En ny studie visar att fettrik kost kan leda till insulinresistens – ett förstadie till diabetes. Upptäckten kan leda till nya test- och behandlingsmetoder för diabetes typ 2.
Tidigare studier har visat att en kost med högt fettinnehåll har en påverkan på matsmältningssystemet. Med det i åtanke försökte forskarna ta reda på hur den totala tarmhälsan påverkades av det vi äter. Och man upptäckte att livsmedel med högre fetthalt skapar olika reaktioner i tarmsimmunsystemet, vilket i sin tur kan påverka andra processer i kroppen.
Fetma orsakar inflammation
Fetma orsakar inflammation som ett resultat av hur tarmens immunsystem svarar på vissa bakterier och man upptäckte att det vid fetma finns färre av en viss typ av celler i tarmen som producerar en antikropp som heter IgA. IgA produceras naturligt av våra kroppar och är avgörande för att reglera bakterier som lever i tarmen. Det fungerar som en försvarsmekanism som hjälper till att neutralisera potentiellt farliga bakterier som drar nytta av förändringar i miljön som till exempel uppstår när vi konsumerar en obalanserad eller fet diet.
LÄS OCKSÅ: Vanliga gifter som kan utlösa diabetes
Fet mat gav lägre IgA-nivåer
Andra tester har visat att IgA-nivåerna påverkades av kosten. De vars kost innehöll mycket fett tenderade att ha lägre IgA-nivåer, vilket kan påverka kroppens förmåga att motverka sjukdomar som diabetes. Nu hoppas man på att hitta ett sätt att öka produktionen av IgA för att kunna kontrollera bakterier kopplade till inflammation och i slutändan insulinresisten.
LÄS OCKSÅ: Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2
Kan leda till nya behandlingsmetoder
Framöver kan detta arbete utgöra grunden för nya biomarkörer i tarmen och nya behandlingar mot fetma och dess komplikationer, som insulinresistens och typ 2-diabetes hoppas forskarna.
LÄS OCKSÅ: Svensk forskning: “Bakterier kan ligga bakom diabetes typ 1”
Diabetes typ 2 syns 20 år i förväg
Härom året upptäcktes även att man kan se varningstecken på diabetes typ 2 så långt som två decennier innan patienten får en diagnos. Det är därför enligt forskarna nödvändigt att tidigt uppmärksamma kända riskfaktorer som insulinresistens, kroppsmassaindex (BMI) och fasteblodsocker och vidta nödvändiga åtgärder för att undvika att symtomen eskalerar för att förhindra insjuknande i diabetes.
Av redaktionen
Källor: Consumer affairs, Science Daily och Nature