Annons

Ny rapport visar: Ditt jobb kan öka din risk för hjärt- och kärlsjukdom

Höga krav, stor arbetsbörda, låg kontroll, skiftarbete och/eller höga ljud. Samtliga är arbetsmiljöfaktorer vilka ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Och män löper nästan dubbelt så stor risk som kvinnor att drabbas - under sina yrkesverksamma år. Det visar nu en färsk rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Redaktionen

3 september, 2015
Ny rapport visar: Ditt jobb kan öka din risk för hjärt- och kärlsjukdom
Dela inlägget

Höga krav, stor arbetsbörda, låg kontroll, skiftarbete och/eller höga ljud. Samtliga är arbetsmiljöfaktorer vilka ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke. Och män löper nästan dubbelt så stor risk som kvinnor att drabbas – under sina yrkesverksamma år. Det visar nu en färsk rapport från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Rapporten från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), har granskat de senaste 30 årens forskning. Det är en signal som bör tas på största allvar, menar Töres Theorell, professor och ordförande i projektet:
– Arbetsmiljön är inte bara något som kan göra en lite ledsen – utan faktiskt svårt sjuk om den är dålig, säger han till TT.

Höga krav plus små möjligheter att påverka

Vad i arbetsmiljön som har betydelse varierar mellan de olika sjukdomarna. Personer som upplever sig ha små möjligheter att påverka och samtidigt alltför höga krav utvecklar till exempel oftare hjärtsjukdom än andra. Samma sak gäller för personer som upplever att de har lågt stöd på sitt arbete, ett väldigt pressande arbete, en osäker anställning eller som jobbar natt eller utsätts för buller.

LÄS OCKSÅ: Sex av tio svenskar sover för lite och grubblar över jobb och pengar

Kan inte förklaras bort av livsstilsfaktorer

För stroke påverkar främst upplevelser av låg kontroll, skiftarbete och exponering för joniserande strålning.
Sambandet kan inte bortförklaras med livsstilsfaktorer, som rökning, stillasittande och dåliga familjeförhållanden.
– Det är olika komponenter som lägger sig på varandra. Har man det taskigt hemma och taskigt på jobbet blir det ännu värre förstås. Och har man ett bra familjeliv kan man klara ett farligt arbetsliv bättre. Men det är ändå så att arbetsmiljön har en egen effekt, fortsätter Töres Theorell.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny forskning bekräftar: Probiotika hjälper mot IBS – en vanlig anledning till sjukskrivning

Fler yngre män än yngre kvinnor som drabbas

Kvinnor och män som utsätts för samma typ av riskfaktorer får enligt rapporten samma relativa ökning av hjärt-och kärlsjukdom. Män drabbas däremot oftare i yngre ålder än kvinnor – och därmed oftare under sina yrkesverksamma år.

Med bättre arbetsmiljöer skulle färre drabbas av hjärtsjukdomar, menar Theorell.

– På samhällsnivå betyder de här riskerna mycket. Arbetsgivare och chefer måste ta till sig kunskapen mer aktivt och förändra arbetsmiljöer som tydligt innebär risker för anställdas hälsa.

LÄS OCKSÅ: ”Med rätt andning renar du kroppen från stresshormonet kortisol”

Annons

Några tips för att undvika hjärtkärlsjukdom på grund av jobbet

  • Tala med din chef om din arbetsbörda. Att våga kommunicera sina behov är så gott som alltid bra – och lättar lite på pressen. Be om avlastning samt om mer positiv feedback.
  • Använd hörselskydd om du jobbar i bullrig miljö.
  • Om du jobbar skift, sluta helst med det.
  • Ta med matlåda. Då äter du ofta nyttigare plus du får tid att…
  • …ta en promenad i samband med lunchen.
  • Påminn dig själv om att stressa mindre – och sätt mindre press på dig själv. Det går – men kräver ständig påminnelse. Kom ihåg att du ytterst sällan tjänar något på att stressa, det enda det gör är att döda dig i förtid.

 

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Hjärtsjukdom

Mer än vart tredje dödsfall i Sverige har hjärt- och kärlsjukdom som underliggande orsak.
Cirka 30 000 personer drabbas årligen av hjärtinfarkt.
Ungefär 25 000 personer får stroke varje år.
Läs också: Probiotika kan skydda mot stroke
En uppskattning är att omkring en tredjedel av den vuxna befolkningen i Europa har högt blodtryck.
Läs också – Ny forskning: Lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck
Källa: SBU

Annons