Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skärmdump svt nyheter

Foto: SVT

Hälsobutiker bryter mot lagen

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte.
I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

I hälften av de 30 butiker som SVT Nyheter besökt med dolk kamera fäller försäljaren i butiken påståenden som bryter mot lagen.
SVTs reporter berättar i butikerna en påhittad historia om att hennes mormor börjat glömma saker. När butikerna tipsar om olika preparat ställer reportern frågan om de också hjälper mot Alzheimers. Det är här lagbrottet begås. Hälften av butikerna svarar nämligen att något eller några av preparaten hjälper mot Alzheimers.

 

 Läs också: Forskningsfusk upptäckt i stor studie om kroniskt trötthetsyndrom

Gör olagliga påståenden om gurkmeja och kokosfett
I en butik rekommenderas till exempel gurkmeja som något som ”kan hjälpa till och stoppa lite grand” vid Alzheimers, rapporterar SVT. Kokosfett är ett annat tips som flera butiker kommer med. En säljare i en av butikerna berättar att hon läst en berättelse om en kvinna som hade en man sjuk i Alzheimers men att "han blev mycket bättre" efter att hon gett honom kokosfett.
Flera andra butiker framhåller preparat från växten Ginkgo Biloba. I en butik rekommenderas den till exempel i kombination med B12-vitamin ”om man vet att man har lite Alzheimers i släkten”. Ginkgo-preparatet Bio-Biloba får visserligen marknadsföras med formuleringar om att det traditionellt använts mot bland annat minnesbesvär, berättar SVT, men inte tillsammans med påståenden om effekt på Alzheimers, och först sedan läkare konstaterat att man inte lider av någon allvarlig sjukdom.

Inte tillräcklig koll på lagen
När SVT via telefon konfronterar butikernas ansvariga med informationen om att deras säljare fällt olagliga påståenden visar det sig att flera inte känner till hur hård lagstiftningen är när det gäller påståenden som görs i butik.
– Har vi inte yttrandefrihet? frågar en butiksansvarig i Västernorrland, berättar SVT.
Senare mejlar butiken om att man nu ”skärpt sina rutiner” för att inte göra olagliga påståenden.
En annan butiksägare i norra Sverige säger först att han inte sagt att det aktuella preparatet skulle hjälpa mot Alzheimers.
"Fast du svarar ”absolut” när hon frågar om det hjälper mot Alzheimers?" kontrar då SVT, varpå butiksägaren säger:
– Ja, det var väldigt dumt sagt.

► Läs också: Fem knep för att lyckas med mindfulness – och bli lycklig i nuet

”Man vill hjälpa till och det kan bli fel”
Örtagubben är ett företag med en webbshop och två butiker i Stockholm. Här får SVTs reporter höra att kokosolja skulle skydda vid Alzheimers.
När SVT konfronterar butikschefen Katja Mosbach säger hon att man inte rekommenderar personalen att göra sådana påståenden, men att det samtidigt är förståeligt att personalen vill hjälpa en kund som kommer in med problem.
– Vi är alla människor. Om en trafikpolis kör efter en människa i trafiken så kommer man förr eller senare att begå ett brott. Det är samma sak här, man vill hjälpa till och det kan bli fel, säger hon till SVT.

 

Ber om ursäkt
Fem av de butiker som SVT besökt med dold kamera tillhör kedjan Hälsokraft. Av dessa butiker gjorde två olagliga påståenden om effekter vid Alzheimers sjukdom.
I Hälsokraft-butikerna ger säljarna rekommendationer om flera olika preparat som hjälper vid minnesbesvären, till exempel Ginkgo Biloba, B12-vitamin, antioxidanter, fettsyror och kokosolja, berättar SVT.
När reportern vidare frågar om eventuella effekter även mot demenssjukdomar säger man i den ena butiken att Ginkgo Biloba är ”det effektivaste” om det skulle ”vara på väg mot Alzheimers”. I den andra butiken framhålls kokosolja som ”spännande” för att motverka Alzheimers.
Nu ber Hälsokrafts VD om ursäkt.

"Inget elakt, de förstår inte lagstiftningen"
När SVT Nyheter visar inspelningarna för Hälsokraft-kedjans VD Lars Karlsson tar han avstånd från uttalandena.
– Personalen försöker ju hjälpa människor, det är inget elakt, men de förstår inte lagstiftningen. Det här är tråkigt, olyckligt och vi ber om ursäkt, säger han till SVT.
Han säger att man ska utbilda butikspersonalen om lagstiftningens gränser. Lars Karlsson delar också uppfattningen att de aktuella påståendena strider mot lagen.
– Ja. Det är inget bra, vi ber om ursäkt, säger han.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.