Vill du söta men undvika vitt, raffinerat socker och kemiska sötningsmedel som aspartam och sukralos?
Det finns naturligt söta alternativ som också är nyttigare.
Här är sex av dem.
Trodde du att det enda alternativet till traditionellt vitt socker var kemiskt framställda sötningsmedel? Då blir du nog glad av att läsa den här artikeln. Nedan nämnda produkter är nämligen naturligt söta. Dessutom är de minimalt eller inte alls processade, tillsatsfria och har fördelen att de förutom sin sötningseffekt även innehåller näring.
► Läs också: 10 ”regler” att leva efter om du vill bli mer hälsosam
6 tips på naturligt sött!
Kokossocker
Äkta kokossocker görs av reducerade, torkade och karamelliserade nektar från kokospalmens blommor. Kokossocker har en sötma jämförbar med rörsocker och en behaglig, knäckliknande smak. Tack vare det låga glykemiska indexet (GI 35) ger kokossocker endast en liten påverkan på blodsockret. Eftersom tillverkningen sker under låga temperaturer bibehålls även de vitaminer och mineraler som finns i nektarn.
Kokossocker innehåller bland annat:
• C-vitamin
• Magnesium, kalcium, kalium, zink, järn, fosfor och mangan
• B-vitaminer
Kokossocker kallas även palmsocker och kokospalmsocker. Vissa billigare produkter är utblandade med andra sorters socker så titta noga på innehållsförteckningen eller köp kvalitetsprodukter. Fråga gärna om råd på till exempel hälsokosten, de är ofta insatta.
► Läs också: Kurera guidar till socker och sötningsmedel
Honung
Honung har ett högre GI (55) än många av de andra naturliga alternativen av sötning men kompenserar för det med sin intensiva sötma och sitt fina näringsinnehåll. Trots det högre GI-värdet har studier visat att blodsockerpåverkan är mindre än man trott.
Honung passar som sötning i det mesta men används mycket vid bakning, matlagning, smoothies och som sötning av te.
Den mest hälsosamma honungen anses av många vara Manuka-honung.
Honung är rikt på:
• Enzymer
• Mineraler och vitaminer
• Aminosyror
• Inhibiner (ett bakteriehämmande ämne)
… och har dessutom visat sig ha lika god lindring som hostmedicin vid rethosta.
► Läs också: Mjölksyrabakterier i honung kanske mer effektivt än antibiotika
Lucuma
Lucumapulver är torkad, pulveriserad lucumafrukt och har en subtil sötma med smak av kola och vanilj. GI-värdet är mycket lågt, cirka 25. Den tåliga frukten växer på höga höjder i Peru där den är mycket uppskattad som sötning i allehanda produkter. Allra bäst passar lucuma i efterrätter, raw food-bakverk, smoothies eller istället för socker i varm choklad.
Utöver sötman är lucuma rikt på:
• Vitaminer
• Mineraler
• Fibrer
• Betakaroten
Lönnsirap
Lönnsirapen kommer från lönnträdets sav och har en ljuvlig sötma. Saven samlas in under tidig vår genom att man borrar hål i trädet och tappar den på sav. Kan det bli naturligare än så?
Saven kokas sedan försiktigt till sirapskonsistens.
När man köper lönnsirap är det mycket viktigt att man köper ekologisk och 100 procent ren lönnsirap då många av de billigare varianterna som finns är utblandade med andra, billigare varianter av sirap som majssirap. Blandade sirapsvarianter ger liknande smak men saknar de hälsofördelar som äkta lönnsirap har.
Lönnsirapens GI-värde kan variera mellan 43-78 men den glykemiska responsen har visat sig vara låg. Detta tack vare att lönnsirapen naturligt innehåller blodsockerreglerande molekyler i kombination med en typ av fytohormoner (växtbaserade hormoner) som motverkar insulinresistens. Insulinresistens är en viktig faktor i utvecklandet av diabetes typ 2 och metabolt syndrom.
Lönnsirap innehåller dessutom polyfenoler, ett naturligt antiinflammatoriskt och antioxidant ämne.
Lönnsirap är rikt på:
• B-vitaminer
• Antioxidanter
• Mineraler som järn, zink, kalcium, kalium, magnesium och natrium
► Läs också – Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt
Björksocker
Björksocker, som oftast går under namnet xylitol, har fått sitt namn från 1940-talet när man på grund av sockerbrist började massproducera alternativ sötning gjord på björkens sav. Tillverkningen skedde framförallt i Finland som fortfarande är en av världens största producenter.
Björksocker har samma struktur och vikt som vanligt socker och är dessutom värmestabilt vilket gör det väldigt lätt att använda. Sötman påminner om vitt socker och oftast kan man använda nästan samma mängd eller mindre och uppnå samma grad av sötma. Björksocker har ett mycket lågt GI på 7 och har, till skillnad från andra sockerarter, en positiv effekt på tandhälsan.
Björksockrets fördelar:
• Mycket lågt GI
• Bra för tandhälsan
• Liten blodsockerpåverkan
• Basbildande i kroppen till skillnad från socker som är försurande
OBS! Björksocker är mycket giftigt för hundar som inte kan bryta ned ämnet utan kan drabbas av förgiftning.
► Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker
Agavesirap
Ett något omdiskuterat alternativ. Agavesirap tillverkas av den kaktusliknande växten Agave som annars mest är känd för att den används för att tillverka tequila. Agave växer i Mexico och skördas först när den uppnått en ålder på minst sju år. Då pressar man nektarn ur växtens kärna och förädlar den till sirap genom upphettning.
Sötman är starkare än vitt socker och man kan därför använda en mindre mängd. GI-värdet är cirka 40 men eftersom den största mängden sockerarter i agavesirap är fruktos (som bland annat belastar levern) debatteras det om det verkligen finns några större hälsofördelar i att välja agavesirap i stället för vitt socker.
Fördelar med agavesirap:
• Hög sötma, behövs endast små mängder
• Naturlig, innehåller inga kemiska ämnen som traditionella sötningsmedel
• Går att använda i både varm och kall matlagning
• RAW agavesirap innehåller enzymer och näring, något vitt raffinerat socker helt saknar
► Läs också – Ny studie: Bästa fettet att steka i – och fettet du ska undvika
Av Therese Hagberg