Här är ett gott recept på wraps i rawfoodstil, skapat av rawfoodinspiratören Erica Palmcrantz Aziz.
– Jag gör ofta massvis med falafelbollar när jag ändå är igång, torkar i torkugnen och fryser sedan in. Lätta att ta fram när jag är hungrig, de tinar på en kvart, eller lägg dem i torkugnen om du vill ha dem lite ljumma, skriver Erica i sin bok ”Mitt nya rawfoodkök”.
Fakta
Receptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz och hennes bok ”Mitt nya rawfoodkök”.
Har du ingen torkugn kan du ändå vara lugn, lovar receptmakaren. Du kan använda en vanlig ugn på låg värme. Max 42 grader för att inte förstöra näringen.
Varianter på receptet: Byta ut solroskärnor och mandelmjöl mot tahini (sesamfrön som malts till en pasta. Reds. anm.), om du gillar besk smak.
Gillas starka smaker rekommenderar Erica alternativet att strö i lite chilipulver eller en nypa kajennpeppar.
Ingredienser
Falafel
3 dl kikärtor (blir 6 dl blötlagda)
1 dl solroskärnor
1 dl mandel
1 vitlök
1 msk tamari
½ dl olivolja
en nypa salt
1 tsk citronpeppar
2 tsk spiskummin
Wasabimajjo
2 dl cashewnötter
1 ½ dl vatten
1–2 tsk wasabipasta
► Läs också: 7 frågor och svar om raw food
Till servering
Blad från ett vitkålshuvud (1 blad per person)
½ rättika
2 morötter
1 gurka
► Läs också: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av rawfood
Gör så här
Falafel
Blötlägg kikärtorna 12 timmar och grodda dem sedan i ett dygn. Mixa solroskärnor och mandel till ett mjöl. Har du inte en höghastighetsmixer så gör falafeln i en matberedare. Tillsätt kikärtorna och övriga ingredienser och mixa till en smet som du formar till falafel.
Lägg falafeln på rutnätsplåten och torka i 24 timmar. Går bra att förvara i kylen i cirka en vecka och flera månader i frysen.
Wasabimajjo
Mixa ingredienserna till en slät sås.
Till servering
Grovriv rättika och morot. Skär gurkan i smala stavar. Ta ett vitkålsblad och fyll med morot, rättika, gurka och 2-3 falafel. Häll på wasabimajjo och forma med handen till en wrap.
► Läs också: Så får du en kickstart med superfoods