Annons
Annons

D-vitaminbrist under graviditeten kan ligga bakom schizofreni

Orsakerna till schizofreni har länge varit ett mysterium, men nu har ny forskning avslöjat en spännande ledtråd. En dansk studie har bekräftat en länk mellan D-vitaminbrist vid födseln och utveckling av schizofreni senare i livet.

Redaktionen

18 december, 2018
D-vitaminbrist under graviditeten kan ligga bakom schizofreni
Dela inlägget

Orsakerna till schizofreni har länge varit ett mysterium, men nu har ny forskning avslöjat en spännande ledtråd. En dansk studie har bekräftat en länk mellan D-vitaminbrist vid födseln och utveckling av schizofreni senare i livet.

Även om de flesta patienter inte visar tecken på sjukdomen fram till 15 års ålder, har neurologer redan tidigare gjort antaganden att schizofreni kan börja redan i livmodern. Det finns en växande mängd bevis som stöder den tanken men man vet ännu inte exakt hur det går till.

Mycket talar för att det är genetiskt och det är också möjligt att flera faktorer spelar in, åtminstone i en del fall.

D-vitamin fyller många viktiga funktioner
Det är vedertaget att D-vitamin behövs för att ta upp kalcium i skelettet, och att en brist kan leda till störningar som osteoporos och rakitis, även kallat engelska sjukan, men man känner fortfarande till långt ifrån alla funktioner D-vitamin har i kroppen. Och baserat på nya data ser det ut att vitaminet kan spela en roll i utvecklingen av schizofreni.

Den nya studien visar att hela 44 procent av de barn som har D-vitaminbrist vid födseln löper en ökad risk för att utveckla schizofreni som vuxna.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist vanligt hos nordbor med afrikanskt ursprung

D-vitaminbrist bakom åtta procent av fallen
Studien, som genomfördes i Danmark, utgick från ”Danmarks register”, en anonym databas med hälsoinformation som används för att studera hälsotrender och statistik. I databasen fann forskarna 2 602 personer födda mellan 1981 och 2001 som hade diagnostiserats med schizofreni som unga vuxna och tittade på koncentrationen av D-vitamin i blodprover som tagits från dem som nyfödda barn.

De jämförde sedan detta med ålders- och könsbestämda kontroller och resultatet visade på en klar skillnad. D-vitaminbrist kan ligga bakom så mycket som åtta procent av Danmarks schizofrenifall, enligt forskarna.

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Utgick från när på året barnen föddes
Man undersökte en tidigare identifierad länk mellan födelse på vintern eller våren i regioner med hög latitud som Danmark – en tid då det finns betydligt mindre solljus, vilket främjar vitamin D-produktionen i kroppen – och ökad risk för schizofreni.

”Vi måste följa alla ledtrådar även om några ledtrådar kan verka otroliga eller ovanliga”, säger McGrath i artikeln och fortsätter:
”Den heliga graalen är främst att förhindra att personer fortsätter att få schizofreni”. Och hänvisar till en koppingen mellan brist vitaminet folat och ryggmärgsbråck som ett exempel på hur ibland säkra, enkla och billiga folkhälsointerventioner kan förhindra fosterskador och störningar i hjärnan.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan hjälpa mot hudsjukdomar

Koppling mellan autism och D-vitaminbrist
Tidigare studier har också visat att det finns en genetisk koppling mellan schizofreni och autism samt att det finns en koppling mellan autism och prenatal vitamin D-brist.

Detta nya resultatet ger troligen inte hela bilden då schizofreni även finns i regioner med relativt mycket solljus och även kan utvecklas hos personer med normala nivåer av D-vitamin vid födseln.

Men efter att ha observerat den här länken, planerar forskargruppen att fortsätta undersöka hypotesen ytterligare, i hopp om att leda till en enkel och effektiv metod för att förhindra åtminstone vissa fall av schizofreni. I nästa steg ska de genomföra randomiserade kliniska prövningar där de ska ge vitamin D-tillskott till gravida kvinnor med D-vitaminbrist, för att undersöka effekterna på utvecklingen av barnets hjärna

Av redaktionen

Källa: Sciencealert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons