Att vara vid god fysisk kondition i medelåldern kan minska risken att utveckla demens med närmare 90 procent visar en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg
Studien som bygger på uppgifter om 191 kvinnor visar att vi genom att motionera och vara i god fysisk kondition har möjlighet att påverka risken för demens och Alzheimers sjukdom.
Konditionstest på träningscykel
Kvinnor i 50-årsåldern fick genomgå ett konditionstest på träningscykel där de fick trampa sig upp till sin maximala syreupptagningsförmåga, efter det avlästes effekten. Av de medverkande hade 40 av kvinnorna hög kondition, 92 medelgod och 59 hade låg kondition. Bland dem som hamnade lågt tvingades vissa avbryta testet på grund av problem som bröstsmärtor eller högt blodtryck.
LÄS OCKSÅ: ”Behåll” hjärnan med träning
Stor skillnad mellan grupperna
Kvinnorna följdes sedan upp och testades för demens vid sex tillfällen de följande 44 åren. I snitt 20 år efter testet utvecklade 44 av kvinnorna sjukdomen. I gruppen med hög kondition utvecklade fem procent demens mot 25 procent i mellangruppen och 32 procent bland de med låg kondition var siffran. Av de kvinnor som tvingades avbryta testet drabbades 45 procent av demens, enligt Sahlgrenska akademin.
LÄS OCKSÅ: Träna hållbart med antiinflammatorisk mat
Tydlig koppling
De av de vältränade kvinnorna som utvecklade demens, gjorde det i genomsnitt elva år senare än de med medelgod kondition. Sjukdomen bröt då ut ungefär vid 90 års ålder istället för 79.
Forskarna bakom studien är noga med att poängera att studien inte påvisar något orsakssamband mellan kondition och risken för demens, däremot att det finns en tydlig koppling. Det behövs mer forskning menar de, även för att undersöka när i livet det är som viktigast att vara i god fysisk kondition.
Av redaktionen
Källa: forskning.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Studien bygger på bearbetning och analyser av resultat från ”Kvinnoundersökningen” i Göteborg som startade 1968, och från H70-studien, som hanteras inom AgeCap Centrum för åldrande och hälsa, vid Göteborgs universitet.