Annons
Annons

Drycken som ger bättre magkänsla

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Ostvassle, som är fri från både laktos- och mjölkprotein, kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Inger Palm

24 april, 2023
Drycken som ger bättre magkänsla
Dela inlägget

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Ostvassle, som är fri från både laktos- och mjölkprotein, kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Det finns många anledningar till att magen inte fungerar som den ska. Matallergier, intoleranser, dålig matsmältning, stress och slarviga matvanor. Varannan svensk har bekymmer, med magen, men många tillfälliga problem kan vara relativt enkla att åtgärda.

För att magen ska fungera bra behöver du ge den förutsättningar att göra det.

Har du ofta gaser, magknip, kramper, uppkördhet eller är antingen lös eller hård i magen, då vet du att du gör något som magen inte gillar. Magen kommunicerar med dig och vill ha en förändring. Ta signalerna på allvar och försök hitta mat och de livsstils-rutiner som gör att din mage blir lugn igen.

Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel visste att bra matsmältning och väl fungerande mag-tarmhälsa spelar en central roll för att hålla sig frisk.

I Appenzell, där Vogel verkade, fanns en lång tradition av att använda fermenterad ostvassle som kurdryck för att rengöra kroppen från insidan.

Ostvassle görs på mjölk från schweiziska alpkor, och en sådan produkt ville Vogel ha i sitt apotek. Efter några års experimenterande hade han skapat den fermenterade ostvasslen Molkosan, som har till uppgift att främja det friska i mage och tarm och återställa bakteriebalansen i tarmen genom att skapa de allra bästa förutsättningar för de goda mjölksyrabakterierna.

Och trots att drycken framställs från mjölk så är den både laktos- och mjölkproteinfri, och tolereras av de med intoleranser.

När det råder balans mellan de goda och ”onda” bakterierna fungerar matsmältning och näringsupptag som de ska. En osund kost gör att de illasinnade bakterierna tar över.

LÄS OCKSÅ: Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Skapar bra förutsättningar

Tarmen är smart och mycket känslig. Så snart något är fel ingriper den genom att signalera till hjärnan. Det finns nämligen lika mycket nervceller i tarmen som i hjärnan och det pågår en ständig kommunikation.

I tjocktarmen finns flera miljarder hälsosamma mjölksyrabakterier. Genom att äta hälsosam kost bestående av bland annat fibrer från växtriket överlever mjölksyrabakterierna i tjocktarmen och kan göra sitt jobb. Deras uppgift är att bryta ner maten vi äter, ta upp näringsämnen och att stödja immunförsvaret.

Brist på bra och näringsrik mat skapar problem i tarmen och det är här Vogels ostvassle kommer in. Hans utmaning, när han skulle framställa sin magdryck, var att bevara vasslen färsk eftersom den snabbt jäser och blir förstörd. Lösningen på problemet blev att tillsätta den patenterade mjölksyrabakterien L+ i tillverkningsprocessen. Eftersom mjölksyran L+ har förmåga att skapa en god miljö i tarmen gynnar den uppkomsten av snälla bakterier. Då trivs till exempel inte candida-bakterier och andra ogynnsamma svampar.

Drycken kan därför ganska snabbt minska gasbildning, förbättra matsmältningen och få fart på förstoppade magar. Den bidrar även till bättre näringsupptag samtidigt som den har en normaliserande inverkan på flera inre organ.

LÄS OCKSÅ: Mjölksyrabakterierna hjälpte Erikas mage

Mättnadskänslan förlängdes

Moderna studier bekräftar att teorier om kurdrycken stämde. I en studie fick friska personer äta en kolhydratrik kost och dricka vasslen 15 minuter före måltiden. Det visade sig att de hade en ökad insulinkänslighet och ett stabilt blodsocker.

I en annan studie där även typ-2 diabetiker deltog, fick försökspersonerna äta rent socker eller en kolhydratrik måltid och dricka vassle. Forskarna såg att effekten på blodsocker- och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna oavsett i vilken form kolhydrater som intogs.

När forskare undersökte hur vasslen påverkade mättnadskänslan vid intag av bröd och grönsaker visade två studier att ett intag av vassledryck gav en förlängd mättnadskänsla. Forskarna tror att mjölksyran i ostvassle kan normalisera produktionen av de hormon som styr mättnadskänslan.

Alfred Vogel upptäckte att drycken reglerade överskott av vätska i kroppen, och till sina patienter med dessa bekymmer rekommenderade han en matsked vassledryck en kvart före en måltid. För de med matsmältningsproblem ansåg Vogel att vasslen skulle tas direkt efter varje måltid. En märkbar effekt av drycken kommer oftast inom en vecka, och när magen fungerar som den ska kan det räcka med en underhållsdos på en matsked per dag.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Vassle

… är fermenterad och görs på mjölken från kor. Vassle innehåller den kroppsegna mjölksyran L+ som skapar en god miljö i tarmen vilket gynnar uppkomsten av snälla bakterier. Vasslen är också naturligt rik på mineraler och spårämnen som kalium, kalcium och magnesium. Drycken innehåller inte mjölkproteiner och mjölksocker (laktos) vilket gör att laktosintoleranta kan dricka den.

Vassle bidrar till att:
… blodsockret och insulinnivån kan stabiliseras.
… en läckande kan bli tätare.
… matsmältningen fungerar bättre.
… näringsintaget blir bättre.
… mag- och tarminnehållet blir mer basiskt.
… smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage kan minska.
… tarmrörelserna hålls igång och underlättar tömningen av tarmen.

Annons
Annons