Annons
Annons

Efter domen – Livsmedelsverket vill ta fram egna gränsvärden för vitaminer

Nyligen dömde Högsta förvaltningsdomstolen till fördel för hälsokostföretaget Great life AB i ett fall som rörde hur stor mängd D-vitamin ett preparat får innehålla. Livsmedelsinspektörer hade stoppat försäljningen av en produkt med 5000 IE, något som enligt domen saknade stöd i svensk lagstiftning. Inom EU pågår arbete med att ta fram gemensamma gränsvärden men efter domen har Livsmedelsverket beslutat att ta fram egna maxvärden.

Redaktionen

19 december, 2018
Efter domen – Livsmedelsverket vill ta fram egna gränsvärden för vitaminer
Dela inlägget

Nyligen dömde Högsta förvaltningsdomstolen till fördel för hälsokostföretaget Great life AB i ett fall som rörde hur stor mängd D-vitamin ett preparat får innehålla. Livsmedelsinspektörer hade stoppat försäljningen av en produkt med 5000 IE, något som enligt domen saknade stöd i svensk lagstiftning. Inom EU pågår arbete med att ta fram gemensamma gränsvärden men trots det arbetar Livsmedelsverket med att ta fram egna maxvärden.

Nyligen kunde Kurera rapportera att de kosttillskott med höga halter D-vitamin som tidigare rensats bort från handeln är tillåtna att sälja. Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen saknade de livsmedelsinspektörer som tagit initiativ till att stoppa försäljningen stöd för sitt agerande i livsmedelslagstiftningen.

Glädjen kan bli kortvarig
Häloskostföretaget Holistics grundare Bertil Wosk skrev på Facebook med anledning av domen:
”Detta är väldigt viktigt. Det innebär att ingen kommun i Sverige eller Livsmedelsverket längre kan stoppa D-vitamin 5000 IE. Och faktum är att de inte kan stoppa någon produkt alls med hänvisning till att det är för höga halter av vitaminer och mineraler.”

Men glädjen kan bli kortvarig, i dagarna gick Livsmedelsverket ut med ny information om att man i väntan på att det införs gemensamma maximivärden på vitaminer och mineraler inom EU med anledning av den aktuella domen vill prioritera arbetet med att ta fram nationella maximivärden.

LÄS OCKSÅ: Maxdoser för vitaminer och mineraler i kosttillskott – kan bli verklighet 2020

Inga bevis för skada med D-vitamin
Man kan fråga sig varför D-vitamin anses vara så farligt. I Läkartidningen 2016 skriver de tre läkarna Peter Bergman, Anna-Carin Norlin, och Linda Björkhem-Bergman att oron för biverkningar av D-vitamin är överdriven, detta som svar på ett tidigare debattinlägg av kollegorna Håkan Melhus och Karl Michaëlsson som i samma tidning pekat ut vitaminet som potentiellt skadligt och kritiserat vad de menar är en vinstdriven miljardindustri. Man skriver att det finns en risk för att intag av D-vitamintillskott utan diagnostiserad brist kan göra mer skada än nytta, men utan att gå närmare in på vilka risker det skulle röra sig om.

De tre läkarna skriver emellertid i sitt svar att det finns övertygande stöd för att D-vitamin i måttliga doser är helt ofarligt och inte kan knytas till några särskilda biverkningar. De skriver vidare att det finns stöd för att tillskott av D-vitamin kan vara positivt vid vissa tillstånd, som exempel nämner de patienter med återkommande luftvägsinfektioner som i en studie visat minska antalet akuta infektioner med 25 procent genom att ta tillskott av D-vitamin och uppmuntrar de till fortsatt forskning.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Vi måste öka intaget av D-vitamin

Nödvändigt med tillskott på vintern i Sverige
Mats Humble psykiater och forskare vid Örebro universitet, säger till Expressen att i stort sett ingen i Sverige kommer upp rekommenderad nivå på vintern och till Malou von Sivers i TV4 sade han härom året att allt talar för att våra förfäder som levde som jägare och samlare i Afrika hade ungefär dubbelt så höga nivåer av D-vitamin som dagens västeuropéer. Och i en artikel i Läkartidningen 2007 skriver Mats Humble att en amerikansk studie visar att vinterdepressioner förbättras av D-vitamin. Där beskriver han även D-vitaminets roll vid cancer, MS och diabetes typ 1.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist under graviditeten kan ligga bakom schizofreni

Risker först vid väldigt höga doser
Nu är det inte det som Livsmedelsverket ifrågasätter, myndighetens uppdrag är att skydda medborgarna från att ta för höga doser. Dock finns det väldigt lite som tyder på att D-vitamin skulle vara skadligt även i de doser striden stått om, det vill säga 5000 IE. Det finns dock risk för hyperkalcemi och förhöjda kalkvärden vid långvarigt intag av högre doser.

Kurera har fått ta del av expertutlåtanden från två ledande experter på D-vitamin. Endokrinologen Michael F Holick professor vid Boston University i USA och en av världens främsta experter på D-vitamin säger i sitt utlåtande att det krävs dagliga doser av 20000 till 50000 IE under flera månaders tid för att detta ska ske. Något som stämmer väl in på vad som står att läsa på sajten Internetmedicin.se som vänder sig till vårdpersonal. Där står att toxiska doser av D-vitamin kan uppnås vid intag av 50000 IE per dag och kan leda till hypercalcemi och hyperfosfatemi medan intag på så mycket som 10000 IE per dag under fem månader inte lett till intoxikation. Detta får stöd av Michael F Holick som kommit fram till samma sak i sin forskning.

På frågan vad som är säker nivå svarar Michael F Holick att 3000-5000 är en säker dos för normalviktiga medan överviktiga kan behöva ta 6000 till 10000 IE dagligen.

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

500 000 IE ges som engångsdos
Den svenska läkaren Martin Carlsson säger i sitt utlåtande till Förvaltningsdomstolen att det råder konsensus kring att många svenskar får i sig för lite D-vitamin. En inställning som även Livsmedelsverket delar då de som Kurera rapporterat tidigare gått ut med krav på att fler matvaror ska berikas med D-vitamin och nya råd för D-vitaminintag för att säkra att vi får i oss tillräckligt. Martin Carlsson skriver vidare att förgiftning av D-vitamin är ytterst ovanligt i Sverige och att man på flera håll utomlands ibland ger så höga doser som 500 000 IE som engångsdos för att behandla D-vitaminbrist utan att det ger upphov till förgiftning eller förhöjda kalciumvärden.

Bör baseras på uppdaterad forskning
Nu är det inte bara om D-vitamin som Livsmedelsverket vill ta fram gränsvärden för, det rör alla kosttillskott, det trots att det troligen aldrig rapporterats om att det funnits skadligt höga halter av något näringsämne i något tillskott på den svenska marknaden. Branschföreträdare frågar sig nu varför Sverige tycker det är nödvändigt att lägga skattemedel på att ta fram egna gränsvärden när det pågår ett arbete inom EU att ta fram gemensamma gränsvärden. Och Patrick Wahlberg som drivit frågan för företaget Great life group ABs räkning sade i samband med domen i en intervju till Kurera att om Livsmedelsverket vill utfärda maxnivåer måste det baseras på uppdaterad nutritionsforskning.

Av Nina Törmark

Källa: Livsmedelsverket, Läkartidningen:Tillskott av D-vitamin kan göra mer skada än nytta och svar Överdriven oro för biverkningar av D-vitamin, Mats Humble i Läkartidningen, Internetmedicin

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons