Varannan kvinna drabbas någon gång av akut urinvägsinfektion och var tredje kvinna drabbas av återkommande infektioner. Men det finns sätt att få naturlig hjälp – både för att förebygga och lindra. Här ger naturterapeuten Susanne Karlsson sina bästa naturliga tips i ämnet.
Typiska symtom vid urinvägsinfektion är trängningar, sveda när man kissar, frusenhet och värk från nedre delen av magen. Urinvägsinfektion behandlas ofta med antibiotika, som tyvärr inte bara slår ut de onda bakterierna utan även kroppens goda bakterier.
För de som drabbas upprepade gånger eller för personer som får lindriga infektioner är möjligheterna när det gäller att kunna behandla och förebygga med egenvård goda. Viktig information inte minst för den som värnar kroppens bakterieflora, vill slippa candida (svampinfektion) och som tar det allt större hotet om antibiotikaresistens på allvar.
Förebyggande behandlingar med naturliga medel, som till exempel vilda bär eller olika naturpreparat, kan dessutom pågå under längre perioder utan risk för biverkningar eller annan negativ inverkan på kroppen.
LÄS OCKSÅ: Lingonjuice motverkar urinvägsinfektion
Drick mycket – och surt
Susanne Karlsson är hälsorådgivare och naturterapeut på hälsokostbutiken Hälsokraft i Sölvesborg. Hon håller med om att det finns många andra vägar än antibiotika att initialt ta till vid urinvägsinfektion.
Oavsett svårighetsgrad på infektionen är det alltid gynnsamt att dricka mycket – och bäst är att dricka surt som till exempel lingonjuice, tranbärsjuice, aroniajuice – eller citronvatten, berättar Susanne Karlsson.
– Men drick osötat. Att undvika socker generellt är viktigt då bakterier använder socker som föda, vilket gör att de frodas.
Hon slår även ett slag för citronjuice.
– Börja gärna morgonen med färskpressad ekologisk citron i ljummet vatten på fastande mage för att basa kroppen. En basisk urin förstärker den antiseptiska effekten i kroppen och bör kontrolleras med pH-papper för att veta hur man ligger till. pH ska hållas lägst 8-8,5 gärna med hjälp av råkostdiet och/eller Basica.
LÄS OCKSÅ: Därför är granatäpple, tranbär och rödbeta bra för hälsan
Svenska bär bra vid urinvägsinfektion
Hon säger att hon särskilt vill framhålla bären vi har i Sverige och under historien används som hjälp vid urinvägsinfektion.
– Har man tranbär hemma så tillsätt gärna goda tarmbakterier, annars är det bra att ta en kombinationsprodukt med tranbär, örter och probiotika. Jag brukar tipsa om Cran Cure som mina kunder talar väldigt gott om. Jag har till exempel några äldre damer som ofta kom förbi och hade urinvägsinfektion och ständigt brukade gå på antibiotika. Det slipper de numera, säger de. De tar en underhållsdos av Cran Cure och klarar då att hålla infektionerna borta.
Tranbär, lingon, gullris, åkerfräken, björklövsextrakt och probiotika är några av ingredienserna i tillskottet för urinvägarna. Tranbär, liksom släktingen lingon är båda syrliga bär naturligt rika på tanniner och proantocyaniner som försvårar för bakterierna att få fäste i urinvägarna. Gullris, åkerfräken och björklövsextrakt är vätskedrivande och tillsammans med de goda bakterierna stärker de skyddet mot urinvägsinfektioner. Och hjälper även till att behandla lindrigare infektioner.
– Upplever man svåra symptom, får feber eller misstänker att bakterierna nått njurarna ska man dock alltid söka läkarvård, förklarar Susanne
LÄS OCKSÅ: Kall, nedkyld och så en blåskatarr? Lingon spolar bort bakterierna
Skydda njurområdet
Susanne tipsar även sina kunder om att undvika spabad i offentliga miljöer då det kan främja bakterietillväxten och göra att man lättare får infektioner. Och har man dessutom torra slemhinnor så har bakterier lättare att få fäste. Därtill ska man också hålla sig varm.
– När man har fått en infektion så ska man se till att hålla njurområdet varmt. Gärna med en tröja knuten runt midjan. Och får man ofta och lätt infektioner så använd gärna det tipset lite kalla sommarkvällar.
Av Isabelle Hedander och Johanna Gustafsson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Superbär mot urinvägarna
Lingon
Lingon har en desinficerande verkan på urinvägarna, är starkt bakteriehämmande och milt urindrivande effekt. Bären innehåller även tanniner som enligt en finsk studie publicerad i British Medical Journal visat sig effektiva för att motverka och behandla urinvägsbesvär och urinvägsinfektion. Tanniner har en inflammationshämmande effekt på urinvägarnas slemhinnor och förhindrar att bakterierna fäster.
Tranbär
Tranbär anses både förebyggande och behandlande vid urinvägsinfektion. Förebyggande har bäret en prebiotisk verkan och stimulerar tillväxten av goda bakterier. Behandlande på grund av att tranbär minskar tillväxten av E-colibakterier i urinröret. E-colibakterier tros ligga bakom 80-90 procent av alla urinvägsinfektioner. Dessutom gör tranbär att miljön i urinen blir sur, och i en sådan miljö trivs och frodas inte bakterierna.
Havtorn
Många som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner gör det på grund av torra och därmed sköra slemhinnor. Sambandet är särskilt vanligt efter klimakteriet då slemhinnornas funktion ofta försämras. Havtornsolja som är naturligt rikt på omega-7 återfuktar slemhinnorna och gör dom mindre sköra.
Mjölon
Mjölon har använts som medicinalväxt i Nordeuropa ända sedan medeltiden, traditionellt för sin urinvägsdesinficerande och urindrivande effekt. Mjölonblad innehåller naturligt ämnena arbutin och metylarbutin, vilka när de bryts ner i njurarna bildar de antiseptiskt verksamma föreningarna hydrokinon och metylhydrokinon. Resultatet blir en närvaro av antiseptiska ämnen i urinen och urinvägarna.
Aronia
Aronia är ett bär mycket rikt på antioxidanter. De är rika på järn, B-vitaminer och folsyra, anses vara bra för blodbildningen samt har historiskt används för att behandla urinvägsinfektion. Studier har visat att aronia minskar tillväxt av mikroorganismer och bakterier, inklusive Escherichia coli, vilket är den huvudsakliga orsaken till urinvägsinfektion.
Källor: Kurera.se, Alternativmedicin.se, Tena.nu, Holistic.se och Expressen hälsoliv