På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och – inte minst – vilka de är noga med att få i sig själva.
Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.
Fredrik Paulún är näringsfysiolog, författare och utbildare vid Paulúns Näringscenter. Han är flitigt förekommande i media, som föreläsare i olika sammanhang och som livsmedelsutvecklare under varumärket Paulúns.
Många känner honom också som mannen som satte dieterna GI och LCHQ på kartan i Sverige.
Förespråkare av probiotika
Kurera var nyfiken på hur han ställer sig till kosttillskott och frågade honom: ”Vilka kosttillskott, om några, anser du att man rent generellt bör prioritera och vilka äter du personligen?”
Här är hans svar:
– Kosttillskott är mycket intressanta och många av dem har dokumenterade effekter, men det är b måste veta vad du äter och varför. I vissa fall är effekterna oönskade och olämpliga, så var påläst. Själv äter jag probiotika året runt och det är något jag förespråkar även för andra, berättar Fredrik.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
Inte varit förkyld på tio år
Han fortsätter med att prata om hur viktig tarmfloran är för hälsan och hur mycket nytta man kan ha av att värna sin tarmflora genom att tillföra den så kallade goda bakterier:
– Probiotika är detsamma som nyttiga, eller ”goda” bakterier, och gör massor av nytta i bakgrunden, som till exempel att skydda mig mot diabetes, depressioner, övervikt, inflammationer, muskelnedbrytning etcetera, säger han och tillägger:
– Uppenbart håller det mitt immunförsvar starkt eftersom jag inte varit förkyld på över tio år.
Påverkar vår psykiska hälsa
Idag finns det väldigt mycket forskning som stödjer vikten av att värna sin tarmflora, berättar Fredrik.
– Man vet idag att tarmfloran påverkar väldigt mycket, och då inte minst just immunförsvaret, allergier, vikten, risken för diabetes typ 2 och vår psykiska hälsa.
Ämnena probiotika/nyttiga bakterier/tarmflora är hjärteämnen för Fredrik Paulún och något han ofta pratar om, inte minst under sina föreläsningar. Kurera har även djupdyksintervjuat honom i ämnet. Den intervjun kan du läsa här.
► Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1
Äter D-vitamin
Men probiotika är inte allt Fredrik Paulún är förespråkare av – och själv äter. Även om han inte är någon direkt kosttillskottsjunkie finns det ett annat tillskott han är noga med att ta.
– Jag äter tillskott av D-vitamin, speciellt under den mörka delen av året. Låga D-vitaminnivåer har i mängder av forskning kopplats bland annat till ökad risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar.
► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Omega-3 bygger upp hjärnan
Han poängterar också vikten av att få i sig nyttiga fetter.
– Omega-3 från marin föda är tveklöst en typ av fett som många har brist på. Omega-3 bygger upp hjärnan, ökar fettförbränningen, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom och minskar inflammationer. Även rapsolja, olivolja, nötter och avokado med sina enkelomättade fetter är bra för både hjärtat och fettförbränningen.
– När jag tränar hårt händer det också att jag äter någon typ av återhämtningsprodukt, till exempel proteinpulver, säger han och fortsätter:
– Det är för övrigt ett tips jag brukar ge till personer som vill gå ner i vikt: att öka proteinintaget. Protein mättar bra och ger bättre blodsockerbalans. En måltid med lågt innehåll av protein riskerar att ge blodsockersvängningar och ökat sötsug. Ett högre proteinintag kommer dessutom att leda till bättre kroppssammansättning eftersom muskelmassan stimuleras. Det ger högre förbränning eftersom musklerna både förbränner blodfetter och blodsocker.
Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.
Av Isabelle G Hedander