Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.
Den alltmer pålästa och medvetna konsumenten får hälsobranschen att förändras i snabb takt. Många användare av näringstillskott kräver nu en hållbar produktion såväl som renare produkter, både för sin egen hälsas skull men också för miljön. Ett företag i framkant i frågan är brittiska Terranova. Företaget är ett av få storskaliga företag som inte använder fyllnadsmedel eller andra tillverkningstillsatser i sina produkter. De är helt fria från gluten, jäst, mjölk och animaliska ingredienser – och är således helt och hållet veganska. Det gör dem relativt unika på marknaden idag – men flera företag är att vänta, tror grundaren Stephen Terrass.
– Ett stort antal konsumenter förväntar sig att företag ska gå i riktning mot mer rena produkter och ett ökat fokus på holistiska principer och etiska affärsmetoder. Dessutom förväntar sig den kunniga konsumenten att produkterna är mer fokuserade på livsmedel än bara isolerade näringskemikalier. Man är villig att betala mer för varor som uppfyller dessa holistiska kriterier.
Stephen Terrass grundade Terranova 2008 och är välrenommerad inom naturmedicin, med särskild inriktning mot örtmedicin och botanisk vetenskap. Under sin 34 år långa karriär har han hållit mer än 450 föreläsningar i 19 länder, varit en återkommande gästföreläsare inom näring och naturläkemedel på högskolor och har skrivit flertalet böcker.
LÄS OCKSÅ: Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga
Antalet nya konsumenter ökar
Även om Terrass ser en ökning av medvetna konsumenter som kräver bättre kvalitet, tror han samtidigt att vi kan förvänta oss en viss ökning av konsumenter som söker billiga och enkla näringstillskott. Detta beror på att flera har insett värdet av det och att antalet nybörjare ökar.
– Så småningom kommer några av dessa att höja sina förväntningar och söka renare och mer holistiska produkter, säger han.
Terranovas unika koncept kan egentligen sammanfattas i ett ord: Magnifood. Enkelt förklarat är det naturliga ingredienser som kombineras med kroppens egna biokemiska omgivning för att maximera effekten av vitaminer, spårämnen och andra näringsämnen. De örter och växter som används i Magnifood plockas färskt och frystorkas direkt för att bevara de viktiga enzymerna som bidrar till bättre upptag. I praktiken motsvarar en frystorkad växt en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.
Phytofresh är en metod där man direkt efter skörd fryser ner den färska plantan till mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med Terranovas unika metod som tar bort 100 procent av allt vatten.
Det är inte varje växts enskilda hälsoegenskaper som är i fokus utan synergin som uppstår av helheten. När flera näringsämnen samverkar blir den sammanlagda effekten större än effekten av det enskilda näringsämnet.
LÄS OCKSÅ: Finnarna spenderar dubbelt så mycket på kosttillskott som svenskarna
Holistiska hälsotrender
Att summan väger mer än delarna är ett holistiskt sätt att se på hälsa och Stephen Terrass anser att holistiska hälsotrender är framtiden. Det blir en motreaktion på den digitala tekniken och tempot som kommer med den.
– Den digitala tekniken gör olika hälsotrender mer tillgängliga. Människans förväntningar på att saker och ting händer mycket snabbare tyder på att trenderna främst fokuseras på ”snabba hälsofixer” och högteknologiska metoder för att förbättra måendet. Men jag tror också att när människor blir allt mer medvetna om den skadliga stressen kommer vi att se fler engagera sig i holistiska hälsotrender. Dessa innefattar en kombination av kost, mentala, känslomässiga, andliga och träningsorienterade lösningar.
Själv använder Stephen Terrass en omfattande mängd tillskott i form av vitaminer och mineraler, olika näringsämnen, essentiella fettsyror och probiotika.
– Jag tar också matsmältningsenzymer, medicinska svampar och mikroalger. Mitt program kompletteras med ekologisk, färskt frystorkad superfood. Vissa av de produkter jag använder, såsom matsmältningsenzymer och probiotika, hjälper min kropp att få mer näring från de livsmedel som jag äter.
LÄS OCKSÅ: Svensk certifiering för säkra tillskott
”Vi har ett viktigt ansvar”
Personligen känner Stephen Terrass ett starkt åtagande att tillhandahålla ett komplett utbud av produkter som kan användas av veganer.
– Jag tror starkt på att den europeiska konsumenttrenden mot en mer växtbaserad livsstil och kost är något som kommer att fortsätta och bli ännu starkare. Människor blir alltmer medvetna om de negativa miljökonsekvenserna av djurlantbruk och samhället i allmänhet är mer fokuserat på etisk produktion och djurskydd än tidigare. Ju fler konsumenter som kräver veganprodukter, desto fler företag kommer att göra dem tillgängliga.
Tillskott i vegansk form är inte nödvändigtvis funktionellt överlägset samma typ av produkt som inte är vegansk, påpekar han.
– Jag tycker emellertid att företag, särskilt de inom den naturliga produktindustrin, har ett viktigt ansvar att minska vår påverkan på miljön och att stödja djurskydd när det är möjligt.
Av Emma V Larsson