Sill och julskinka klockan 13.00, Kalle Anka klockan 15.00 och jultomte och klapputdelning klockan 17.00 – sedan en känsla av tomhet. Så firar väl de flesta svenskar jul, eller? Vi gjorde en enkät bland Kureras bloggare – och lite annat löst folk. Frågan löd: Hur firar du julen?
Fredrik Paulun, 44, Nacka
Näringsfysiolog och författare
”Vildsvinsskinka och firande hemma med släkten”
– Vi firar hemma med familjen och släkten. Jag har börjat tycka om den mer och mer sen jag själv fick barn. När jag var liten betydde den självklart mycket men mellan 18-40 års ålder var julen mest något att genomlida. Idag njuter jag på ett helt annat sätt när jag ser hur kul mina barn har det.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– I år blev det vildsvinsskinka. Mer färg, mer smak, mer näring och mer etiskt än vanlig skinka. Annars äter jag allt, men lägger fokus på de rena livsmedlen som rent kött och rena grönsaker. Mycket sill, ägg och potatis blir det alltid. Jag undviker de sammansatta livsmedlen som korv, fläskkorv och patéer som har stora mängder insprängt fett och gör mig onödigt mätt. Desserterna tar jag bara små smakprover av eftersom jag blir så överdrivet mätt annars.
Caroline Falk, 29, Hjärnarp
Blogg: Ett liv tillsammans
”Äter ett vanligt och ett alternativt julbord”
– Jag har alltid firat jul i Dalarna med släkten, men eftersom vi har en nyfödd i år så stannar vi hemma och min familj kommer till Skåne och firar hos oss istället. Jag älskar verkligen jul och börjar julpyssla rätt tidigt bara för att kunna njuta av julen längre.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Vi har åtminstone en dag då vi äter vanligt julbord. Den 23:e äter vi julmat med bara familjen och det är egentligen då det är som mysigast. Men ett par julaftnar har jag och syrran styrt upp alternativ julmat, ett år körde vi helt vegetariskt. Det var faktiskt den bästa hittills! Gillar variation så föredrar om det tillkommer eller byts ut rätter varje år.
– Jag undviker Jansons frestelse, sylta, dopp i grytan om det skulle finnas. Var vegetarian fram tills för ett par år sedan så innan det undvek jag ju den mesta traditionella julmaten. Som tur är gillar de flesta i släkten gröna rätter så vi har haft rätt mycket alternativ till kött. Goda pajer, sallader, vegobullar av mandel och ost, grönsaksbiffar och ”vegetarisk sill” av aubergine. Mums!
Messiah Hallberg, 30, Stockholm
Journalist, podcast-makare och stå-upp-komiker
”En traditionell jul med vanligt svenskt julbord”
– Vi brukar samlas några släktingar och fira en väldigt traditionell jul. Jag är inte så duktig på att julpynta men barnen producerar så mycket julpynt numera så vi behöver knappt köpa något extra.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag äter ganska ett ganska vanligt svenskt julbord tror jag, hemlagade köttbullar, prinskorv och revbensspjäll. Jag äter mig mätt. Men jag väljer bort all form av sill, Janssons frestelse och gröt. Jag önskar mig egentligen alltid samma sak i julklapp: En resa till New York. Eller en bra bok.
Julia Lindeborg, 35, Nyköping
Blogg: Framtidsgården
”100 procent eko julbord – alla bidrar med rätter”
– I år är vi hemma med familjen på gården och firar en rätt så klassisk jul. Jag gillar att dekorera huset med saker från naturen tillexempel kottar, vitmossa och grankvistar. Vi ser till att ta det lugnt och njuta av julen, och inte stressa upp sig för mycket över julbestyr. Väl medveten om att julen inte alltid är en glädjens högtid för alla, och jag stöttar mer än gärna välgörenhetsorganisationer. Vill skicka en stor julkram till alla som hjälper en medmänniska i jul.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Vårt julbord är 100 procent eko. Finns inte det vi önskar som eko avstår vi hellre än kompromissar. Jag är inne i en grönkålsfas för tillfället och ser fram emot en härlig, syrlig masserad grönkålssallad med granatäpple, morot , avokado, och jordärtskocka. Toppad med en god olivolje- citrondressing, fetaost och krossade valnötter. Jag skulle även kunna tänka mig att göra falafel. Vårt julbord skiftar lite från år till år. Alla brukar bidra med lite olika rätter. Man lagar det man känner för. Det brukar finnas olika sallader, men även köttbullar och prinskorv. Men något som vi inte haft på flera år på julbordet är skinka.
– Jag undviker halvfabrikat, all mat med tillsatser, e-ämnen, konservburkar, besprutat, oekologiskt. Det ska var rena produkter och maten ska lagas från grunden. Hellre lite färre och vällagade rätter som naturligt tar lite mer tid att laga, än att ha många snabb-maträtter med ingredienser som tillagats i fabrik.
Malin Duvstedt, 44, Huddinge
Blogg: Get in shape
”Äter lax, lax, lax – och min 95-åriga farmors köttbullar”
– Vi firar hemma med familjen, barn, föräldrar och svärföräldrar.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag väljer det jag tycker är absolut godast på julbordet – laxen! Helst med mycket brysselkål, broccoli, grönkål och rödkål vid sidan om. Jag äter även mammas rödbetsgratäng, några ägghalvor och ett par stycken av min 95-åriga farmors hemlagade köttbullar, de mest fantastiska köttbullarna man kan äta! Skinka är ju hyfsat bra kött, om den är eko, men usch, jag gillar inte fläskkött har jag kommit på. Däremot hittade jag en kalkonskinka i år! Supergod.
– Sill äter jag inte, inte heller charkuterierna är jag förtjust i. Däremot ska jag fixa denna julsallad med grönkål, rödkål, valnötter…
– Jag äter inte godis, inte ens en gång om året. Eventuellt kanske jag fixar i ordning något rawfood-godis, vi får se om jag hinner. Och så till drickat…. Min familj tycker att man dricker öl till julbord, ingen önskar vin, och jag dricker inte öl, och absolut inte snaps – så julafton brukar bli en synnerligen vit helg.
Sigrid Bernson, 25, Stockholm
Blogg: Sigrid Bernson
”Firar i fjällen – och går i kyrkan på julafton”
– Jag älskar allt som har med julen att göra. Jag har haft turen att få fira jul med min familj uppe i fjälllen nästan alla år så för mig handlar julen mycket om att få tid med familjen. Det som också är skönt när man åker bort över julen är att den vanliga vardagsstressen försvinner. Allting som man ”måste” göra hemma försvinner och det blir lättare att koppla av. Så att ladda batterierna inför våren är det vi i min familj gör under jul.
Vi firar jul på vårt egna sätt med traditioner skapade genom åren. Vi brukar gå i kyrkan på julafton, det är riktigt mysig och känns väldigt högtidligt, alla är så finklädda och stämningen är så varm.
– Annars är det en lugn julafton vi har, med mycket mys, god julmat och kärlek.
Hans Mebius, 49, Nacka
Blogg: Mansklig
”Tränar, ser på Kalle, äter skaldjursrätter och sallader”
– Vi firar julen hemma med familjen och lite släkt. Kalle Anka klockan 15.00 är faktiskt ett måste. Och så tränar jag alltid på julafton, no matter what!
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Vegetariskt, fisk och skaldjur – i år kör vi en variant av olika hemmagjorda sillar med skaldjursrätter och stora sallader. Ett fräscht julbord! Några år har vi lagat sushi vilket också är gott men på tok för mycket snabba kolhydrater i riset.
– Jag undviker alla sorter av snabba kolhydrater som potatis, gratänger, onödiga bukfyllor som ägg och ingen nubbe! Alkohol över huvud taget är det låga nivåer på.
Bella Håkansson, 40, Upplands-Väsby
Blogg: Bella Om Yoga
”Äter endast kravmärkt kött”
– Vi är hemma med mina barn och övrig familj. Är extra lycklig för att jag får rå om mina barn hela julen, det är lyx för en frånskild förälder!
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Den absoluta favoriten är saltad och torkad fårfiol som min bonusmormor Elsie-Marie gör till oss varje jul. Undviker… oj, det är flera saker som jag undviker för att jag helt enkelt inte tycker det är gott. Men i min familj använder vi endast kravmärkt kött, vilket jag annars skulle undvika. Jag äter inte mycket kött, men just under julen kan det bli lite mer.
Camilla Rahm, 35, Stockholm
Blogg: Surf the healthy way’ve
”Skidor på längden, sällskapsspel och mys framför brasan”
– Julafton firas hos min syster med familj i Örebro tillsammans med mamma och pappa. På juldagsmorgonen åker vi mot Dalarna och vårt hus i Rättvik där det brukar bli tid för lite skidor på längden, långa promenader, sällskapsspel och mys framför brasan med en bra bok.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag älskar sill och lax i alla dess former!! Vi brukar även ha räkor på vårt julbord som är perfekta till de garnerade ägghalvorna. Sen är tunnbrödsmackan med julskinka och stark senap ett måste… den brukar slinka ner redan kvällen innan jul också.
– Jag är inget fan av syltor och julkorv. Inälvsmat är inte min starka sida annars heller – undantaget en god kryddstark korv med hög kötthalt – så det undviker jag gärna året runt.
Mia Tjärnlund, 36, Helsingborg
Blogg: Mias familjeblogg
”Börjar med julfrukost med vänner”
– Julen spenderas såklart med våra nära och kära – familj, vänner och släkt. Sedan några år tillbaka börjar vi julaftonen med en julfrukost tillsammans med vänner. Efter det är det julfirande med alla delar av familjen i olika konstellationer beroende på vem som är var när. De senaste åren har det blivit att vi har tagit med oss svärmor och firat hos mina föräldrar i Onsala. I år blir det julafton hemma hos oss för första gången.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Julmat är inte min favoritmat om jag ska vara ärlig. Eftersom jag varken äter mjölk eller gluten är det flera klassiska rätter som går bort, men jag plockar gärna lax, köttbullar och sill. Från det att vi var små har mamma också i alla år lagat lutfisk till julmiddag, trots våra protester. Idag är jag glad att hon höll ut, för nu älskar jag den där lutfisken. Mosad, med potatis och sås och brysselkål. En riktig favorit som jag numer avstår är risgrynsgröten. Åh, det är så juligt och gott att jag verkligen sörjer det. Men i år blir det en chiapudding istället. Med kokosmjölk och kanel.
Jessica Forsman (tv), 26, Stockholm
Blogg: Hälsosammare vardag
”Julen är alltid kaos – i år rymmer vi!”
– Hur och var man ska fira jul blir alltid lika problematiskt och julen i sig verkar komma som en lika stor överraskning varje år. Skilda föräldrar, släktingar som är osams, dålig fantasi och för lite energi är det perfekta receptet till en fantastiskt omöjlig jul. Varje år försöker man komma med nya förslag just för att det inte ska bli lika kaosartat som förra året och varje år tas förslagen emot med samma halvhjärtade engagemang och förklaring om att traditioner inte ska brytas. I år fick jag nog. Jag och min sambo rymmer från julen. Vi sticker utomlands och lämnar min syster själv med allt härligt kaos, en sådan schysst syster är jag. Min syster firar en (förhoppningsvis) lugn jul hemma hos sig tillsammans med pojkvän och mamma. Jag hoppas att denna jul blir helt annorlunda än vad den brukar bli.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Eftersom både jag och Lovisa är vegetarianer blir det inte mycket kvar på julbordet för oss. Potatis och farmors falska sillsallad är det jag personligen brukar festa loss på. Lovisa brukar hålla sig till tomtegröten. Inför nästa jul tänkte vi kanske planera ihop ett helt vegetariskt julbord tillsammans, med vegansk kulskinka och falafel istället för den vanliga stackars grisen och de torra köttbullarna som ändå oftast smakar för mycket vitpeppar. Vissa traditioner är väldigt trevliga men andra tåls att utmanas.
– Jag undviker allt i köttväg och försöker även undvika mejeriprodukter. Gluten är även något både jag och Lovisa försöker undvika till vardags men runt jul kan jag lova att det slinker ner en och annan pepparkaka.
Julia Eriksson, 23, Söderhamn
Blogg: Hälsa på mina villkor
”Vi äter tjockbulla – sedan dyker Kalle Anka upp klockan 15.00”
– I år kommer jag att fira jul nere i Stockholm hos min äldsta bror tillsammans med hans familj och mina föräldrar. Det står att se hur våra traditioner i Eriksson-familjen kommer att blandas med min svägerskas, men i vår familj ser traditionen ut så här: Dagen innan jul sätts granen upp i vardagsrummet och dekoreras, samtidigt som julskinkan griljeras i ugnen. Min mamma bakar världens godaste bröd som kallas tjockbulla och en sådan smörgås med julskinka är ett måste på kvällen den 23 december. På julaftonsmorgon äter vi gemensam frukost som består av lite allt möjligt, men tjockbulla med julskinka, varm choklad och i år blir det nog en smoothie för min del till frukost. Förmiddagen består till stor del av att bara mysa och prata, julkalendern för dem som tittar på den. När jullunchen kommer är det risgrynsgröt som gäller med julmust eller hemmagjord äppelmust och någon smörgås. Kalle Anka dyker upp där vid 15.00 och då tar vi även lite fika för att sedan runt 17 äta middag som består av riktig svensk julmat. För vår del väntar vi med paketöppningen till efter Karl Bertil Jonsson, men är det barn närvarande vid julen sker paketöppningen tidigare. Resten av kvällen är det att mysa och umgås som gäller, eventuellt någon film. Jag älskar julafton och att spendera den dagen med min familj är det viktigaste!
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag är löjligt förtjust i lax av alla slag, men speciellt gravad lax. Jag ser gärna att det finns hemmagjord potatisgratäng med vitlök och rostbiff. Jag sedan i somras lärt mig att äta sill, så senapssill är ett måste! Jag undviker allt som har klassisk gul eller röd lök i sig och Janssons frestelse. Ägghalvor med majonnäs och rom är inte heller någon stor favorit.
Rebecka Berglund, 25, Karlstad
Blogg: Hälsocoachen
”Julskinkan är viktig – men grisfötter är ett big NO NO”
– Jag kommer att fira i mitt kära Norrland och har längtat jättemycket! Tyvärr finns bara utrymme för fem dagar vilket faktiskt är rätt lite då resvägen blir 180 mil tur och retur. Ska bli så himla härligt att komma hem en sväng och – förhoppningsvis – få en vit jul. Karlstad i all ära men kom igen, vintern här är inget att skryta med direkt. Jag kommer att fira hemma hos föräldrarna med familjen och delar av släkten, det är liksom en härlig tradition sedan barnsben.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Jag älskar julbord och äter det mesta faktiskt, för mig blir det julmat i tre dagar för sedan är jag less och under de tre dagarna struntar jag faktiskt i att äta nyttigt. Det är ju bara 0,82 % av årets dagar, det är vad man gör de övriga dagarna som räknas. Jag tillhör nog inte dem som vräker i sig allt eftersom jag lätt får ont i magen och mår illa om det blir alldeles för mycket fett och socker.
– Favoriten är helt klart min mosters hemlagade köttbullar, de är to die for! Mammas Janssons frestelse är inte fy skam den heller. Julskinkan får vi inte glömma, den är viktig! Gravad lax är också en stor favorit! Sedan gör jag alltid egen rödbetssallad, eget bröd, ja allt som går att göra eget egentligen. Så på så vis håller jag det lite mer hälsosamt.
– Grisfötter är ett big NO NO! Förstår mig inte på folk som äter det… Sedan tycker jag att Mimosa- och Legymsallad är riktigt äckligt så det äter jag inte. Sill är jag heller inget stort fan av och detsamma gäller prinskorv.
Mia Hagenmalm, 50 +, Nynäshamn
Blogg: Riktig mat & hälsa
”Besöker min mor – och har knytkalas med ekologisk julskinka och rawfood”
– Jag firar alltid julen med nära och kära, mina barn och barnbarn. Vi brukar samlas hos min äldsta dotter med familj, äta god julmat och öppna klappar. Det är viktigt för mig att få vara med mina barn och barnbarn under julen. Och jag besöker även min mor på julaftonens förmiddag.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Oj, oj… Under åren har jag sållat massor. Förr hade vi alltid ett traditionellt svenskt julbord med sylta, skinka, lutfisk, grisfötter och oxtunga och dopp i grytan! Jag har aldrig varit något för detta faktiskt! Jo, julskinka kan vara gott men att doppa i grytan eller äta sylta har inte varit något för mig någonsin. Jag kommer nog att smaka både julskinkan och den hemgjorda sillen! Men i år blir det mycket ekologiskt, grönt och rawfood för mig.
– Min döttrar med familj är väldigt noga med råvarorna i julmaten. Vi kör allt ekologiskt, även julskinkan! Och köttbullarna är handdrillade. Min ene svärson och min dotter är utbildade kockar, och en av mina andra svärsöner brinner för matlagning, så all mat är gjord från grunden och man vet vad man stoppar i munnen.
– Men jag undviker förstås bröd och laktos, eftersom att jag inte mår bra av det. Därför hoppar jag även Jansons Frestelse samt förstås söta efterrätter och godis med socker. Vi har alltid knytkalas på julafton så alla tar med något. Jag kommer att laga mycket rawfood till jul.
Anna Ledberg, 36, Stockholm
Blogg: Groddat är godast
”Föredrar garnityret på traditionella julbord”
– Vi firar jul hemma, eller hos barnens farmor och farfar eller mormor ochmorfar, vilka alla bor i Stockholmstrakten.
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Är vi hos barnens mormor och morfar brukar min lillebror vara med och han är också vegetarian så vi laddar upp med ett särskilt vegetariskt julbord bara för oss. Vi tar med oss egen mat för att min mamma ska slippa göra det, hon gör så mycket ändå. Några favoriter är Olivsson – som är en Jansson fast med oliver istället, grönkålspaj, linsbollar, kokt potatis och brysselkål. Jag försöker få maten vara så lik som möjligt som ”vanliga julmaten”.
– Jag undviker egentligen allt som tillhör det traditionella julbordet: grisfötter, ålaladob, grishuvud, prinskorvar, julskinka – allt köttigt. Om jag hamnar på ett sådant julbord är det garnityret jag vill åt. Persiljekvisten som ligger över korvarna, eller tomathalvorna som ligger bredvid julskinkan, eller äpplet i grisens mun.
Richard Koivusalo, 27, Nacka
Blogg: Sparrissoldaten
”Ett surdegsbröd med rödvinskokta fikon och hårdlagrad ost är aldrig fel”
– I år firas min första jul på västkusten. Vi kommer att andas in de friska vintervindarna från havet och kosa oss!
Vad äter/undviker du på julbordet?
– Ett surdegsbröd med rödvinskokta fikon är ju aldrig fel, på det, smör och någon god hårdlagrad ost. Janson frestelse på Per Mobergs vis är ju lite av en favorit och fisk överhuvudtaget tycker jag är gott. Brysselkål i olika kombinationer. Kålsallader, gärna med vinteräpplen, passar bra till årstiden.
– Jag undviker hel- och halvfabrikat. Kan tycka att det är en hets kring julbord, att det ska vara så mycket uppdukat. Klart ingen hinner laga all den maten från grunden. Bättre att satsa på ett lite mindre utbud, men med kvalité, tillagat i ditt eget kök, med bra råvaror. Om ni nu inte redan gör det så, skillnaden är, det kommer vara godare, det kommer slängas mindre, och ni kommer nog må bättre av den maten.
Av Isabelle Hedander