Annons

Satsa på hållbara klappar för både miljö och plånbok

När julen nalkas är vi på väg att slå rekord i överkonsumtion. För nästan varje år shoppar vi allt mer och i Sverige är vi idag uppe i en konsumtion som kräver motsvarande resurserna på 4,2 jordklot. Vi måste därför ändra våra vanor något föreningen Medveten konsumtion vill hjälpa oss med.

Redaktionen

16 december, 2019
Ett inslaget paket
Dela inlägget

Nu när julen nalkas är vi på väg att slå rekord i överkonsumtion. För nästan varje år shoppar vi allt mer och i Sverige är vi idag uppe i en konsumtion som kräver motsvarande resurserna på 4,2 jordklot. Vi måste därför ändra våra vanor något föreningen Medveten konsumtion vill hjälpa oss med. Här bjuder de på tips på hållbara julklappar.

Förra året julhandlade svenskarna för 80 miljarder kronor under december, det innebar rekord – igen. Som jämförelse är det drygt sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020. Årets Julhandelsprognos som presenteras av Handelns Forskningsinstitut HUI Research visar att årets julhandel kommer öka med 3 procent och därmed slå nytt rekord. Redan på Black Friday i slutet av november drog julhandeln igång, och det här året förväntades försäljningen på Black Friday öka med 20 procent.

Men planeten har varken råd med skenande readagar eller nya julhandelsrekord varje år, det menar Alexandra Davidsson, Generalsekreterare för Medveten konsumtion.

Julhandeln riskerar slå rekord men är det verkligen så farligt att köpa lite julklappar?
– Vi är inte emot konsumtion. Det är en naturlig del av livet att vi måste äta, transportera oss till och från jobbet, köpa nya skor när de gamla är otjänliga. Det vi försöker göra något åt är överkonsumtionen, som idag tyvärr är utbredd i Sverige då en svensk i snitt konsumerar som om vi hade 4,2 planeter.
Idag är konsumtion något av en livsstil enligt Alexandra som menar att allt uppmanar oss att konsumera.
– Denna livsstil gör så klart avtryck i naturen. Vårt mål är att konsumenter ska minska sin negativa påverkan på miljö och hälsa, och samtidigt öka sin positiva sociala påverkan.

Alexandra Davidsson
Foto: Daniel Söderberg

Avstånd påverkar vårt beteende
Vi kan inte alltid se konsekvenserna av vår konsumtion i vår närmiljö något som bidrar menar Alexandra.
– Vi köper mycket importerade varor och nästan hälften av alla växthusgaser som bildas av vår konsumtion kommer från importer. Varorna produceras ofta i länder långt från Sverige, där människor lider på grund av kemikalieanvändningen, utsläpp i mark och hav och dåliga arbetsvillkor säger Alexandra som menar att det finns mycket vi kan ge som inte bidrar till det enorma resursslöseriet som vår överkonsumtion innebär.
– Det behöver inte vara begränsande, utan kan rentav trigga kreativiteten, säger ALexandra som delar med sig av några tips nedan.

Annons

Hembakat och hemlagat
Syltade och saftade du under årets bärsäsong? Har du kokat för mycket julgodis? Ätbara presenter är alltid en fin idé. Gör till exempel egna delikatesser från din region inför ett besök i en annan region, till exempel hos svärfamiljen, otroligt uppskattat. Klä en kartong i fint papper, använd presentband och snören runt glasburkar, återanvänd någon gammal korg, du kanske ändå har glas eller porslin du tänkt göra dig av med. En riktigt god julklapp som man dessutom lagt ner lite tid på, omtänksamt.

Fröer och skott
Har du gröna fingrar? Kanske kan du ta några fröer eller plantera om några av dina örter i en fin kruka. Konservburkar som man tar pappret av och låter vara som de är eller målar är ett bra alternativ till den traditionella krukan. Grönt rensar luften och varar länge, en riktigt hållbar klapp.

LÄS OCKSÅ: Så blir vi påverkade när vi julhandlar

Ge till välgörenhet
De flesta större organisationer erbjuder idag olika former av paket där du får ett gåvobevis för din insättning. Vad kan vara bättre än att hjälpa dem som är extra utsatta samtidigt som den som ”redan har allt” kan få en klapp med extra värme och humanitet.

Adoptera ett olivträd
Ja du hörde rätt, det går faktiskt att få ett alldeles eget olivträd. Ytterligare en bra gåva för såväl andra människor som för miljön. En adoption möjliggör för småskaliga lantbrukare i fattigare länder att fortsätta med sin verksamhet. I gåvan ingår både certifikat, olivolja från ”din gård”, samt möjligheten att senare besöka ”ditt träd”

Annons

LÄS OCKSÅ: Hillevi Wahl: “Vem mår dåligt av en vit jul?”

Ge bort en tjänst
Gör ett eget presentkort på något som du vet att någon du känner verkligen behöver. Barnpassning, laga middag, städa, låna din bil, en weekend i ditt sommarhus. Här är möjligheterna oändliga att ge en riktigt personlig gåva.

Eller en upplevelse
Var det längesedan ni gjorde något tillsammans? Varför inte ge bort en picknick, ett biobesök, ett teaterbesök, ett konsertbesök, en sommarvandring en dag i skogen? En riktigt rolig present som handlar om kvalitetstid och umgänge istället för en pryl.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för en grönare och skönare jul

Köp second hand
Både trendigt och miljömedvetet. Ibland vill man kanske ändå ge en liten sak, men varför köpa nytt när det finns så oerhört mycket bra begagnat. Leksaker är något som ofta både finns i fint skick och dessutom är dyrt att köpa nytt. Det finns fler och fler butiksloppisar och barnloppisar. Här finns det verkligen pengar att spara samtidigt som man gör en enorm insats för miljön (men tänk på att inte köpa plastleksaker som tillverkats innan 2013 då det kan finnas skadliga kemikalier i dessa!).

Enligt en opinionsundersökning som YouGov genomförd på uppdrag av Krav håller landets befolkning med om att den allra viktigaste insatsen vi kan göra för att minska klimatpåverkan är att minska vår konsumtion.

Av Nina Törmark

 

 

Annons