Hårbotten är ett känsligt område för många, problem kan ta sig många uttryck och ha flera orsaker. Syntetiska produkter kan belasta hårbotten precis som tuffa frisörbehandlingar som blekning, färgning och permanent. Men även kosten spelar roll. En torr hårbotten kan till exempel bero på för lite fetter eller brist på vätska menar hudterapeuten Johanna Bjurström som här tipsar om hur vi bäst sköter om vår skalp.
Många har känslig hårbotten som reagerar på kemikalier och uttorkande produkter. En fet hårbotten eller en fjällande med mjäll kan bero på störd syra-bas balans i kroppen. Vår hårbotten är enligt den kinesiska medicinen kopplad till njurzonen. Genom att äta bättre, stressa mindre och hitta en inre balans går det att komma tillrätta med det mesta menar Johanna Bjurström.
Håret utsätts för mycket slitage
Torrt hår beror ofta på en skada.
– Det kan vara överbehandling av produkter som torkar ut eller färgbehandlingar, säger Johanna.
Det kan göra att håret förlorar fukt och så småningom blir det skört menar hon.
– Eller så har du en spray eller annat som täpper till hårbotten.
Men problemen kan också komma inifrån i form av för lite vätska eller för lite fetter enligt Johanna.
Var snäll mot ditt hår
Ett sätt att hålla håret friskt är att klippa det regelbundet menar Johanna.
– Låter du bli att klippa håret kommer det att slitas av, särskilt om det är torrt vilket i sin tur gör att det ser ännu mer slitet ut.
Hon rekommenderar dessutom att man undviker att föna håret, samt att man undviker att använda silikon och andra kemiska skyddande produkter. Något som sliter ytterligare på håret. Svagt och skadat hår kan stärkas inifrån av hydrolyserat protein, det finns i livsmedel rika på aminosyror som till exempel hampa och moringa.
LÄS OCKSÅ: Välj rätt tillskott för håret – experten tipsar
Styla naturligt istället
Som naturliga stylingprodukter rekommenderar Johanna en blandning av sheasmör, sesamolja, bivax och solrosvax. Det ger stadga och fungerar som ett vax menar hon.
– Jag brukar blanda en tesked av varje i en burk och röra om.
Burken förvaras sedan i kylen.
Det kommer allt fler stylingprodukter baserade på naturliga ingredienser. Även hos salongerna ökar medvetandet och det går numera att finna både sprej och vaxer utan mineraloljor och silikoner som är skonsamma för såväl hår och hårbotten som för miljön i både butiker och salonger.
LÄS OCKSÅ: Bästa huskurerna mot mjäll
Olja på vågorna
Torrt och slitet hår kan få ett lyft genom att använda oljor men grundproblemet finns kvar när oljorna är borta, därför är det även viktigt att jobba inifrån menar Johanna.
Hon rekommenderar oljor som arganolja, mandelolja och kokosolja för att öka upp lystern på håret. Dessa oljor kan skydda håret och hindra att det uppstår ytterligare skador.
– Vid spröda hårtoppar är sheasmör det bästa jag har använt, säger Johanna.
Hur gör man?
– Ta en liten klick av oljan, värm upp i handen och massera in i topparna och där håret känns torrt.
LÄS OCKSÅ: Så får du bättre hårkvalitet – kändisfrisörens bästa tips
Näringsbrist syns i håret
Brist på näringsämnen kan också få håret att se livlöst ut. För att få ett friskt hår gäller det samma som för huden menar Johanna.
– Ät ren mat och mycket grönt. Idag har vi ofta mindre nivåer av B-vitaminer i kroppen, på grund av att vi äter hårt uppvärmd och processad kost, vilket gör att det finns färre B-vitaminer som är viktiga för bland annat friskt och starkt hår.
Hon understryker även vikten av att få i sig bra fetter och att dricka vatten för friskare hud och hår.
Andra näringsämnen som är viktiga för håret är:
• Kisel
• Zink
• Biotin
• MSM
• Fettsyrorna omega 3, 6 och 9
Viktig med vila
Stress är en annan bov menar Johanna, något hon märkt av själv.
– Det blev stripigt, tunt och hade ingen lyster, säger hon.
Johannas bästa tips för att stärka håret på sikt är att äta en växtbaserad kost med bra fetter samt att se till att få tillräckligt med avkoppling så vi hanterar stress bättre.
– Alla val du gör som förbättrar din hälsa kommer även förbättra din hud och ditt hår avslutar hon.
Av Nina Törmark
Källa: Kurera
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!