Annons

Experten: ”Hälsa börjar i magen!”

Bli vän med din mage om du vill få bukt med IBS, inflammationer, övervikt och andra sjukdomstillstånd. Näringsfysiologen David Jonsson är trött på att vi stirrar oss blinda på enskilda näringsämnen och räknar kalorier. Hans budskap är att du först och främst ska ta hand om tarmen och bli magsmart.

Redaktionen

28 maj, 2016
Experten: ”Hälsa börjar i magen!”
Dela inlägget

Bli vän med din mage om du vill få bukt med IBS, inflammationer, övervikt och andra sjukdomstillstånd.
Näringsfysiologen David Jonsson är trött på att vi stirrar oss blinda på enskilda näringsämnen och räknar kalorier.
Hans budskap är att du först och främst ska ta hand om tarmen och bli magsmart.

Var fjärde svensk har någon form av återkommande problem med magen och tarmen.
Från att ha varit det organ som det har talats minst om har tarmen kommit på tapeten. Den senaste forskningen visar att om mage och tarm inte mår bra påverkar det precis hela kroppen. Det är den bakomliggande orsaken till att David Jonsson skrev boken Magsmart. Han är näringsfysiolog och vill att vi ska lära oss om sambandet mellan magen, hjärnan och alla de viktiga bakterierna som finns i kroppen.
– Jag försöker inte på något vis skapa en ny kostreligion eller diet. Men jag vill försöka ändra på sättet som vi pratar om kost och näringslära. Jag vill gå bort från fokus på exakt hur mycket kolhydrater och fett du äter och istället gå på djupet och se maten som en helhet. Om du på allvar vill ta kontroll över din hälsa så är det i magen du måste börja, förklarar David.

Läs också: 5 saker alla borde veta om magen

Tarmbakterierna har ett samband med vikt, hjärthälsa, depression och autism
David var förr ganska ointresserad av tarmarna. Som näringsfysiolog tyckte han att det intressanta uppstod när maten brutits ner till näring och tagits upp i blodet. Men forskningen visar tydligt idag att tarmbiotans sammansättning kan sättas i samband med alltifrån övervikt, diabetes, fettlever och hjärtsjukdom till depressioner, schizofreni och autism.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Annons

David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken "Magsmart"
David Jonsson, hälsoutvecklare och aktuell med boken ”Magsmart”

Gynna tarmens ekosystem
David förklarar att den i särklass vanligaste typen av magproblem är det som med ett samlingsnamn kallas IBS. Det är ett syndrom, det vill säga en samlingsdiagnos för ett antal olika besvär.
– IBS är alltså inte bara en sjukdom och det finns inte bara en lösning. Flera saker kan samverka och det kan kopplas till tarmbiotan, bakterier som bildar gas och det kan även vara psykologiskt betingat. Det handlar oftast inte om att bara undvika ett specifikt livsmedel.
Genom att se till att gynna tarmens ”ekosystem” kan man komma till rätta med mycket.

Bakterierna – våra allierade
Tarmbiota är samlingsnamnet på de bakterier och mikroorganismer som lever i tarmen. Det utgör ett ekosystem som påverkar hur vi mår, hur mätta vi är, om vi är stressade, deprimerade eller lugna. I mag- och tarmkanalen finns 100 biljoner bakterier – och de flesta är faktiskt våra allierade. Om man skulle ta bort en tredjedel av alla bakterier i vår tarm, skulle det få förödande konsekvenser för ekosystemet.
– För en god hälsa är vi beroende av att ekosystemet i tarmen fungerar som det ska, sammanfattar David.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Utarmad tarmbiota vanligt vid sjukdom
Tarmbiotan kan påverkas negativt av såväl kost, som andra livsstilsval. Vid olika sjukdomstillstånd är det vanligt att tarmbiotan är utarmad.
– Om en frisk person har 1000 olika arter bakterier, kanske en sjuk person bara har 500. Vill man ha god hälsa är det därför rimligt att man försöker vara magsmart och gynna ekosystemet av goda bakterier i tarmarna.

”Fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter”
Ska man komma till rätta med magbesvär gäller det att se hela individen och inte tro att en enda förändring kommer att lösa problematiken.
– För att komma till rätta med IBS eller andra magproblem behöver en del lägga om kosten eller sin livsstil. Andra behöver faktiskt KBT eftersom fel tarmbiota kan ge negativa psykologiska effekter och vice versa. Det är svårt att veta vad som kommer först. Antingen är jag stressad och skapar en dålig miljö i tarmen, eller så blir jag stressad av en sämre miljö i min tarmflora.

Annons

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Stress påverkar tarmen
Något som verkligen bråkar med tarmbiotan är just stresshormoner. Ett viktigt steg att ta för tarmens skull är alltså att stressa mindre och att ta hand om sig. Ett annat viktigt steg är kosten.
– Maten är ett extremt viktigt verktyg. Det handlar egentligen om att mata de bakterier som du vill ska växa och att svälta de bakterier du inte vill ska dominera i tarmfloran. Socker och annan processad mat är inte de hälsofrämjande bakteriernas favoritföda. Det gynnar istället bakterier som utsöndrar ämnen som ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes, fettlever och andra inflammatoriska tillstånd. Samtidigt verkar de kunna förstöra våra mättnadssignaler och göra oss hungriga på mer skräp.

Frossa i fibrer
Och vad är rätt sorts mat? Jo, de goda bakterierna suktar efter livsmedel rika på de sorters fibrer som de kan bryta ner: grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, bönor, linser, havregryn, råris och andra oprocessade vegetabilier. Även rätt sorts fett och protein verkar spela roll och det ska komma från hela vegetabilier, fisk och fågel och inte alltför stora mängder rött kött.
– Jag skulle råda en person med magproblem att främst lägga om kosten samt att analysera hur man äter den. Är man stressad äter man lätt för snabbt och på språng. Du ska sitta ned, låta matsmältningen ta den tid den behöver. Om du får kontroll över måltidsituationen, det vill säga vad, hur och när, då kan du få god hjälp av det.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Många hjälpta av glutenfri kost
En del med IBS anser sig må bättre utan gluten. Majoriteten av Davids IBS-drabbade klienter har blivit hjälpta av en glutenfri kost.
– Det behöver inte vara så att de faktiskt är glutenintoleranta. Studier har visat att glutenkänsliga personer kanske i själva verket är FODMAP-känsliga. När man ger stora grupper av personer som upplever sig som glutenkänsliga FODMAP-fri mat blir de flesta betydligt bättre och blir inte heller sämre om man ger dem rent gluten. Man kanske blir bättre av att undvika gluten, men det är sällan bara den pusselbiten som behövs.

Viktigt med små steg
Alla små steg är bra och att bara byta ut ett livsmedel kan göra skillnad.
– Till exempel om du byter ut sylten mot frysta bär. Allt eller inget fungerar oftast inte, utan det är de små stegen som är viktiga. Man måste jobba med hur livet faktiskt ser ut och inte skapa en fantasibild.

Läs också: Enzymer – för en fungerande matsmältning och bättre hälsa

Överviktig? Det kan vara dina tarmfloras fel
En annan vanlig effekt av obalans i tarmfloran är övervikt. Många nöjer sig med förklaringen att man äter mer kalorier än vad man gör av med, men den orsaken köper inte David.
– Vikten blir ett problem på grund av flera faktorer, som brist på fysisk aktivitet, fel kostmönster och ätbeteende samt obalanserad livsstruktur. Kaloririk mat är lättillgänglig och lätt att överäta, dessutom kan den göra att kroppen får svårt att känna en naturlig mättnad. Balansen är skadad.

Vikthormonet ghrelin produceras i magen
Ny forskning visar att en viktig pusselbit till övervikten kan finnas i våra magar. Hos friska, normalviktiga personer styrs kaloriintaget av ett samspel mellan hungersignaler och mättnadssignaler. Detta fungerar för de flesta bra. Personer som inte tänker nämnvärt på vad de stoppar i sig är ofta viktstabila år efter år. I magsäcken produceras ett hormon som heter ghrelin. Ghrelin fungerar som en signal att det är dags att börja äta och ger också sug efter energirika livsmedel.
– Och det är bara ett av flera hormon som inverkar på hunger och mättnad. Finns det en obalans i tarmen så kan de här ämnena sända helt fel signaler om vår aptit. Viss forskning visar att överviktiga personer delvis blir det på grund av deras tarmbiota. Donerar man bakterieuppsättningen från överviktiga till normalviktiga så lägger de sistnämnda snabbt på sig kilon.

Läs också: Dina tarmbakterier påverkar vilken effekt du får av din diet

”Satsa på hel mat”
Istället för att fokusera på optimal fettförbränning, eller exakt mängd kolhydrater, fett eller protein, är det alltså viktigare att äta på ett sätt som förbättrar din hälsa och gör det lättare att äta smart och hålla vikten. Det gör man genom att låta de goda tarmbakterierna ta över. Samtidigt vill du svälta ut de bakterier som orsakade problemen med mättnadssignalerna. Stress, för lite sömn och dålig kost – allt riskerar skada tarmfloran och därmed ge dig probem med IBS, inflammation eller övervikt.
– Egentligen blir det hela en ond cirkel och det finns ingen enkel lösning. Om du stressar så skadas ditt sömnmönster, du tenderar att äta mer socker och orkar inte röra på dig lika mycket. Allt går hand i hand. Det handlar mer om beteenden än om en viss diet som ska hållas. Det du kan göra, både vid övervikt, svullen mage eller gaser, är att undvika stress och se över din livsstil. Det behöver det inte vara svårt, ät hel mat.

Läs också: Antibiotika slår ut tarmfloran och påverkar BMI – för resten av ditt liv

Skippa processade livsmedel
Med hel mat menar David kost som inte är processad, man ska äta så naturligt som möjligt.
– Det är enkelt och utan förbud. Du måste inte äta rätt till 100 procent, utan ta steg i rätt riktning, ju fler steg desto bättre blir det. Fråga dig själv vad du kan äta som underlättar för dig att göra bra val. Vad mättar? En bra hållpunkt är att tänka att vi vill öka mångfalden av goda bakterier i tarmen.

Av Emma V Larsson

Gillar du att läsa och följa denna typ av artiklar så följ oss på Facebook:

Annons
Fakta

Fakta

Namn: David Jonsson
Gör: Näringsfysiolog och hälsoutvecklare. Jobbar på Pauluns Näringscenter med utbildning av kostrådgivare. Föreläser och coachar.
Bor: Stockholm
Tränar: Triathlon. Har tävlingssimmat i många år.
Aktuell med: Boken Magsmart och bloggar på magsmart.se

Annons