Mellan en och två miljoner svenskar lider av den kroniska magåkomman IBS – att samtidigt lida av stress och oro hör inte till ovanligheterna och kan förvärra besvären ytterligare. Fysio- och KBT-terapeuten Åsa Österlund förklarar hur det hänger ihop och delar med sig av sina bästa tips för att lindra stressen och oron.
Många av oss utsätts för stress i vardagen, men hur vi reagerar på det är väldigt individuellt. Det är inte ovanligt att stressen märks av i magen och hos IBS-patienter är den kopplingen ännu tydligare.
–För dem kommer ofta svåra magbesvär som ett brev på posten när de känner stress eller oro, säger Åsa Österlund, fysio- och KBT-terapeut.
Kommer IBS av stress eller tvärtom?
Enligt Åsa Österlund kan stress vara en av flera orsaker till IBS. Många med IBS upplever stress i situationer som de utan IBS normalt inte upplever på samma vis. Att vara bortbjuden på middag eller att äta på restaurang och därmed inte ha kontroll på vad en måltid innehåller, kan vara en stark stressfaktor för de med IBS menar Åsa.
Behovet att ha tillgång till en toalett och oron för konsekvenserna om man inte hinner dit, är en annan situation som är stressande, förklarar hon.
LÄS OCKSÅ: Magspecial: 5 tips vid IBS och stressmage
Fysiska förklaringar till IBS-relaterad stress
Det finns även rent fysiska förklaringar till att IBS-patienter ofta lider av stress och oro. Kopplingen mellan hjärnan och tarmen väcker allt större intresse och det forskas en hel del på området. Till exempel styrker en färsk österrikisk studie av IBS-patienter kopplingen och konstaterar att överflöd av vissa bakteriestammar i tarmen kan länkas till olika psykiska besvär, som stress, oro och ångest.
Koppling mellan tarmen och psykisk hälsa
Åsa förklarar hur psykiskt välmående hänger ihop med tarmen och IBS:
– Magen är som vår “andra hjärna” och har stor påverkan på välmåendet. Forskning har visat att magen och hjärnan kommunicerar via det autonoma nervsystemet. Samtidigt har man hittat serotonin-receptorer i tarmarna och visat att 95 procent av kroppens serotonin produceras i tarmen. Det innebär att exempelvis depressioner påverkas mycket av hur tarmen mår, säger Åsa.
LÄS OCKSÅ: Probiotika fick ordning på Sebastians IBS-mage
Ökad kunskap kan hjälpa många
Med kunskap om kopplingen mellan IBS och stress, och med verktyg för stresshantering, skulle fler drabbade kunna bli hjälpta menar Åsa.
– Kunskap och förståelse är A och O. När man har kunskap är man medveten om vad som sker i kroppen och då kan man se samband och blir inte orolig när det händer något, när man känner något, säger Åsa som menar att maktlöshet och kunskapsbrist triggar oro.
– Många patienter som jag träffar undrar varför de aldrig fått lära sig om stress och hur kroppen reagerar på stress. Först då kan man lära sig strategier för att motverka reaktionerna och minska stresspåslagen, avslutar Åsa.
LÄS OCKSÅ: Dietisten: “Lider du av IBS? Ta hjälp av FODMAP!”
Vilket är de bästa sätten att lindra oro och ångest hos IBS-patienter?
– Det finns inte bara en väg att gå, en rätt väg. Det finns flera möjligheter och många bra sätt.
Åsa ger följande exempel:
• KBT som innebär att man identifierar tankar och vad som styr oss. När man förstår sina tankar och dess påverkan kan man hitta strategier för att förändra dem och därmed resultatet.
• Fysisk aktivitet. Finns ny forskning som visar att ju mer muskelmassa man har desto bättre skydd har kroppen mot stress.
• Kostförändring.
LÄS OCKSÅ: Internetbehandling kan hjälpa unga med IBS-mage
Fem tips till dig med IBS som lider av stress, oro eller ångest
1. Våga tänka tankarna, slå inte bort dem. Tankar är inte farliga. Våga reflektera och förstå dem.
2. Bli medveten om kroppen och vad som händer i kroppen. Försök bryta genom medvetenhet. Till exempel, känner du att du andas snabbt, bryt och medvetet andas långsammare.
3. Fokusera på det som gör att du mår bra och tycker är roligt. Flytta fokus till det positiva.
4. Ta regelbundna pauser.
5. Värna om ditt sociala liv, vänner och relationer. Forskning visar på att de som har ett bra socialt liv mår bättre och lever längre.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Åsa Österlund
Yrke: Fysio- och KBT-terapeut, arbetar med ett digitalt vårdprogram för IBS patienter.
Hemsida: Tummylab.
Fakta
Om IBS
IBS, Irritable Bowel Syndrome, eller så kallad “känslig tarm”, är en störning i magtarmkanalens funktion som främst ger buksmärtor, förstoppning, diarré och gasbesvär.
Men även andra nära relaterade besvär som trötthet och depression är vanliga, med nedsatt livskvalitet som följd. IBS har blivit en folksjukdom som idag drabbar omkring
15-20 procent av den svenska befolkningen, enligt mag- och tarmförbundet. IBS kan inte diagnostiseras genom laboratorieprover, utan kräver noggrann genomgång
av symptom samt att utesluta andra sjukdomar som orsak till besvären. Orsaken till IBS är ännu inte känd och det finns inte någon medicin som botar. Men kliniska studier visar
tydliga kopplingar mellan kost och livsstil, varför den behandling som vården erbjuder är fokuserad på dessa områden.
Källa: Mag- och tarmförbundet och 1177 Vårdguiden