Evelina Göransson driver den populära bloggen Evelinas Ekologiska, där hon skriver om hälsa, miljö, ekologisk hudvård och mat, växter, örter, bakverk utan gluten och raffinerat socker – och om sitt liv i vackra Hälsingland. Vi blev nyfikna på Evelina och på vad som inspirerar henne. Här berättar hon om vad god hälsa är för henne, varför eko är viktigt och om vad som driver henne i bloggskrivandet.
1. Du skriver mycket om ekologiskt, hälsa och naturligt i din blogg. Vad är det som driver dig i det och vad fick dig att starta bloggen?
– Ett intresse för hälsosam kost har funnits med mig sedan jag var tonåring. Intresset växte och jag började experimentera med att göra hälsosamma bakverk, pressade juicer och började äta tillskott – spirulina var ett av de första tillskotten jag åt. Sedan började jag intressera mig mer för örter och ekologisk hudvård. Det ledde till att jag gick utbildningen till ekologisk hudvårdsterapeut via Axelsons. Utbildningen gav mig mersmak gällande sambandet vad vi äter, hur vi mår och hur det uttrycker sig i huden. Jag arbetade på hälsocafé och i hälsobutik under några år och gjorde min första detoxkur. Det var då jag tog bort gluten från min kost och insåg hur bra jag mådde utan. Bloggen startade jag för att jag ville dela med mig av mina kunskaper och inspirera andra. Inspirera till att göra hemmagjord hudvård, handla ekologisk mat, plocka örter och vara i naturen, baka glutenfritt, prova olika smoothies och färskpressade juicer och helt enkelt ta hand om oss själva och miljön.
2. Vad är god hälsa för dig?
– En balans mellan att äta bra mat, motionera, sova, vara kreativ, umgås med fina människor, ha egentid och vara ute i naturen.
3. Hur ser en vanlig matdag ut för dig?
– En vanlig matdag börjar med en god frukost som ofta består av nybakat glutenfritt bröd med sallad/groddar och kokt ägg, en smoothie eller färskpressad juice och te eller kaffe till. Till lunch och middag blir det ofta en linsgryta, en matig sallad eller bönbiffar med råris/quinoa. Mycket färska grönsaker till! Jag äter en glutenfri kost utan raffinerat socker och sparsamt med mjölkprodukter. Mestadels vegetariskt och en del raw food.
4. Hur håller du dig helst i form?
– Jag promenerar mycket, börjar gärna dagen med en tidig morgonpromenad. På helgerna blir det ofta långa skogspromenader. Springturer med tillhörande kvällsdopp kommer det också bli mycket av i sommar.
5. Hur tänker du kring hälsa och egenvård?
– Mina favoriter när det kommer till tillskott är nässelpulver och nyponpulver, de mår jag väldigt bra av att äta regelbundet. Sedan är bra fettsyror viktiga också, det får jag i mig genom att äta bland annat chiafrön, kokosolja och linfrön. Jag tror att vissa tillskott är bra att ta regelbundet, som dem jag nämnt ovan exempelvis. Sedan tror jag att vi i perioder i livet kan behöva ta olika tillskott.
6. Varför tycker du att man ska välja ekologiskt?
– Jag vill nästan vända på frågan, varför ska vi äta besprutad mat? Det är den maten som borde ha en varningssymbol och ekologisk mat borde inte ha en särskild märkning utan vara en självklarhet. Det kommer ständigt nya fakta om besprutad mat kopplat till sjukdomar och miljöförstöring.
7. Vad är ditt bästa hälsotips?
– Lyssna på kroppen och ta hand om dig. Tillåt dig själv att vara ledig och inte göra något speciellt ibland. Var ute i naturen, promenera, andas.
Av Emma V Larsson