Zarah Öberg

Expertens jultips: “Fokusera på dina relationer”

Ända fram till självaste dopparedagen låter vi våra experter tipsa om hur du får en stressfri jul med hälsan i behåll.
Näringsrådgivaren Zarah Öberg uppmanar oss att undvika den kommersiella hetsen och istället lägga vårt fokus på våra relationer.

Istället för att lägga hela december månad på att stå värd för olika mingel, leta de perfekta klapparna och planera dignande julbord kan du lägga din energi på dina relationer, tipsar Kureras näringsexpert Zarah Öberg om.

LÄS OCKSÅ: Res bort i jul – här är reseexperternas guldkorn

Strunta i det kommersiella
Hon berättar att hennes familj har gjort ett medvetet val att strunta i det kommersiella kring julen, och istället väljer att se det som en tid för att ta extra hand om varandra och mysa med tända ljus i vintermörkret.
– Vi brukar alltid fokusera på en utrensning både i hemmet och inom oss, vid tid för jul och nytt år. Vi engagerar oss också mycket i i familjer som har det svårt och våra barn får skänka julklappar till stadens kyrkor för att de tidigt ska lära sig vad som är viktigt. Det gör julen till en väldigt fin tid för oss, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”

Jobba med kraven
Men om det blir för mycket - så tillåt dig att pausa och vila. Kroppen vet vad den ska göra för att hela sig, och är man trött så behöver man vila.
– Boka inte upp otalet saker och besök i tid och otid, utan jobba med kraven på dig själv och hur du "tror" att julen ska vara. Ofta ligger förväntningarna hos oss själva.
Det är okej att frossa under december – men se till att det är av rätt saker.
– Viss julmat är riktigt bra, såsom ägg och lax. Undvik dock halvfabrikat med tillsatser. Använd ekologiska råvaror, ge smak med färska örter, söta med honung och frukt istället för socker, och gör du egen rödbetssallad - koka ekologiska rödbetor och byt majonnäs mot solrosmajonnnäs . Tänk gärna på att julen inte behöver vara synonymt med överflöd.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Låt inte julen bli en skuldfälla”

Hoppa över alkoholen
Zarah Öberg slår också ett slag för en vit jul, då hon poängterar att alkohol förstör julen för många familjer och framförallt för barnen.
– Hoppa gärna över alkohol, både för barnen och hälsans skull. Det finns också bättre alternativ till julmust, exempelvis naturfrisks julmust som är baserad på ekologiska frukter och bär.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.

Sofia har hittat sin hudvård

Hälsa

Sofia Marklund har haft problem med sin hud i många år och aldrig hittat en hudvårdsrutin som funkar – förrän nu. Efter bara några veckor med en svensk serie av veganska produkter både ser och känner hon skillnad.

 

Camilla kan springa med hundarna igen

Hälsa

När Camilla Hallgren såg hur hennes hundar blev piggare och rörligare i lederna av ett tillskott med musselextrakt så bestämde hon sig för att prova själv. Artrosen i ett knä som hindrat henne att leva ett aktivt liv är nu helt borta. Nu springer hon milen utan problem igen.

Går det att träna bort gäddhänget?

Hälsa

Kroppen förändras efter en graviditet, en viktnedgång och samband med klimakteriet. Utebliven fysisk aktivitet och sämre kosthållning sätter också spår på kroppen. En sak som kan uppstå är överskottshud – och något kvinnor ofta pratar om är gäddhänget, som plötsligt blivit påtagligt. Men går det att få bort gäddhänget? Vi frågade vår träningsexpert Monika Björn, som har flera goda råd att ge.

 

Åsa: ”Jag har fått min kropp tillbaka”

Hälsa

Två graviditeter gjorde huden på Åsa Engströms mage slapp och skrynklig. Och när hon hade gått ner 42 kilo såg magen ut som ett russin. En kräm med ämnen som stramar upp huden, gjorde skillnad. Hård träning förbättrade resultatet – så mycket att Åsa ställde upp i en Bikini Fitness-tävling!

Hälsointresse-boom i coronakrisen

Hälsa

Vi har fått ett större hälsointresse under coronapandemin, i alla fall om man får tro statistiken från magasinappen Readly – där läsandet av hälsomagasin har ökat markant jämfört med i fjol. Det här intresserar oss mest just nu.

9-halsopoddar-for-hangmattan

9 hälsopoddar för hängmattan

Hälsa

Oavsett om du sitter på bryggan, cyklar till jobbet eller vilar i hängmattan är det härligt med en inspirerande podd i lurarna. Här ger vi dig tips på sommarens skönaste lyssning med fokus på hälsa och välmående.

 

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.