EU-kommissionen föreslår att max två procent av det fett som finns i livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Det skulle innebära samma gränsvärde för transfett som Nyckelhålsmärkningen haft sedan 2009.
Transfetter har bland annat kopplats till höjda halter i blodet av det onda LDL-kolesterolet och minskade halter av det goda HDL-kolesterolet. Vilket i sin tur anses öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Myndigheter vill därför minska mängden transfett i maten så mycket det går.
”Glädjande nyheter”
EU-kommissionens nya förslag innebär en sänkning till samma låga nivå som gäller för den svenska nyckelhålsmärkningen. För att ett livsmedel ska få märkas med nyckelhålet får max två gram per hundra gram fett vara transfett. Så har reglerna sett ut sedan 2009. Irene Mattisson senior risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket tycker att det är mycket glädjande att EU-kommissionen föreslår en gräns för transfett.
– Livsmedelsverket har länge önskat regler som begränsar mängden transfett i alla livsmedel, även de som inte kan nyckelhålsmärkas, säger hon i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Vad du bör veta om blodfetter
Sänker nivån även för storkonsumenter
Om reglerna genomförs beräknas även de som nu äter mat med mest tillsatt transfett komma ner till de nivåer som WHO rekommenderar – att högst en procent av energiintaget kommer från transfetter. Mest industriellt transfett finns i importerade kakor, kex och chips.
Förslaget skickas nu till Europaparlamentet som får tre månader på sig att granska det innan kommissionen kan gå vidare med processen.
LÄS OCKSÅ: Är ost en del av en hälsosam diet?
Industriellt och naturligt transfett
Transfett bildas när flytande växtoljor härdas, det bildas även naturligt hos idisslande djur men då i väldigt små mängder. Svenska livsmedelsföretag har sänkt mängden industriellt framställt transfett kraftigt men i livsmedel från andra länder, både inom och utanför EU, förekommer fortfarande höga halter av transfett.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!