Så mycket som var tionde man har problem med för tidig utlösning. Det visar en stor undersökning om sexualitet. Men vad är egentligen ”för tidigt”? Och vilken hjälp finns att få?
Det är det danska Projekt Sexus från 2019, som är världens största befolkningsundersökning om sexualitet, som slår fast att 10 procent av sexuellt aktiva män upplevt problematik med för tidig utlösning som återkommer ofta.
Förödande för självförtroendet
Och för tidig utlösning kan dessvärre vara helt förödande för många mäns självförtroende och sexliv. Både när de onanerar och är tillsammans med en partner.
– Det kan skapa så pass mycket skamkänslor hos mannen i fråga att han helst vill undvika sex helt och hållet, bara för att slippa det nederlag som upplevs vid för tidig utlösning,” berättar sexologen och parterapeuten Ditte Winkel i ett pressmeddelande från webbshoppen Sinful.
LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50
Hon menar vidare att män som lever i fasta förhållanden också upplever att deras partner helt kan ge upp tanken på ett sexliv, och att det till slut blir omöjligt att kommunicera om ämnet sinsemellan för att det är så präglat av frustration och vanmakt.
”För tidigt” – en tolkningsfråga
Enligt RFSU är den medicinska bedömningen av tidig utlösning att inte kunna genomföra ett samlag längre än 1-2 minuter. Men ”för tidigt” är samtidigt en tolkningsfråga, för en del kan det handla om att man kommer i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginala samlag och att man i de situationerna inte lyckas ha penetrerande sex så länge som man vill. Den tidiga utlösningen upplevs också av många som avhängig partnerns sexuella tillfredsställelse.
LÄS OCKSÅ: 10 tips för att värda din relation
Det är oftast heterosexuella par som söker hjälp för för tidig utlösning. Men många verkar ha en förutbestämt bild av hur långt ett genomsnittligt vaginalt samlag är och ”bör” vara, som kanske inte stämmer med verkligheten. Genomsnittssamlaget ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kanske förvånar många.
Terapi kan hjälpa
Det finns olika hjälpmedel att ta till för män som lider av för tidig utlösning. Ett exempel är samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. I dessa samtal är teman som stress, prestation, självkänsla och relationer ofta viktiga att närma sig. Samtalsterapin kan också kombineras med råd och upplysningar för att öka kroppskontrollen genom ökad kroppskännedom. Det finns också ett godkänt läkemedel, ett så kallat SSRI-preparat, serotoninåterupptagshämmare.
LÄS OCKSÅ: Parterapi online ska rädda sexlivet efter prostatacancern
En ”utlösnings-PT”
En nyhet som skulle kunna kallas en personlig tränare som motverkar tidig utlösning, kommer från en grupp spanska experter som efter fem års forskning utvecklat en ”appstyrd onanerare”. Myhixel är en onaniprodukt med värmefunktion och vibrationer vars effekt är vetenskapligt dokumenterad. Genom en tillhörande gratisapp ger den vägledning genom olika spelelement som sätter ihop personliga övningar att göra själv eller med sin partner, som ska ge mannen mer kontroll över sin utlösning och alltså få honom att hålla ut längre i sängen. Produkten testades av 500 män under fyra år och de senaste resulataten visar att 56 män i genomsnitt kunde tredubbla sin uthållighet genom att använda mojängen och undersökningen har publicerats i den internationella, medicinska tidskriften The Journal of Sexual Medicine.
Källa: RFSU och angiva källor i texten.
Av Carolina Eriksson