Livsmedelsverket: Vi måste öka intaget av D-vitamin | Kurera.se

Livsmedelsverket: Vi måste öka intaget av D-vitamin

De som inte äter fisk eller mat som berikats med D-vitamin kan behöva ta tillskott, det gäller även de som inte är ute i solen tillräckligt. Detta enligt Livsmedelsverket som nu uppdaterar sina rekommendationer.

En ny undersökning som Livsmedelsverket har gjort visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist. Konsekvenserna är allvarliga och Livsmedelsverket vill nu ta till krafttag för att öka intaget av D-vitamin.

 

Skärpta rekommendationer om tillskott
Det görs dels genom en mer utbredd obligatorisk berikning av D-vitamin i ett större antal livsmedel, dels genom att se över råden till personer som av olika anledningar riskerar få i sig för lite D-vitamin.

Enligt Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket har myndigheten nu förtydligat vilka grupper som kan behöva tillskott. Särskilt viktigt är det för de som tillhör riskgrupperna.

LÄS OCKSÅ: Tips för att motverka benskörhet

De fyra riskgrupperna
• Alla barn yngre än 2 år
• Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter
• Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering
• Äldre över 75 år

LÄS OCKSÅ: D-vitaminbrist kan orsaka allvarliga sjukdomar

Finns naturligt i fisk och skaldjur
Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för D-vitamin, liksom ägg, kyckling och annat kött, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Fler livsmedel berikas
Som Kurera tidigare rapporterat ska fler livsmedel än tidigare berikas med D-vitamin. Flera sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredmjölk samt matfetter omfattas. Dessutom har vitaminnivåerna höjts jämfört med tidigare. När fler produkter berikas kommer det bli lättare att få i sig tillräckligt genom maten men många kan trots det behöva ta tillskott.

 

LÄS OCKSÅ: 16 viktiga forskningsfakta om D-vitamin

D-vitamin bildas i huden
D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Det bildas i huden genom solbestrålning, men effekten minskar med åldern.

Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, även kallad "engelska sjukan". Hos barn visar sig sjukdomen genom att individen får ett mjukt och missformat skelett. Vuxna kan drabbas av benuppmjukning, osteomalaci, som bland annat ökar risken för benbrott. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Livsmedelsverket

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.