillasittande.
LÄS OCKSÅ: Anders Hansen: ”Våra nya digitala vanor får konsekvenser”
Vi behöver växla upp
Långvarigt stillasittande innebär många konsekvenser för vår hälsa, däribland ökad risk för att drabbas av folksjukdomar och förtida död…
Så – vill du slippa det gäller det att växla upp aktivitetsgraden. Åtminstone en smula. Sluta upp med stillasittande under för långa stunder helt enkelt – och upp och hoppa mellan varven!
Ja okej då, tänker du.
Så hur gör man?
Svaret på det är inte helt lätt – och de som behöver vardagsmotionen mest har visat sig vara de som är svårast att nå. Men – det finns knep som förenklar vissa moment. Som att komma ihåg till exempel.
LÄS OCKSÅ: Erbjöds extra semester om de tränade – sjukfrånvaron sjönk med 30 procent
Ett knep kan vara: locka med skärmtid
Nåja, inte fullt så. Men för att verkligen lyckas gäller det att tänka lite smart. Både när det gäller att få igång sig själv och aktivera sina barn.
Eftersom det går knappast att kämpa emot den digitalisering så många av oss entusiastiskt anammat kan ett smart sätt vara att använda sig av just den. För om nu ny teknik ska förändra våra vanor bör vi väl göra vårt bästa för att det ska bli bra nya vanor, eller?
Här kan digitala verktyg komma in som en pusselbit och hjälpa dig att till exempel schemalägga eller på andra sätt underlätta.
En bra grej kan vara att använda sig av appar till telefonen som är utformade för att på olika sätt hjälpa, motivera, guida – eller rent av påminner om att nu är det dags att lyfta på rumpan och röra lite på dig.
Läs mer om knepen i faktarutan.
LÄS OCKSÅ: Var tionde dödsfall i Sverige orsakat av för lite fysisk aktivitet
Några av hälsoeffekterna av ökad vardagsmotion
1. Bättre balans
Försvagade muskler i kombination med dålig blodcirkulation (från att ha hållit benen stilla under en längre tid) kan leda till olika problem.
Dina sätesmuskler är några av de mest viktigaste musklerna i dina ben. De ansvarar bland annat för att hjälpa dig hålla balansen. När du sitter länge och ofta blir dina sätesmuskler alltmer inaktiva och försvagade. Med ökad vardagsmotion kan du förbättra dina odds gällande en rad saker och inte minst din balansform.
2. Viktminskning/hjälp att hålla vikten
Jo faktiskt. Det kanske inte kan kompensera för dålig kost men ökad vardagsmotion gör skillnad, även för vikten.
Ju mer vi sitter desto mindre förbränner vi och genom att helt enkelt röra på dig under dagen kan du ge energiförbrukningen en rejäl skjuts.
3. Bättre minne, förhöjd mental kapacitet – och mer energi
Även vårt minne påverkas negativt av att vara fysiskt inaktiva. Studier har visat att man genom att då och då avbryta långvarigt sittande med lätt-intensiv aktivitet kan få en effektiv motåtgärd även vid trötthet.
Hjärnan är tekniskt sett en muskel och behöver motion. Bra blodflöde till musklerna, inklusive hjärnan, gör att både kropp och sinne arbetar bättre.
LÄS OCKSÅ: Så mycket minskar 10 minuters rörelse i veckan din risk för förtida död
4. Minskad risk för diabetes typ 2 och depressioner
I dag har forskningen sett att även tillstånd som typ 2 diabetes, högt blodtryck, insulinresistens och depression ökar vid långvarigt stillasittande. Fysisk inaktivitet saktar nämligen ner metabolismen och påverkar förmågan att reglera blodsocker, blodtryck och kroppsfett.
Eftersom stillasittande också minskar cirkulationen blir det också svårare för kroppens olika ”må-bra hormoner” att nå receptorerna, vilket även kan resultera i sämre psykiskt mående, till exempel depression.
Av Isabelle G Hedander
Källor: TV4, Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin, GIH, ”Hjärnstark” av Anders Hansen, ”Långvarigt stillasittande – en hälsofara i tiden” av Elin Ekblom Bak och Arbets- och miljömagasinbloggen.
Knep för att öka vardagsmotionen
1. Använd olika rörelse- och träningsappar
Till exempel appen ”Seven – 7 minute workout”, där du varje dag erbjuds en sju minuter lång träningsvideo med olika rörelser – varje dag med ett nytt fokusområde. Eller Wellify, en app där du får påminnelser när det är dags för en stunds mikroträning (a´en minut) och där du själv kan välja vilken aktivitet som passar bäst.
Här är appskaparnas förhoppning – utöver att få dig mer rörlig (och därmed piggare, gladare och mer stresstålig) – även att bidra till att öka gemenskapen på ditt jobb.
Vilket för oss till nästa punkt.
2. Involvera vänner, kollegor eller familj
Ett knep som ökar sannolikheten att man lyckas är att involvera andra. Livlinor helt enkelt, som hjälper en när motivationen tryter. Engagera till exempel en arbetskamrat (eller flera) och bestäm att ni varje heltimme gör fem upphopp – eller börja ta lunchpromenader ihop.
Alternativt joina en av de många promenadgrupper som ploppat upp på senare år.
3. Låt små förändringar bli till nya vanor (– börja med knäböj vid tandborstningen)
Lägg dig till med nya, bättre vanor. Sakta och smärtfritt. Genom att förändra små enkla saker. Välj till exempel busshållplatsen lite längre bort när du ska till jobbet. Ta alltid trapporna uppför. Stå upp och jobba. Gör knäböj när du borstar tänderna – och annan benrörelse när du lagar mat. Börja att alltid förvara tv-dosan bredvid tv:n så att du måste lyfta dig varje gång du ska byta kanal. Eller ännu hellre, börja förvara din mobiltelefon i jackfickan och hämta den varje gång du behöver den.
Tänk många bäckar små…
Få fler knep här.