Har du kanske undrat om det finns något annat du kan göra för att förhindra hudcancer än att smörja in dig med solskyddskräm? En ny studie tyder på ett ökat intag av livsmedel rika på A-vitamin kan hjälpa.
En studie som omfattade cirka 125 000 amerikaner fann att personer med det högsta intaget av A-vitamin minskade risken för skivepitelcancer med cirka 15 procent. De flesta av dem fick sitt A-vitamin genom kosten.
Finns i grönsaker och lever
Dessa fynd visar på ytterligare ett skäl för att äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönt enligt forskarna som menar att A-vitamin från växtkällor är säkert för alla. Hälsosamma källor för A-vitamin är bland andra sötpotatis , cantaloupe, morötter, blackeyebönor, röd paprika, broccoli, spenat, mejeriprodukter, fisk och kött och då särskilt lever enligt US National Institute of Health (NIH).
Samlas i fettcellerna
A-vitamin är ett fettlösligt vitamin, viket betyder att den kan ansamlas i fettcellerna och vuxna bör inte ta mer än 10 000 internationella enheter av A-vitamin dagligen. För höga halter A-vitamin från kosttillskott och vissa animaliska livsmedel kan öka risken för benskörhet och höftfrakturer.
LÄS OCKSÅ: Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”
Deltagarna rapporterade om sin kost
Skivepitelcancer är en vanlig typ av hudcancer. Så många som 11 procent av amerikanerna väntas drabbas under sin livstid, enligt forskarna. Det förekommer främst på hudområden som utsätts för mycket solljus, såsom ansikte och huvud. Studien inkluderade data från mer än 75 000 kvinnor i 50-årsåldern. Deltagarna gav information om sin genomsnittliga diet och i vilken omfattning de använde sig av tillskott.
LÄS OCKSÅ: “Så skyddar du huden från att åldras i förtid”
Störst effekt genom kosten
De med höga nivåer av A-vitamin tenderade att vara äldre, de tränade också mer och konsumerade även i mindre utsträckning alkohol eller koffein. Kvinnor med höga nivåer av A-vitamin var också mer benägna att använda hormonersättningsmedel.
Nästan 4 000 personer drabbades av skivepitelceller vid en uppföljning efter 25 år. Det genomsnittliga dagliga vitamin A-intaget var cirka 7 000 IE dagligen för den lägsta gruppen. Den högsta låg på över 21 000 IE dagligen, varav det mesta kom från kosten. Enligt forskarna innebar dock inte ett ökat intag i form av tillskott någon minskad risk.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du huden mot solen – med rätt näringsämnen
Särskilt skyddande för de i riskzonen
Vitaminet verkade vara ännu mer skyddande för de med många födelsemärken och de som haft en solbränna som resulterat i blåsor i barndomen eller tonåren. Trots att studien inte var utformad att bevisa orsak-och-verkan menar forskaren som lett studien att A-vitamin bidrar till att hålla hudceller friska, och att det kan vara skälet till att det kan koppas till en lägre risk för hudcancer. Men varnar samtidigt för att inte sluta med solskydd, för även om de som äter en hälsosam kost full av A-vitamin, behöver solskydd utomhus soliga dagar.
Av redaktionen
Källa: MedicalXpress