Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skärmdump svt nyheter

Foto: SVT

Hälsobutiker bryter mot lagen

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte.
I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

I hälften av de 30 butiker som SVT Nyheter besökt med dolk kamera fäller försäljaren i butiken påståenden som bryter mot lagen.
SVTs reporter berättar i butikerna en påhittad historia om att hennes mormor börjat glömma saker. När butikerna tipsar om olika preparat ställer reportern frågan om de också hjälper mot Alzheimers. Det är här lagbrottet begås. Hälften av butikerna svarar nämligen att något eller några av preparaten hjälper mot Alzheimers.

 

 Läs också: Forskningsfusk upptäckt i stor studie om kroniskt trötthetsyndrom

Gör olagliga påståenden om gurkmeja och kokosfett
I en butik rekommenderas till exempel gurkmeja som något som ”kan hjälpa till och stoppa lite grand” vid Alzheimers, rapporterar SVT. Kokosfett är ett annat tips som flera butiker kommer med. En säljare i en av butikerna berättar att hon läst en berättelse om en kvinna som hade en man sjuk i Alzheimers men att "han blev mycket bättre" efter att hon gett honom kokosfett.
Flera andra butiker framhåller preparat från växten Ginkgo Biloba. I en butik rekommenderas den till exempel i kombination med B12-vitamin ”om man vet att man har lite Alzheimers i släkten”. Ginkgo-preparatet Bio-Biloba får visserligen marknadsföras med formuleringar om att det traditionellt använts mot bland annat minnesbesvär, berättar SVT, men inte tillsammans med påståenden om effekt på Alzheimers, och först sedan läkare konstaterat att man inte lider av någon allvarlig sjukdom.

Inte tillräcklig koll på lagen
När SVT via telefon konfronterar butikernas ansvariga med informationen om att deras säljare fällt olagliga påståenden visar det sig att flera inte känner till hur hård lagstiftningen är när det gäller påståenden som görs i butik.
– Har vi inte yttrandefrihet? frågar en butiksansvarig i Västernorrland, berättar SVT.
Senare mejlar butiken om att man nu ”skärpt sina rutiner” för att inte göra olagliga påståenden.
En annan butiksägare i norra Sverige säger först att han inte sagt att det aktuella preparatet skulle hjälpa mot Alzheimers.
"Fast du svarar ”absolut” när hon frågar om det hjälper mot Alzheimers?" kontrar då SVT, varpå butiksägaren säger:
– Ja, det var väldigt dumt sagt.

► Läs också: Fem knep för att lyckas med mindfulness – och bli lycklig i nuet

”Man vill hjälpa till och det kan bli fel”
Örtagubben är ett företag med en webbshop och två butiker i Stockholm. Här får SVTs reporter höra att kokosolja skulle skydda vid Alzheimers.
När SVT konfronterar butikschefen Katja Mosbach säger hon att man inte rekommenderar personalen att göra sådana påståenden, men att det samtidigt är förståeligt att personalen vill hjälpa en kund som kommer in med problem.
– Vi är alla människor. Om en trafikpolis kör efter en människa i trafiken så kommer man förr eller senare att begå ett brott. Det är samma sak här, man vill hjälpa till och det kan bli fel, säger hon till SVT.

 

Ber om ursäkt
Fem av de butiker som SVT besökt med dold kamera tillhör kedjan Hälsokraft. Av dessa butiker gjorde två olagliga påståenden om effekter vid Alzheimers sjukdom.
I Hälsokraft-butikerna ger säljarna rekommendationer om flera olika preparat som hjälper vid minnesbesvären, till exempel Ginkgo Biloba, B12-vitamin, antioxidanter, fettsyror och kokosolja, berättar SVT.
När reportern vidare frågar om eventuella effekter även mot demenssjukdomar säger man i den ena butiken att Ginkgo Biloba är ”det effektivaste” om det skulle ”vara på väg mot Alzheimers”. I den andra butiken framhålls kokosolja som ”spännande” för att motverka Alzheimers.
Nu ber Hälsokrafts VD om ursäkt.

"Inget elakt, de förstår inte lagstiftningen"
När SVT Nyheter visar inspelningarna för Hälsokraft-kedjans VD Lars Karlsson tar han avstånd från uttalandena.
– Personalen försöker ju hjälpa människor, det är inget elakt, men de förstår inte lagstiftningen. Det här är tråkigt, olyckligt och vi ber om ursäkt, säger han till SVT.
Han säger att man ska utbilda butikspersonalen om lagstiftningens gränser. Lars Karlsson delar också uppfattningen att de aktuella påståendena strider mot lagen.
– Ja. Det är inget bra, vi ber om ursäkt, säger han.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.